שתף קטע נבחר

מפת הבחירות: הכרטיס שלך לקלפי של השכן

איך הצביעו בערים הגדולות? ובקיבוצים? וביישוב שלך? רבים כבר השתמשו במפת הבחירות של ynet ולמדו על התוצאות. "בכל בחירות כולם מצביעים כמו עדר", אמר תושב ראשל"צ

כמה כסף היינו מוכנים לתת בשביל להיות זבוב על הקיר מעל הקלפי המקומית שלנו? להציץ למעטפה של השכנה, לראות למי הצביע אבנר מהמכולת, לתפוס את יו"ר ועד הבית הנצי משלשל לקלפי פתק לשמאל? גולשים רבים כבר נכנסו למפת הבחירות של ynet וגילו כיצד הצביעה סביבתם הקרובה (וגם זו שלא). רבים מהם לא הופתעו.

 

נדב רוזנצוויג, בן 22 מקיבוץ דגניה ב', סבור שלא היו הפתעות מבחינת קולות חברי התנועה הקיבוצית. "רוב מוחלט של קיבוצניקים הצביע כמובן למפלגת הבית - העבודה", הוא אמר. "הקיבוץ היחיד שכן הצליח להפתיע אותי היה דווקא קבוצת כנרת - שם היה יחסית הרבה קולות לימין. מוזר, זה לא מתאים להם".

  

שמוליק, בן 64 מראשון לציון, חרש את המפה לאורכה ולרוחבה. בכל מה שנוגע לתוצאות בעירו, יש לו לא מעט תובנות. "בכל מערכת בחירות, תושבי העיר כולם מצביעים אותו דבר - תמיד לפי הזרם הכללי בעם. זאת התגלמות תופעת העדריות בעם ישראל. בשנת 1999 הם הצביעו ברק, ב-2001 הם הצביעו שרון, ב-2003 שוב שרון ו-2006 אולמרט. כל השכונות - למעט 'שיכון המזרח' שזו מובלעת שתמיד מצביעה לש"ס - מצביעות כמו עדר".

 

הוא מסרב לקבל את האפשרות שתושבי ראשון לציון, כמו כל עיר אחרת בארץ, מייצגים את המגמה הכוללת. "הם לא מייצגים שום מגמה, הבחירה שלהם כולה לפי מצב הרוח של הציבור. בסופו של דבר כל הממשלות האלו לא שרדו בגלל שבחרו בהם על בסיס עדרי ולא על בסיס אידיאולוגי. אותם מצביעים יצביעו היום בעד מועמד מסוים אבל עוד חודשיים יבוא רועה צאן חדש שיוביל את העדר למקום אחר, ואז נלך שוב פעם לבחירות. בבחירות האלו רועה הצאן הנבחר הוא ליברמן".

 

"הצבעה מסורתית"

סמירה, תושבת היישוב ג'דיידה-מכר שבצפון, נכנסה אף היא למפה כדי לראות כיצד התפלגו קולות תושבי האזור.

"התוצאות לא הפתיעו. בסופו של דבר ההצבעות מתבססת המון על מסורת. הכפר שלנו, שרובו מוסלמי ונחשב מסורתית יותר קיצוני בדעותיו, הצביע כמו תמיד לרע"ם-תע"ל", הסבירה.

 

"בכפר יאסיף, שמתחלק חצי-חצי בין מוסלמים לנוצרים, חד"ש ובל"ד יותר פופולריים. באבו סנאן יש הרבה דרוזים אז ייצוג המפלגות היהודיות יותר בולט שם כמו העבודה, קדימה ומרצ. בגול'ס, הכפר ממנו מגיע השר לשעבר סלאח טריף, יש נוכחות גבוהה למצביעי העבודה".

 

מי שאחראי על הבאת המידע החשוב הזה אליכם הביתה הוא אלי שבו מחברת מלמ, ספקית המחשוב של ועדת הבחירות המרכזית. לצורך הבחירות הקימה החברה מערך מחשוב חדש שזכה לשם המפוצץ "מערכת דמוקרטיה". "הארץ חולקה ל-18 ועדות אזוריות שכל אחת מהן אחראית על כמה מאות קלפיות שנמצאות בתחומה", הסביר שבו.

 

"בכל ועדה כזאת הצבנו מערכי מחשב, בהתאם לכמות הקלפיות שלה: החל מ-3 מחשבים בוועדות אזוריות כמו דימונה, ערד ואילת ועד 22 מחשבים במועדות כמו עכו וירושלים". לדבריו, "ב-22:00 כשנסגרות הקלפיות ואנשי הקלפי ממלאים את הפרוטוקול, הנתונים מתחילים לזרום לוועדות האזוריות. לאחר מספר סבבי בדיקות אנחנו מזינים את הנתונים למחשב, ולאט לאט מתחילים לראות את התמונה המלאה.

 

"החל מ-22:30 אנחנו מתחילים להעביר את הנתונים לתקשורת. אנחנו מעבירים להם נתונים מעודכנים לפי שעה בשלוש רמות שונות - מהרמה הקטנה של קלפי בודדת, דרך רמת היישוב ואחר כך ברמה הארצית ברמות שונות מהרמה הקטנה ביותר רמת הקלפי - אחר כך רמה של יישוב, ואחר כך ברמה הארצית".

 

אבל את התוצאות הרשמיות נקבל רק יומיים לאחר מכן, עם ספירת המעטפות הכפולות. "ביום חמישי מוסיפים את קולות החיילים, נציגויות בחו"ל, בתי סוהר ובתי חולים. רק אז, בעזרת השם, נעלה לכנסת עם התוצאות הרשמיות של מערכת הבחירות לכנסת ה-18".

 

רק ב-ynet - כל התוצאות בקליק אחד על המפה

רוצים לדעת כיצד הצביעו אזרחי ישראל? כאן ב-ynet תקבלו עדכונים שוטפים: לראשונה בישראל, כל נתוני ספירת הקולות, יוזנו ישירות למפה אינטראקטיבית שמאפשרת לכם לראות כיצד הצביעו בכל יישוב ובכל שכונה במדינה. איך עושים זאת? רשמו את שם היישוב ולחצו GO. אפשרות אחרת: הגדילו את המפה באמצעות העזרים משמאל (לחיצה על הסימן +) והגיעו ליישוב המבוקש. לחיצה על היישוב תציג את תוצאות הבחירות בשנה שבחרתם (למשל 2003). כדי לבדוק איך הצביעו באותו איזור בבחירות האחרות (2006) יש ללחוץ בראש המפה על 2006. צבע היישוב ישתנה בהתאם למפלגה שקיבלה את מירב הקולות באותה שנה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ומה בבסיס?
צילום: AP
מחכים למצביעים
צילום: רויטרס
מומלצים