שתף קטע נבחר

גז טבעי: קודם בתחבורה ציבורית

כבר לפני שנה הגיש הטכניון דו"ח מפורט, המעודד ניסוי בהסבת ציי רכב גדולים לשימוש בגז טבעי. עד עכשיו לא נעשה דבר עם הדו"ח. האם כעת, לאחר שברור כי מאגר הגז שנמצא בים גדול אף יותר מהערכות מוקדמות, יוחלט בכל זאת לנסות ולשפר את איכות האוויר ולהוזיל את השימוש ברכב?

איך מקדמת המדינה הסבת כלי רכב לשימוש בגז טבעי, זול לצרכן וידידותי לסביבה? כל משרדי הממשלה רוצים, אבל לא מזדרזים. כבר לפני שנה הגיש הטכניון דו"ח מפורט בנושא הסבת רכב לשימוש בגז טבעי, בו נאמר בין היתר כי "ראוי להפעיל בגז טבעי, בהדרגה, ציי מבחן של אוטובוסים בקווים עירוניים בתחילה, ולאחר מכן משאיות תובלה ואשפה, ומאוחר יותר מוניות". כל זאת כדי לבחון את התאמתו. אך עד היום נמנעו משרדי הממשלה מליישם את מרבית ההמלצות הכלולות בו.

 

  • מאגר הגז: איך זה ישפיע על תדלוק המכונית

 

יש גז, יש דו"ח מעודד

הבשורות על מציאת מאגר גז טבעי גדול מכפי שנצפה בתחילה מול חופי חיפה, הקפיצו היום (ד') את מניות החברות המעורבות בקידוחים. אולם, לבשורות אלה יש חשיבות רבה גם עבור משק התחבורה בישראל: הסבת כלי רכב לשימוש בגז טבעי תקטין את תלותה של המדינה בנפט, ותצמצם את זיהום האוויר הנפלט מתחבורה.

 

דו"ח של הטכניון, שהוגש למשרד להגנת הסביבה כבר לפני שנה, כולל תוכנית ברורה לקידום הסבת צי הרכב הישראלי לשימוש בגז טבעי: "מומלצת הכנסה הדרגתית, תחת פיקוח, של השימוש בגז טבעי לתחבורה - קודם כל במספר מצומצם של כלי רכב, כפיילוט. לדוגמה: אוטובוסים בקווים עירוניים, משאיות תובלה ואשפה, מוניות, ורכב מסחרי... (עוד) מומלץ להעניק תמריצים על-מנת לעודד שימוש בגז טבעי כדלק לכלי רכב, כולל עזרה של המדינה בבניית תחנות תדלוק עם גז טבעי". 

 

אולם, למרות המלצות מומחי הטכניון, עד היום לא ננקטו צעדים משמעותיים לקידום השימוש בגז טבעי במשק התחבורה. זאת, למרות שכל משרדי הממשלה הרלוונטיים מכירים בתועלת הטמונה בהסבת כלי רכב לשימוש בגז. במשרדי הממשלה מסבירים היום ל-ynet כי למרות ההבטחה הגדולה הטמונה בהסבת כלי רכב לגז טבעי, קיימים מספר מכשולים מהותיים המונעים בשלב זה את קידום השימוש בגז טבעי כדלק חלופי לכלי רכב.

 

עלות נמוכה לנהגים

ממצאי דו"ח הטכניון ברורים: "גז טבעי נחשב כיום כדלק החלופי המבטיח ביותר לעתיד הקרוב, זאת בגלל זמינותו הרחבה, החלוקה הגיאוגרפית הנוחה יחסית של מקורותיו (עדיפה על זאת של נפט גולמי), ויתרונות אקולוגיים ברורים לעומת דלקים קונבנציונאליים, כמו סולר ובנזין". עוד קובע הדו"ח כי "הגז הטבעי הוא דלק חלופי עם התאמה טובה מאוד להנעת כלי רכב... יש לו יתרונות רבים לעומת הדלק הקונבנציונאלי, והוא בעל פוטנציאל ממשי של חדירה לשוק (הישראלי)".

 

יתרונות הגז הטבעי מול בנזין או סולר, ידועים מזה זמן רב: הפחתת פליטת מזהמים, צמצום התלות בנפט, ועלות שימוש נמוכה יותר לנהגים. וגם החסרונות מוכרים: עלות גבוהה להקמת תשתית ההולכה אל תחנות התדלוק, עלות נוספת לנהגים בגין הסבת כלי הרכב לשימוש בגז, ויעילות אנרגטית נמוכה מזו של בנזין או סולר - המקטינה את טווח הנסיעה בין תדלוקים. עם זאת, רוב מומחי האנרגיה מסכימים כי חסרונות אלה אינם מקטינים את כדאיות ההסבה לגז.

 

תמריצים והטבות

כאמור, הדו"ח שהוגש למשרד להגנת הסביבה אינו עוסק רק בבחינת היעילות של הגז הטבעי כדלק חלופי בתחבורה, אלא מציב סדרה ברורה של צעדים אותם ממליצים מומחי הטכניון לנקוט:

 

  • קביעת מחיר המכירה של גז טבעי לצרכן.

  • הענקת תמריצים למשתמשים שונים (מכוניות פרטיות, כלי רכב ציבוריים, וכו') במטרה לעודד את השימוש בגז טבעי - למשל, מס קנייה מופחת לערכת הסבה לגז.
  • תכנון רשתות ארציות להפצת הגז הטבעי - למשל, בהתבסס על תמ"א (תוכנית מתאר ארצית) 37, הקובעת סטנדרטים למערכות הולכה וחלוקה של גז טבעי.
  • סיוע ממשלתי בהקמת תחנות תדלוק בגז טבעי.

 

במקביל לצעדים אלה, המוגדרים "ראשוניים", ממליצים בטכניון להתחיל בביצוע ניסוי (פיילוט), שייבחן היבטים שונים הנוגעים לשימוש בגז טבעי - כמו למשל היענות הצרכנים, יעילות, בטיחות ועלות ההפעלה והשימוש. גם כאן, ההמלצות של מומחי הטכניות ברורות: "ראוי להפעיל בגז טבעי, בהדרגה, ציי מבחן של אוטובוסים בקווים עירוניים בתחילה, ולאחר מכן משאיות תובלה ואשפה, ומאוחר יותר מוניות".

 

יתרונות וקשיים

לאור הממצאים החיוביים מאוד של דו"ח הטכניון, וההמלצות הברורות המתלוות אליו, קשה להבין מדוע לא נעשה דבר כדי לבחון באופן רציני יותר את עניין הסבת כלי רכב לשימוש בגז טבעי. במשרד להגנת הסביבה, מסבירים היום ל-ynet כי קיימים מספר מכשולים מהותיים בהסבה רחבת-היקף של כלי רכב לשימוש בגז: "לשימוש בגז טבעי בתחבורה יש יתרונות בכל הקשור לפליטת מזהמי אוויר וגזי חממה, אך קיים גם קושי לאור הצורך להשתמש במיכלים מיוחדים בלחץ גבוה, וכן בציוד מיוחד ויקר לתדלוק. לכן, קידום הנושא תלוי במידה רבה בזמינות הגז בהיקף רחב לתחבורה. כאשר יסתמן כי קיימת זמינות גבוהה נבחן את הנושא ונמליץ בהתאם לכך".

 

במשרד גם מסבירים מדוע לא יושמו המלצות הטכניון בנוגע לניסוי ("פיילוט") בתחבורה ציבורית: "עד כה לא היה פוטנציאל משמעותי של גז טבעי לשימוש רחב בתחבורה. במידה ויתברר כי נתון זה השתנה, נפעל לקידום הנושא, בהתאם ללוח הזמנים שבו הגז יהיה זמין".

 

ומה באשר לבחינת הענקת תמריצים למי שייסב את מכוניתו לשימוש בגז טבעי? גם כאן, עמדת המשרד ברורה: "המס המוטל כיום על הגז הטבעי הוא בין הנמוכים מבין המיסים המוטלים על סוגי הדלק השונים, (וזאת) לאור היתרונות הסביבתיים הכרוכים בשימוש בו. כאשר יתאפשר שימוש רחב בגז טבעי לתחבורה, נבחן את העלויות האמיתיות הכרוכות בשימוש בו לצורך זה, ובהתאם לכך נמליץ על המדיניות הרצויה לעידוד השימוש בו".

 

לא רק ייצור חשמל

במשרד התשתיות אומרים היום ל-ynet כי כבר ננקטו מספר צעדים לקידום השימוש בגז טבעי - גם בתחום התחבורה: "המשרד פועל על מנת להביא לשימוש נרחב בגז הטבעי, גם בסקטורים נוספים (מלבד ייצור חשמל, ש.ה). בתחילת החודש העביר שר התשתיות צו בטיחות ורישוי לגז טבעי דחוס להתייחסות שרי התמ"ת, ביטחון הפנים והתחבורה. עם קבלת הסכמת השרים, יחתום השר על הצו האמור שיאפשר לקדם את הנושא".

 

בהתייחסות לנושא הולכת הגז לתחנות דלק, מציינים במשרד התשתיות כי בימים אלה מקודמת הקמת רשת לחלוקת הגז, "אשר תקל בשינוע ותאפשר לספק את הדרישה של צרכנים קטנים, בכלל זה נקודות תדלוק לרכבים. בתחילת השבוע נבחרה קבוצה אשר תקים ותתפעל את מערכת חלוקת הגז הטבעי בנגב למשך 25 שנים - מערכת שמרביתה תהיה מוכנה לשימוש בתוך ארבע שנים".

 

עוד אומרים במשרד כי בכוונתם לבחון את עניין הטבות המס למי שייסב את מכוניתו לשימוש בגז, וזאת למרות שרשות המיסים היא הגוף הקובע את מדיניות המס בישראל.

 

"עד לקבלת החלטה אחרת"

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה לפניית ynet, כי "המשרד תומך בשימוש בהנעות חלופיות להנעת כלי רכב, לרבות גז טבעי". עם זאת, במשרד התחבורה מציינים כי בהתאם להחלטת משרד התשתיות, "עיקר השימוש כיום בגז טבעי הינו לתחנות כח לייצור חשמל, מפעלי תעשייה ועוד".

 

במשרד מסבירים כי סדר עדיפויות זה, מונע למעשה את השימוש בגז טבעי להנעת כלי רכב: "עד לקבלת החלטה אחרת ושינוי החקיקה בהתאם, לא ניתן לאשר שימוש בגז טבעי להנעת רכב ותפעול שוטף. אם תתקבל החלטה כאמור, יחייב הדבר היערכות ברמה הלאומית - הן מבחינת הרגולציה (לתחנות התדלוק, כלי רכב ועוד) והן להקמת התשתיות הנדרשות להפעלתם של כלי הרכב. כאשר תתקבל החלטה בעניין, יפעל משרד התחבורה ליישום ההחלטה על-ידי קביעת דרישות טכניות, תפעוליות ואחרות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני שיצר
קידוחי גז טבעי. שווה לסביבה ולנהג
צילום: רוני שיצר
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים