שתף קטע נבחר

הילד פנה לטיפול - התוצאה הייתה גידולים סרטניים

כשאוראל כלפא היה בן 4 התגלתה אצלו המחלה הקשה ‭A-T‬. בגיל 7 רותק לכיסא גלגלים. במסגרת טיפול ניסיוני הזריקו לו תאי גזע, אלא שאלה לא עזרו - ואף הפכו לגידולים. "יש לי ייסורי מצפון ששלחנו אותו לטיפול‭,"‬ אמרה אמו, "זו אכזבה קשה"

כישלון טרגי לטיפול חדשני, שנחשב לאחת התקוות הגדולות של עולם הרפואה: נער ישראלי החולה במחלה גנטית קשה, שעבר טיפול ניסיוני להשתלת תאי גזע במוסקבה, סובל כעת מגידולים במוח ובעמוד השדרה כתוצאה מתאי הגזע שהושתלו בו.

 

זהו הדיווח הראשון בעולם על התפתחות גידול במוח כתוצאה מטיפול בתאי גזע. "אני אכולת רגשות אשם על מה שקרה. ניסינו להציל אותו מהמחלה. כל זמן שיש נשמה באפי אמשיך להילחם למענו‭,"‬ אמרה אמו של הנער החולה.

 

הנער, אוראל כלפא, כיום בן 16 וחצי, חולה ב‭,A-T-‬ מחלה גנטית קשה הגורמת לניוון המוח ולאובדן יכולת התנועה.‬ מחלתו אובחנה כשהיה בן ‭,4‬ ומאז הולך מצבו ומידרדר. זה כתשע שנים הוא יושב בכיסא גלגלים ואינו מסוגל לתפקד בעצמו.

 

אור ירוק לטיפול

 

לפני שבע שנים שמעה אמו של אוראל, אורלי דרור-אזוריאל, שהקימה את האגודה למאבק ב‭A-T-‬ ומשמשת מנכ"לית שלה, על טיפול ניסיוני ומהפכני באמצעות תאי גזע המבוצע במוסקבה ושמיועד גם לחולי ‭.A-T‬ אורלי, שהייתה נואשת להציל את חייו של בנה ולהקל על סבלו, לקחה אותו שלוש פעמים למוסקבה כדי שיקבל את הטיפול הניסיוני.

 

"קראנו בעיתון על הטיפול החדש שבוצע בבית חולים במוסקבה‭,"‬ סיפרה אתמול אורלי. "ערכנו אינספור בדיקות עם מומחים כדי לוודא שמדובר בפרויקט רציני וקיבלנו אור ירוק לשלוח ילדים לטיפולים האלה. הגענו למסקנה שמדובר בטיפול רציני, אף על פי שכמה מהמומחים בארץ התנגדו בתוקף שניסע. היו מומחים שתמכו, והיו שהתנגדו.

 

"בשלב הזה האמנו שזה יעבוד. אוראל כבר היה במצב לא טוב. נאחזנו בכל שביב של תקווה כדי להציל אותו. מבחינתנו זה היה פרח לב הזהב‭."‬

 

הטיפול הראשון ניתן לאוראל במאי ‭,2001‬ כשהיה בן ‭.9‬ הטיפול השני ניתן שנה לאחר מכן, כשהיה בן ‭,10‬ והטיפול האחרון ניתן לו כשהיה בן ‭.12‬ הטיפולים היו קשים מאוד. במהלכם הזריקו הרופאים תאי גזע שהופקו ממוח של עוברים שהופלו לתוך המוח של אוראל ולתוך תעלת השדרה שלו.

 

"בית החולים עבד כמו מפעל עלוב בשנות ה‭,"70-‬ שיחזרה אורלי. "היינו שם בתנאים לא תנאים, בלי אינפוזיה, בלי תרופות, בלי נוזלים. אחרי כל טיפול סבל אוראל מכאבי תופת. מחדר הניתוח היו מוציאים אותו ישר לידיים שלנו. אפילו לא היו מאשפזים אותו. הרופאים חשבו רק על הכסף. על כל טיפול כזה שילמנו הרבה אלפים של דולרים.

 

"בפעם הראשונה הוא עבר שם ממש ניתוח מוח. הזריקו לו את התאים החדשים ישר לתוך הראש. בפעמים הבאות נתנו לו זריקה לתוך עמוד השדרה. זו הייתה טראומה איומה. הוא סבל מאוד.

 

"בפעם השלישית הוא פחד נורא מכל מה שעשו לו וכבר לא הסכים לחזור לשם. אחרי הניתוח האחרון הוא נהיה כל כך חולה, וסבל מכאבים כאלה, שצרח במשך שלוש שעות בלי הפסקה. כשנחתנו חזרה בארץ, נסענו משדה התעופה ישר לשיבא. המצב היה רע מאוד. הוא כמעט מת לנו. אז אמרתי לעצמי שאני לא חוזרת לשם. שאנחנו לא שפני ניסיון. עד היום יש לו סיוטים מהנסיעה הזאת‭."‬

 

ללא שיפור במצב

 

למרות התקוות הגדולות שתלתה אמו בטיפולים לא השתפר מצבו של אוראל. "זו הייתה אכזבה נוראה‭,"‬ אמרה האם. "שום דבר לא השתנה. אוראל נשאר בדיוק כפי שהיה. מרותק לכיסא גלגלים, בלי יכולת לזוז. היום אני מכה על חטא. יש לי ייסורי מצפון איומים ורגשות אשם על זה שלקחתי אותו לשם".‭ ‬

 

אולם תופעת הלוואי האמיתית והטרגית של הטיפולים האלה התגלתה רק בהמשך. בפברואר ‭,2005‬ ארבע שנים לאחר הטיפול הראשון, החל אוראל לסבול מכאבי ראש. בבדיקות שנערכו לו במרכז הרפואי שיבא, שם טופל, התגלה שהוא סובל מגידול גדול במוחו שמתפתח בקצב איטי, והוחלט לנתח אותו כדי להוציא אותו.

 

"בהתחלה חשבו הרופאים שזה לא קשור לטיפולים‭,"‬ אמרה אורלי. "חשבו שזה אולי מלידה. אבל מרגע שהתגלה הגידול במוח, ידעתי שזה מהטיפולים. הייתה לי תחושת בטן. היה לי ברור שזה נזק שקרה כתוצאה מהזריקות שעשו לו. זו הייתה תחושה נוראית‭."‬

 

בגלל החשד שהטיפולים הניסיוניים הם שאחראים להתפתחות הגידול הוחלט לבדוק גם את עמוד השדרה, לשם הוזרקו חלק מהתאים. לרוע המזל התחזיות הפסימיות התממשו, וגם שם נמצאו גידולים. את אוראל ניתח פרופ' שלומי קונסטנטיני מבית החולים לילדים דנה בניסיון להוציא את הגידול מגבו.

 

הדגימות שנלקחו מהגידול נשלחו לבדיקות מולקולריות מיוחדות במאיו קליניק בארה"ב, ואז התגלתה האמת המרה: תאי הגידול לא היו של אוראל, אלא של העוברים שהומתו בהפלה, ומהם נלקחו תאי הגזע שהושתלו בגופו. הבדיקות הראו עוד כי תאי הגידול מורכבים מתאים של לפחות שני תורמים - בן ובת - ונוצרו כתוצאה מהתאים הזרים.

 

"המחלה הגנטית שממנה סובל אוראל פוגעת במוח ובמערכת העצבים‭,"‬ הסביר אתמול פרופ' גידי רכבי, מנהל המרכז לחקר הסרטן בשיבא. "פעם חשבו שבני אדם נולדים עם מספר מוגבל של נוירונים, אבל היום אנחנו יודעים שבאזורים מסוימים במוח יש תאי גזע שיוצרים נוירונים חדשים שאחראים על התפקודים שנפגעו אצל אוראל. המחשבה מאחורי הטיפול שאוראל עבר במוסקבה הייתה שהזרקת תאי גזע מסוג מסוים, שאחראים בין היתר על ייצור הנוירונים, למקום הפגוע תגרום לייצור נוירונים חדשים במקום אלה שנפגעו אצלו ותשיב לו לפחות חלק מהתפקודים המוטוריים.

 

"התקווה והפוטנציאל בטיפולים כאלה גדולים מאוד, אבל גם הסכנה: אחת התכונות המרכזיות של תאי גזע היא יכולתם להתחלק בצורה בלתי מוגבלת. בסביבה נכונה ובתנאים טובים הם יתמיינו נכון ויבצעו את הפעולה שלשמה הוזרקו, אולם אם מזריקים כמות גדולה לסביבה שהיא לא מיטבית, עלולים התאים האלה לצאת משליטה ולהפוך לגידול".

 

"במערב איש לא העז עדיין לבצע טיפולים כאלה. רק עכשיו יש שלוש חברות שמתחילות בניסויים ד ומים תוך נקיטת אמצעי זהירות והגנה מרובים‭."‬

 

החוקרים מזועזעים

 

מאז הניתוח מצבו של אוראל יציב. בדיקות שנערכו לו לפני חודש גילו שהגידול במוחו גדל, אוללם שאריות הגידול בעמוד השדרה לא גדלו.

 

הדיווח על כישלון הטיפול המהפכני בנער הישראלי - שבו מטפל כיום הצוות משיבא בסיועה של ד"ר נינט אמריליו, מנהלת המעבדות לחקר הסרטן במרכז הרפואי - הובלט אתמול בכותרות הראשיות של אתרי החדשות הרפואיות בעולם.

 

"הזעזוע של קהילת החוקרים שעוסקים בתאי גזע מהסיפור של אוראל מובן‭,"‬ אמר פרופ' רכבי. "עם זאת צריך לזכור שמדובר בתחום מאוד חדש וראשוני, והפוטנציאל הטמון בו עצום. הרבה טיפולים חדשים גורמים בהתחלה לצרות צרורות. התועלת של תאי הגזע עשויה בסופו של דבר להיות עצומה‭."‬

 

בינתיים הולך אוראל לבית ספר מיוחד, משחק במחשב ומבלה עם חברים. בשנים האחרונות נולדו לו שתי אחיות קטנות, בריאות, מנישואיה השניים של אמו. "אנחנו שומרים עליו מכל משמר ומודים על כל יום שעובר ועל כל לילה שהוא ישן איתנו‭,"‬ אמרה האם. "אנחנו מקווים שהגידולים ייעלמו ומשתדלים לא לחשוב על מה שהיה. למדנו להעריך כל רגע שהוא איתנו". ‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוראל כלפא. הטיפול נגמר באסון
צילום: טל שחר
מומלצים