שתף קטע נבחר
צילום אלכס קולומויסקי

אבי דיכטר: השר שנפל לכל בור

למרות שהגדיר את המפכ"ל ברירת מחדל - הפך לחותמת גומי שלו במינויים בעיתיים. המלחמה בפשע הצליחה חלקית, בעיקר בסיוע ארה"ב. בין ועדת זיילר לפרשת בר-לב, אבי דיכטר ייזכר במשטרה כאכזבה. סיכום ממשלת אולמרט - פרויקט מיוחד

"האכזבה הגדולה" - כך מכנים גורמים במשטרה ובמשרד לביטחון פנים את מי שעמד בשנים האחרונות בראש המשרד, אבי דיכטר. השר שנכנס לתפקידו במקביל לפרסום מסקנות ועדת זיילר, שהובילו להתפטרות המפכ"ל ומינוי בעייתי של מחליפו - עוזב על רקע סערה נוספת, בפרשת ניצב בר-לב. בין לבין, השוטרים רק התביישו יותר ויותר ללבוש מדים. דיכטר, שבהופעותיו בתקשורת בעיקר הסתבך, מבטיח שתוצאות עבודתו יורגשו לאורך זמן.

 

ב-4 במאי 2006 נכנס אבי דיכטר ללשכתו, ועל רקע הצלחתו כראש השב"כ, נתלו בו תקוות גדולות. במשטרה קיוו שיצעיד קדימה את הארגון שהגיע לשפל מבחינת אמון הציבור - גם על רקע ועדת זיילר, שהציגה מסקנות קשות לגבי התנהלות בכירים במשטרה והקשר שלהם עם עבריינים.

 

המפכ"ל דאז, משה קראדי, הבין שדיכטר מתכוון להדיחו, והקדים ללכת בעצמו. השר המופתע החליט למנות את יעקב גנות, אך לא לקח בחשבון את עברו, שכלל העמדה לדין בעבירות טוהר מידות, וגנות הסיר את מועמדותו. בסופו של הליך מבולבל שכלל לא מעט סירובים, מונה דודי כהן למפכ"ל. דיכטר הגדיר זאת כ"ברירת מחדל", אמירה שבעטיה נאלץ להתנצל.


דיכטר והמפכ"ל כהן. חותמת גומי (צילום: דורון גולן)

 

ולמרות זאת - לדברי גורמים במשטרה ובמשרד, הפך דיכטר לחותמת הגומי של המפכ"ל ואישר שורת מינויים שנויים במחלוקת. כמה מינויים בכירים נבדקים על-ידי מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס, שצפוי לפרסם בקרוב דו"ח שלפי מקורביו אמור לכלול מסקנות קשות. "מה שנשאר עכשיו, זה יותר מנהלים מאשר קצינים שאפשר לסמוך עליהם בשטח", אמרו הגורמים על מדיניות המינויים.

 

ההחלטה הפרסונלית שעוררה את הסערה הגדולה מכולן, ועדיין נדונה בבג"ץ, קשורה למפקד מחוז הדרום לשעבר, ניצב אורי בר-לב. "הוא המרה את פי המפכ"ל", טען דיכטר בבקשה להדיחו - ובמקום לנסות לגשר, בחר לגבות את כהן תוך כדי זגזוג. בתחילה אמר דיכטר שבר-לב יישאר במשטרה, ואחרי יומיים שינה את דעתו ב-180 מעלות.

  

וממש בזמן הפציעות, חתם דיכטר על עוד מינויים וקידומים. ברגע האחרון, מינה בין היתר את ראש אגף החקירות והמודיעין ומפקד ללהב 433, דבר שנראה לרבים במשטרה כמו מחטף. במצב מתוקן, הם טוענים, היה צריך דיכטר להשאיר את הנושא לשיקולו של השר החדש, ולו רק משיקולי מראית עין.  

 

באדיבות הדוד סם

כוונת המשטרה התבייתה בשנים האחרונות על ארגוני הפשיעה, שנראו משגשגים במיוחד - ואף הובילו לפגיעת ה"חיילים" בחפים מפשע. הדוגמה הטראגית האחרונה הייתה רצח מרגריטה לאוטין בחוף בת-ים. אמנם כמה מראשי המשפחות נעצרו, אך נראה שארגוני הפשע עדיין פועלים, וביתר שאת.


דיכטר באזור החיפושים אחר הילדה רוז (צילום: ירון ברנר)

 

במסגרת המאבק בפשיעה, הוקמה יחידת "להב 433" שמאגדת את היחידה הארצית לחקירות הונאה, היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות, היחידה למאבק בפשיעה הכלכלית, אתגר-הנאבקת בגניבות רכב והגדעונים. המטרה כללה תיאום מקסימלי לפגיעה בארגונים, תוך דגש על הפן הכספי.

 

פריצת הדרך הראשונה היתה עם מעצרו של היעד מספר 1 - זאב רוזנשטיין. המשטרה התהדרה בהישג, אך זה התאפשר הודות לארצות הברית, שבסיוע עדי מדינה (במסגרת התוכנית האמריקנית להגנת עדים) הביאה להפללתו. מקרה דומה נרשם עם האחים יצחק ומאיר אברג'יל ואנשיהם. כיום הם עדיין ממתינים להסגרתם.

 

גם בנושא ארגוני הפשיעה שוקד בימים אלו מבקר המדינה על דו"ח, שמסקנותיו צפויות אף הן להיות לא פשוטות - בין היתר בנוגע לחוסר תאום בין הגופים השונים.

 

השוטרים מתביישים ללבוש מדים

בימים האחרונים סיכמה המשטרה את שנת 2008 והציגה ירידה בעבירות כמו התפרצות לדירה, התפרצות לעסק, גניבות מתוך רכב, שוד, עבירות אלימות גופנית ועבירות מין.

 דיכטר מתגאה בהפחתה בגניבות כלי הרכב - אבל הגורם העיקרי לכך הוא גדר ההפרדה. את העלייה בפשיעה - באלימות נוער ועבירות סמים - מייחסת המשטרה להגברת הפעילות לחשיפה.

 

כ-28 אלף שוטרים ואנשי מג"ב מונה כיום הגוף שעליו ממונה דיכטר - והם נאלצים להתמודד מידי יום עם אירועים רבים מספור, גם כאלו שמכונים "גדולים על המשטרה". כבר שנים שבמשטרה מבקשים להרחיב את כוח האדם, ודיכטר הבטיח גיוס של כ-1,000 שוטרים חדשים.

 

בפועל, בשנה האחרונה גויסו כמה מאות - שחלקם לא היו מתאימים ופוטרו. בנוסף, משרד האוצר לקח מהמשטרה את התקציב לתקנים עבור משרות שלא אוישו. מנגד, מאות שוטרים פשטו מדים - מיעוטם פרשו לגמלאות, הרוב עזבו בשל אכזבה קשה מהמערכת ומהעומדים בראשה.

 

"עד היום תדמית המשטרה בעיני האזרח הייתה שלילית, היום גם השוטרים רואים את המשטרה באור שלילי ומתביישים בארגון", אמרו גורמים במשטרה ל-ynet. לטענתם, הם מתביישים לקום בבוקר וללבוש את המדים שבהם התגאו כל-כך במשך שנים.

 

יועצו של דיכטר: רפורמות גדולות

בהקשר התקשורתי, אי אפשר שלא להזכיר את הרגע המביך של דיכטר: בזמן אחד מפיגועי הדריסה בירושלים, הוא כינס מסיבת עיתונאים והעדיף להמשיך ולדבר על פוליטיקה נגד אולמרט, במקום להגיע לשטח. "ייתכן שזו הייתה שגיאה בשיקול הדעת", אמר אחר-כך.

 

לסיכום הקדנציה, במשטרה ובמשרד לביטחון פנים אומרים שהשר דיכטר "נכנס לכל בור אפשרי" וכי הם מחכים לשר החדש כדי שבאמת יעשה סדר.

  

יועץ התקשורת של דיכטר, ברק סרי, מסר בתגובה: "השר לביטחון פנים לא רואה מקום לסכם את כהונתו בתפקיד לפני סיום התפקיד. לגבי פעילותו מאז שנת 2006, הרי הן רצופות רפורמות גדולות ושינויים מבניים מרחיקי לכת והשפיעו, משפיעים וישפיעו עוד שנים על המשטרה, שב"ס והמשרד לביטחון פנים".

  

סרי ביקש למנות מספר תחומים בהם פעל דיכטר:

"1. עד תחילת תפקידו כשר, המשטרה ושב"ס עבדו בתוכנית לשנה קדימה בלבד, דבר שלא אפשר הסתכלות ארוכת טווח,

 שיפור ובניית הכוח והתשתיות כמו שקורה בארגונים גדולים כמו הצבא. כעת המשטרה והשב"ס פועלים בתוכנית למספר שנים קדימה.

2. חיזוק ותגבור תחנות המשטרה – השר דרש כי תחנות המשטרה יפעלו בתקני כוח אדם מלאים ואלה אכן תוגברו משמעותית ב-1,000 שוטרים נוספים, המיועדים כולם לתחנות. עד היום גויסו כ-400 ועד אוגוסט 2009 יגויסו כולם.

3. הוקם להב 433.

4. הקמת סיגנט, תוכנית שמסייעת למשטרה בפעילותה. כמו כן כל נושא הכליאה עבר מהמשטרה לשירות בתי הסוהר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיכטר. מינויים בסימן שאלה
צילום: אמיר כהן
בר-לב. דיון בבג"ץ
צילום: דודי ועקנין
רוזנשטיין. הורשע בארה"ב
צילום: דנה קופל
מרגריטה לאוטין עם משפחתה, לפני הרצח בחוף
צילום: רפרודוקציה אבי כהן
מומלצים