שתף קטע נבחר

נתניהו: הפלסטינים צריכים למשול על עצמם

ראש הממשלה המיועד נשאל על ידי ה"וושינגטון פוסט" על דעתו לגבי פתרון שתי המדינות, והשיב כי בכוונתו להמשיך בפיתוח הכלכלי של הגדה, במקביל למגעים המדיניים. לדבריו, הנשיא אובמה "מאוד התעניין" ברעיונות שהציג לו לגבי קידום השלום

מקום תחת השמש, גרסת 2009: ראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, אומר כי לפלסטינים "צריכה להיות יכולת למשול על עצמם" - אולם לא במחיר שיסכן את חייהם של תושבי ישראל. בראיון שהעניק לעיתון "וושינגטון פוסט" ופורסם היום (שבת), מבהיר נתניהו כי בכוונתו להמשיך בקידום הכלכלה הפלסטינית במקביל למגעים המדיניים.

 

בראיון ראשון לתקשורת הזרה מאז הוטלה עליו משימת הרכבת הממשלה, נשאל יושב ראש הליכוד האם הוא מאמין בפתרון של שתי מדינות לשני עמים, שמקדמים הממשל האמריקני והקוורטט הבינלאומי. "אני סבור שיש

הסכמה רחבה בתוך ישראל ומחוצה לה שלפלסטינים צריכה להיות היכולת למשול בחייהם", השיב, "אבל לא לאיים על חיינו שלנו".

 

כשנשאל לגבי עמדתו כי מבצע "עופרת יצוקה" הגיע לסיומו מוקדם מדי, אמר נתניהו כי "חמאס מתנגד לשלום. אני מקווה שלפלסטינים בעזה תהיה היכולת לשנות את המשטר הזה, משום שאנו מעוניינים בשלום עם העם הפלסטיני כולו".

 

"כעת, מה שעלינו לעשות הוא לאפשר לסיוע ההומניטרי להיכנס לתוך רצועת עזה, אולם לא בדרך שבה הוא ישמש את חמאס לרכישת טילים", אמר.

 

לדבריו, בכוונתו להמשיך בפיתוח כלכלי של הגדה המערבית. "אני מציע דרך חדשה, שלדעתי עשויה להביא להתקדמות: להמשיך את המגעים המדיניים ובמקביל להמשיך לחזק את הכלכלה ואת מנגנוני הביטחון הפלסטינים. אני באופן אישי מתכוון להיות אחראי על ועדה ממשלתית שתעסוק באופן שוטף בצרכים הכלכליים של הפלסטינים בגדה", הצהיר. הוא הציג כדוגמה את צפון אירלנד, שם, לדבריו, תרם הפיתוח הכלכלי תרומה גדולה לגיבוש הסכם השלום.

 

עם זאת, נתניהו הבהיר כי פיתוח כלכלי אינו מהווה חלופה למגעים מדיניים. לדבריו, "בעימות האחרון תושבי הגדה כאבו על אבדן החיים הפלסטינים ברצועת עזה, אולם במקביל אמרו 'אנחנו לא רוצים ללכת בדרך הזאת. יש התחלה של פיתוח כלכלי בג'נין, ואנחנו לא מעוניינים במשטר איסלאמי קיצוני'. הם מעוניינים בחברה עם חוק וסדר".

 

"אציע לסוריה לפעול לבניית אמון"

נתניהו התייחס גם לאפשרות של מו"מ באפיק הסורי. "סוריה מדברת על שלום, אבל בפועל איפשר לחיזבאללה לחמש את עצמו בניגוד להחלטת מועצת הביטחון, בעשרות אלפי רקטות. מאז מלחמת לבנון השנייה היא מארחת את חאלד משעל ומנהיגי טרור נוספים, ומשתפת פעולה באופן הדוק עם שלטון האייתוללות באיראן, נגד האינטרס של שלום אזורי".

 

"אני אציע לסוריה לנטוש את דרך הפעולה הזו ולפעול לבניית אמון בכך שהיא באמת מעוניינת בשלום. עד כה היא לא סיפקה את הרושם הזה", אמר.

 

נתניהו התגאה בראיון בהישגיו כשר אוצר בממשלת שרון. "בתהומות המשבר הכלכלי של 2003, היה לי ביטחון מוצק שהמדיניות שלי תחלץ את ישראל מקטסטרופה כלכלית - וכך היה. ישראל נמצאת בעמדה טובה יותר מרוב מדינות המערב להתמודדות עם הסופה הכלכלית".

 

בראיון התייחס נתניהו גם לתדמיתו האישית והתאמתו לתפקיד ראש הממשלה. כשהתבקש להתייחס לדבריו של שמעון פרס, כי התבגר מאז כהונתו הקודמת לפני עשור, השיב כי "יש לקוות" שהדבר נכון. "הזמן עשה את שלו. עקבתי בדקדקנות אחר הצלחותיהן של ממשלות, ואני מקווה ללמוד מהן מרכיבי מדיניות שיסייעו לקדם את ישראל לעתיד של שלום, ביטחון ושגשוג".

 

כשנשאל אם הוא אכן נץ ימני "כפי שהוא מתואר בעיתונים", הזכיר כי הוא ראש הממשלה שחתם על הסדם וואי והסכם חברון. "רבים חשבו אז שהבעיה היא השלטון בישראל, בעוד ערפאת הוא הפתרון. העמדה הזו השתנתה מאז".

 

"אובמה פתוח לרעיונות חדשים"

נתניהו גם אינו סבור שעמדותיו יפגעו ביחסי ישראל עם ארה"ב: "היו לי שתי פגישות מצוינות עם הנשיא אובמה. מצאתי שהא פתוח לרעיונות חדשים למציאת פתרון לסכסוך. הוא מאד התעניין ברעיונות שהצעתי לגבי מציאת פתח חדש לקידום השלום".

 

הוא חזר והדגיש את סכנת ההתחמשות הגרעינית האיראנית. כשנשאל לגבי האפשרות של פעולה צבאית נגדה, השיב כי ראשית יש להגביר את הסנקציות הכלכליות נגד טהרן, הנמצאת כיום במצב פגיע מאי פעם עקב המשבר הכלכלי, אך הוסיף כי "לחץ כלכלי לא יהיה יעיל אם האיראנים יחשבו שהאופציה הצבאית ירדה מסדר היום".

 

לסיכום, נשאל נתניהו אם נכונה טענתו של שמעון פרס, כי הוא מתחרט על כל שלא הזמין אותו לממשלת אחדות לאחר שניצח בבחירות ב-1996. "זה נכון לחלוטין", השיב. "הייתי צריך לחפש אז אחדות לאומית, ואני מעוניין לתקן זאת כיום. אני מקווה שמקבילי במפלגות האחרות יבינו זאת".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיתוח כלכלי יביא שלום?
צילום: AP
אובמה. "שתי פגישות מצוינות"
צילום: רויטרס
מומלצים