שתף קטע נבחר

"אפשר ללמד אותם הכל. כמו כל קבוצה רגילה"

מידי שבוע מתכנסת קבוצת ילדים עם פיגור שכלי במתנ"ס בראש העין, ומייצרת יחד קצב מתואם ומדויק, במסגרת חוג "תיגוף", בו היא משתתפת. לרגל יום ההתרמה לאקים המתקיים היום (ב'), הצטרפנו לשיעור כדי לראות ולשמוע את הקצב שנוצר שם. הצצה

אלפי ילדים יתדפקו היום על דלתות ברחבי הארץ בבקשה לתרומה לאקים -"אגודה לקימום אנשים עם פיגור שכלי בישראל" . האגודה הוקמה ב-1951, על ידי הורים לילדים עם פיגור שכלי שדאגו לזכויות הבסיסיות של  ילדיהם. "העמותה קמה עוד כשילד עם פיגור נחשב ל'מצורע' ולא היו לו זכויות מינימליות", מסבירים אנשי אקים, "הילדים אז כוונו למעונות בשולי העיר". עם השנים פעילות ההורים האחראים הצליחה לייצר רצף של זכויות, והביאה להעלאת המודעות וקירבה לקהילה סביב מקומות עבודה, שילוב בבתי ספר, והוסטלים של דיור בקהילה לילדים ומבוגרים עם פיגור שכלי.

 

הארגון מייצג 30 אלף איש עם פיגור שכלי ובני משפחתם. "כמשפחה גדולה ומלוכדת, שחבריה חולקים את אותה מציאות מורכבת, שואפת אקים לתמוך, לעודד, לקדם ולחבק את המשפחה כולה, על רבדיה וצרכיה השונים", אומר יוסי מלכה מנכ"ל אקים ישראל.

 

"כשתינוק נולד עם פיגור שכלי הוא ישאר איתו לכל החיים,

ולכן הליווי מתחיל מיום הלידה עד יום המוות", הוא מוסיף. "אנחנו דואגים לכל רצף החיים של ילדים עם פיגור שכלי, בשאיפה להקל ולמצות את המקסימום של כל אחד בהתאם לפוטנציאל שלו, ולשלבו בקהילה ככל האפשר".

 

לאחרונה חנכה אקים באשקלון, הוסטל ראשון למזדקנים, הפועל כבית בתוך הקהילה ולא כמעון. בנוסף היא אחראית על פעילותם של מועדוני קשישים בעלי פיגור ברחבי הארץ.  

 

במסגרת נסיונות השילוב בקהילה, עומלת אקי"ם על פיתוח תרבות אומנות ופנאי, ומייצרת חוגים לציור, תיאטרון וספורט, בערים שונות בארץ.

 

אחת הערים בהם פעילות אקים משגשגת במיוחד היא ראש העין, בה הפעילות משתלבת בקהילה המקומית באמצעות המתנ"סים השונים בעיר. במסגרת זו 10 ילדים עם פיגור שכלי מגיל 12 ומעלה, מתופפים יחד עם 6 חונכים מהצופים המסייעים להם בקליטת הקצב והתנועות המשתנות כחלק מקורס תיגוף - תיפוף על הגוף. 

 

"זאת קבוצה מהקבוצות הנפלאות האלה שאפשר ללמד אותם הכל, כמו כל קבוצה רגילה", מספר מיגל סקיר, מדריך החוג, שמידי שבוע מגיע עם כלים אחרים בהם הילדים משתמשים, ומייצר יחד איתם קצב, מוסיקה והרבה חיוכים. "המטרה היא לקחת כמה ילדים ולהפוך אותם לקבוצה, ללהקה שפועלת יחד".

 


"זו אחת מהקבוצות הנפלאות הללו"

"לקרב אנשים עם פיגור שכלי ללב הקונצנזוס הציבורי"

אקים חתומה גם על מספר חקיקות ותיקונים לחוקים בכנסת, למשל תיקון לחוק הסעד שמעגן את הזכות של אדם עם פיגור שכלי למגורים ותעסוקה. "עד התיקון אנשים עם פיגור היו נתונים לרצון המדינה", מסבירה עו"ד שירלי גלאור, סמנכ"ל אקים. "לא הייתה חובה חוקית של המדינה לדאוג לאנשים עם פיגור שכלי למגורים

ותעסוקה".

 

בנוסף אחראית אקים על יצירת וועדה הבוחנת מה כושר ההשתכרות של אדם, בהתאם ליכולתיו, ובכך מאפשרת העסקת אנשים עם פיגור בלי לחייב את המעביד לשלם את שכר המינימום בשוק גם כשאינו תואם את כושר העבודה,"אקים הייתה חלוצה בכל הקשור לשילוב אנשים עם פיגור בתעסוקה", מצהירה גלאור.

 

בנוסף הגישה האגודה מספר בג"צים שגרמו להגדלת מס המטפלים וכוח האדם המקצועי המסייע במעונות, והיא פועלת להרחבת ההסעות המאורגנות גם לאנשים מעל גיל 21.

 

אחת היוזמות של הורים לילדים בעלי פיגור שכלי, במסגרת הפעילות באקים, היא הקמת קו סיוע של הורים לילדים עם פיגור שכלי להורים הנתונים באותו המצב. הקו פועל כשמונה שנים, קייים גם קו בשפה הערבית  ופועל כמובן בהתנדבות. "אנחנו פותחים קבוצה חדשה במרכז ומזמינים הורים להצטרף אלינו", מוסיפה גלאור.

 

"במהלך השנה הנוכחית קידמנו ונמשיך לקדם פרויקטים שמקרבים את אוכלוסיות האנשים עם הפיגור השכלי ללב הקונצנזוס הציבורי", מסכם מלכה. "אנשים עם פיגור שכלי מגישים בבית קפה, נקלטים במקומות עבודה, מתגייסים לצה"ל ולומדים במוסדות להשכלה גבוהה. אנחנו זקוקים לעזרת הציבור בהמשך, קידום ושכלול המהלכים הללו", הוא מסכם.

 

  • היום (ב'), 2.3 יתקיים יום ההתרמה של אקים. לתרומת 10 שקלים, שלחו sms עם המילה תרומה למספר 1144.

  •  קו הסיוע של אקים פותח קבוצה חדש של הורים לילדים בעלי פיגור שכלי, לפרטים או התייעצות לחצו כאן , או חייגו 1-800-399-333.
  • להתנדבות באקים לחצו כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי דקל
צילום: חגי דקל
צילום: חגי דקל
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים