שתף קטע נבחר

קלינטון: שותפים לחשש מאיראן; נדבר עם סוריה

מזכירת המדינה אמרה לשרת החוץ היוצאת, לבני: "הצעד הראשון כרגע, ללא המתנה לממשלה החדשה, צריך להיות השגת הפסקת אש יציבה". על האיום האיראני: "אנחנו שותפים לחשש של ישראל". על סוריה: "אנחנו נשלח שליחים לדמשק"

שרת החוץ החדשה פוגשת את שרת החוץ היוצאת. מזכירת המדינה של ארה"ב, הילרי קלינטון, נפגשה בצהריים (יום ג') עם שרת החוץ ציפי לבני.

 

בצאתה מהפגישה התייחסה קלינטון לאיום האיראני: "אנחנו שותפים לחשש של ישראל בנוגע לחתירתה של איראן לנשק גרעיני והמשך המימון האיראני של ארגוני טרור כמו חמאס וחיזבאללה".

 מזכירת המדינה הדגישה: "נעשה הכל כדי למנוע מאיראן להתחמש בנשק גרעיני. זאת המטרה הטקטית של כל צעד שלנו. המגעים שלנו עם איראן אינם משנים את המטרה שלנו - למנוע מטהרן להשיג נשק גרעיני ולתמוך בארגוני טרור".

 

היא גם אמרה שארצות הברית תגן על בעלות בריתה. "בכל הנוגע לתכנית ההגנה מפני הטילים, לכולנו יש אינטרס למנוע איום טילים מאיראן. הסברנו זאת לרוסים בעבר, ואנו ממשיכים להאמין שאנו צריכים לנקוט צעדים כדי להגן על בני בריתנו וידידנו מפני איום טילים מאיראן".


קלינטון ולבני במשרד החוץ בירושלים (צילום: גיל יוחנן)

 

לגבי סוריה, יממה לאחר שנפגשה עם שר החוץ הסורי בשולי הוועידה בשארם א-שייח, אמרה קלינטון: "אנו עומדים לשלוח שליחים לסוריה. יש בעיות אזוריות בהן סוריה מעורבת. אתם יודעים על מספר חברי קונגרס שהיו בדמשק לאחרונה. אנו הולכים לשלוח נציגים של משרד החוץ והבית הלבן כדי לחקור נושאים בין מדינותינו. אנחנו לא מחוייבים בשיחות אלה, וצריכות להיות להן מטרה והן צריכות להעשות בהתייעצות עם מדינות חברות. אבל אנו בהחלט סבורים שיש לשוחח שיחות ראשוניות עם הממשל בסוריה וכך נעשה".

 

האורחת מארצות-הברית גם התייחסה לנושא הפלסטיני. קלינטון אמרה ששוחחה עם עמיתתה על הצעדים שנקטה ועל מה שעוד ניתן לעשות במגוון תחומים. "הצעד הראשון כרגע, ללא המתנה לממשלה החדשה, צריך להיות השגת הפסקת אש יציבה", אמרה האורחת.

 

"ניתן להשיג זאת אם חמאס יפסיק את ירי הרקטות. אין לצפות משום מדינה לשבת בחיבוק ידיים ולאפשר ירי רקטות על תושביה ושטחה", הדגישה קלינטון. "הירי הזה צריך להיפסק וכן הברחות הנשק לעזה. הפעילויות האלה גובות חיים של ישראלים וכן של פלסטינים".

 

על המשא ומתן לשלום, אמרה קלינטון: "אנחנו מחוייבים לשלום ולביטחון של ישראל. שוחחנו על השלום עם הפלסטינים על-פי המחוייבות לשתי מדינות לשני עמים. הצעד הראשון הנדרש עתה הוא הפסקת הירי. בהמשך נמשיך לפעול עם הקהילה הבינלאומית למען הצרכים ההומניטאריים בעזה. כמו כן נפעל להקמת מדינה פלסטינית, עם אבו-מאזן ופיאד. כל אחד מהצעדים הוא לקראת שתי מדינות לשני העמים. אין זמן לבזבז, למרות שכל צעד הוא קשה".

 

לבני: הסנקציות נגד איראן לא אפקטיביות

לבני אמרה: "קלינטון היא ידידה טובה של ישראל, מבינה את האיומים שיש באזור. יש ממשל חדש בארה"ב וממשלה בישראל שתוצג בימים הקרובים - אך יש להדגיש שהיחסים של ישראל וארה"ב מבוססים על אותם ערכים ואותם אתגרים. ארה"ב היא מנהיגת העולם החופשי, היא מובילה את המאבקים נגד הקיצוניות והקיצוניים. ישראל גאה לחלוק ערכים אלה עם ארה"ב, כמו גם את הצורך במאבק באנטישמיות, כולל אי ההשתתפות בדרבן 2. זאת היתה החלטה סמלית ואני מקווה שמדינות נוספות יקבלו החלטה כמוה".

 

בנוגע לאיראן, הוסיפה לבני: "הזמן דוחק, בזמן שאנו מדברים כאן איראן ממשיכה לפעול לייצור נשק גרעיני. הסנקציות לא אפקטיביות מספיק. ארה"ב כמנהיגת התהליך צריכה להבין שאיראן היא איום גלובלי ויש לנקוט נגדה צעדים למען האינטרסים של העולם כולו ושל ארה"ב בתוכו".

 

מוקדם יותר נפגשה קלינטון עם נשיא המדינה, שמעון פרס, במשכנו בירושלים. קלינטון אמרה: "ארה"ב מכבדת את התהליך הדמוקרטי בישראל ותעמוד לצידה של כל ממשלה שתקום בישראל". עם זאת, הדגישה קלינטון כי יש צורך בפתרון המבוסס על שתי מדינות לשני העמים באזור.

בתגובה לדברים אמר בכיר ברשות הפלסטינית ל-ynet כי אם הפיתרון הזה לא יהפוך לבר מימוש בעתיד הקרוב "כל התפיסה של שתי מדינות והתהליך המדיני בכלל צפויים לקרוס".

 

התחנה השנייה של קלינטון היתה ביד ושם. בספר האורחים היא כתבה: "יד ושם הוא הוכחה לכוח האמת העומד בפני הכחשה, החוזק וכוח ההישרדות של הרוח האנושית בפני ייאוש וניצחון העם היהודי מפני רצח והריסה. זוהי תזכורת לכל האנשים שלקחי השואה הם בלתי נשכחים. אלוהים יברך את מדינת ישראל ואת עתידה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבני וקלינטון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים