שתף קטע נבחר

בכיר ברשות: זה הזמן לכפות פתרון שתי מדינות

לקראת כינון ממשלת ימין בראשות בנימין נתניהו, ואחרי ביקורה של מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אומר ל-ynet בכיר ברשות הפלסטינית כי זה הזמן להפעיל לחץ בינלאומי על ישראל. ביום ראשון יתחדש הדיאלוג הפנים-פלסטיני. על סדר היום: האם להכיר בהסכמים עם ישראל

אחרי שבוע מדיני צפוף, שבו ביקרה מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון בישראל וברשות הפלסטינית, ולקראת כינונה של ממשלה חדשה בראשות בנימין נתניהו - סבורים בכירים ברשות כי זה הזמן ללחץ בינלאומי מסיבי על ישראל. "זו ההזדמנות שהעולם ייכנס בכל הכוח למשא ומתן המדיני ויכפה על ישראל את פתרון של שתי המדינות", אמר הבוקר (יום ו') ל-ynet בכיר ברשות.

 

"מול ממשלה ישראלית נוחה לעולם, שבה קדימה והעבודה נתנו את הטון, העולם לא התערב בטענה שמדובר במחנה שלום ישראלי שמתמקח על עניינים שוליים", הוסיף הבכיר. "פה העולם יבין שזו ישראל שממשלתה מתנגדת באופן עקרוני ואידיאולוגי לתהליך השלום ולמתכונתו הנוכחית - ועל כן אנו צופים כי זה העיתוי הטוב ביותר שבו העולם יתערב ויכפה על ישראל ליישם את ההסכמים".

 

אותו גורם הביע תקווה שבחמאס ירסנו את הגורמים הפוגעים בסיכויי הפיוס. "דווקא זה הזמן להראות שהפלסטינים הם מחנה השלום, הם שמאמינים בהסכמים, הם שקוראים ליישום עקרון שתי המדינות על בסיס אנאפוליס ומפת הדרכים - ואילו הצד הישראלי הוא ה'אין פרטנר'".

 

סוגיית המשא ומתן המדיני וההכרה בהסכמים עם ישראל תעמוד במוקד העניין בשיחות הפיוס שיתחדשו ביום ראשון הקרוב. הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), הצהיר השבוע במסגרת פגישותיו עם קלינטון ועם חוויאר סולאנה כי ממשלת האחדות תהיה חייבת להכיר בישראל ובהסכמים החתומים. מאידך, דחה בכיר חמאס מחמוד א-זהאר כל אפשרות להכרה בישראל.

 

ברקע נמשך הוויכוח בקרב הפלסטינים סביב נושא ההכרה בהסכמים עם שיראל. גורם בחמאס אמר ל-ynet כי פתח נשארו האחרונים להאמין בהסכמים החתומים. "בכל העולם מבינים כי ההסכמים האלה חלפו מהעולם. הישראלים בחרו ברוב מוחץ ממשלה שאינה מכירה בהסכמים האלה ורק אצלנו, יש כאלה בפתח שנאחזים בהסכמים כדי לטרפד את כל מאמצי האחדות וכדי לשמר את הפריבילגיות שחלק מאנשי הרשות והפתח מחזיקים בהם".

 

ועדות הפיוס

במסגרת הדיאלוג המתחדש בין הפתח לחמאס בקהיר, פועלות חמש ועדות שונות שינסו להחזיר את האחדות לפלסטינים. המרכזית היא ועדת הפיוס שתעסוק בכל מרכיבי הפיוס והאחדות. ועדת הבחירות אמורה לקבוע את שיטת הבחירות ברשות הפלסטינית למקרה ששני הצדדים יגיעו להסכמות על בחירות חדשות למועצה המחוקקת הפלסטינית ולנשיאות, ועדת הממשלה אמורה לעסוק במצע של ממשלת האחדות שהיא היעד המרכזי לסבב הדיאלוג הנוכחי.

 

ועדת מנגנוני הביטחון אמורה לעסוק בבנייה מחדש של המנגנונים כדי להוציאם מחוץ להשפעה של תנועת הפתח ולהבטיח שהאנשים בהן ייבחרו על רקע מקצועי ולא על רקע מפלגתי. הוועדה החמישית והמסקרנת לא פחות היא הוועדה לבנייה מחדש של מוסדות אש"ף. שני הצדדים חלוקים בעמדותיהם בנוגע לדרכי השתלבות חמאס והג'יהאד האיסלמי במוסדות אש"ף ובאשר למשקל שיינתן לתנועות אלה, בעיקר לחמאס, בתוך אש"ף.

 

כל אחת מהוועדות נחשבת לקריטית ולעדינה ביותר. בוועדת המנגנונים לא ברור כיצד אחרי שנתיים של עבודה מול האמריקנים בראשות המתאם דייטון ובליווי ושיתוף פעולה ישראלים, ישולבו אנשים שאינם מהפתח ומזוהים עם חמאס והג'יהאד האיסלמי. בעניין מוסדות אש"ף, לא ברור על פי איזו מכסה ישולבו אנשי חמאס במוסדות אש"ף. התנועה מציעה כי הבחירות האחרונות לפרלמנט יהיו הבסיס המספרי לשילוב אנשיה. בפתח אומרים שהבסיס יהיה תוצאות הבחירות הבאות.

 

בחמאס דורשים, גם אם לא בפומבי, שחאלד משעל יחזיק בתפקיד סגן יו"ר אש"ף. בעניין שיטת הבחירות, בפתח מקווים להגיע לנוסחה שתצמצם מעט את השפעת חמאס. בבחירות האחרונות, מחצית מנבחרי הפרלמנט הפלסטיני נבחרו בבחירות אזוריות אישיות והמחצית השניה נבחרה במסגרת רשימות ארציות על פי התוצאה היחסית של כל רשימה, כפי שנהוג בין היתר בישראל. 

 

בפעם הקודמת גרף החמאס את רוב מושביו בבחירות האזוריות הישירות בעוד הפתח הציל מקצת מכבודו בבחירות הארציות היחסיות. הפעם כנראה יינתן מקום יותר גדול למשקל היחסי של התנועות ופחות משקל לבחירות האישיות אזוריות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן והילרי קלינטון. תקוות חדשות
צילום: AFP
תכפה על נתניהו שתי מדינות?
צילום: AFP
מומלצים