שתף קטע נבחר

פיליפינים: התגלה כריש לוויתן הזעיר בעולם

כריש לוויתן זעיר שנלכד בשבת שעברה בעיירת חוף בפיליפינים והיה מיועד לממכר למאכל, חולץ בשלום בדקה ה-90. "מדהים ועצוב בו זמנית לראות יצור כה מרהיב באורך של 38 סנטימטר, קשור ללא יכולת לשחות בחופשיות", אומר אלסון אקה, חוקר קרן הטבע העולמית ל-ynet, שהשיב את הדג הקטן לים הפתוח. "אני מקווה שהוא ישרוד בטבע"

כריש לוויתן צעיר באורך של כ-38 סנטימטר, ככל הנראה הקטן ביותר בעולם שתועד עד כה, חולץ מידיהם של דייגים ביום שבת בבוקר בחוף הים בעיירה קטנה בפיליפינים. הדג שהיה אמור להימכר למטרות מאכל, טופל על ידי חוקרי קרן הטבע העולמית והושב לאחר מספר שעות בחזרה לים.

 

לאורך חופיה של העיירה דונסול, שרבים מתושביה מתפרנסים מדיג ותיירות, ישנו אחד הריכוזים הגדולים בעולם של כרישי לוויתן. הם נודדים לאיזור זה ומבלים בו מספר חודשים, ככל הנראה כדי להתרבות, לגדל את הצאצאים החדשים וליהנות משפע המזון בים. 


בידיים בטוחות. רגע לאחר החילוץ (צילום: WWF-Philippines)
 
בשבת שעברה בבוקר הגיעה שמועה למנהלת התיירות המקומית כי כריש לוויתן נתפס ביום שישי סמוך לעיירה. בדיווח שהתקבל נטען כי הדג הגדול נקשר ויועד למכירה למטרות מאכל.
 

החוקר ל-ynet: "נדהמתי לראות יצור כה קטן במים"

אלסון אקה, חוקר בקרן הטבע העולמית (WWF), יצא למקום בליווי פקחים ושוטרים, וכשהגיע חיפש את סנפיריו הגדולים של כריש הלוויתן מבצבצים מעל פני המים. הוא לא מצא דג ענק במצוקה אך הבחין במקל עץ שהוצב בתוך החול, ואליו נקשר חבל דק שהוביל אל המים הרדודים.
 
"כשהגענו לחוף ציפיתי לפגוש כריש לוויתן באורך של כ-7-8 מטרים, מאחר שזהו הגודל הממוצע של כרישי הלוויתן עימם אנחנו שוחים מדי יום", סיפר אקה בראיון מיוחד ל-ynet. "נדהמתי לראות יצור קטן באורך של 38 סנטימטר בלבד. קפצתי כמו משוגע מרוב התלהבות כשנתקלתי בפעם הראשונה בחיי ביצור כה מרהיב, שביום מן הימים יהיה גדול כמו אוטובוס. אבל בו בזמן הייתי עצוב מאוד לראות אותו קשור בלי יכולת לשחות בחופשיות". 


צילום: WWF-Philippines 

כריש הלוויתן והחבל שנקשר לזנבו (צילום: WWF-Philippines)

 

דגים עצומים בסכנת הכחדה

כרישי הלוויתן מוגדרים כיום באיגוד השימור העולמי כמין הנמצא תחת איום - מין פגיע הנמצא בסכנת הכחדה מהטבע. למרות גודלם העצום ושמם המטעה, הם אינם יונקים אלא דגים גדולים ועדינים, שמגיעים לאורך של כ-12 מטרים ואינם מסוכנים. תכונה זו הופכת אותם לחביבים במיוחד בקרב חובבי צלילה ברחבי העולם. 

 


כריש לוויתן שנלכד למטרות מאכל בפיליפינים (צילום: WWF - Canon) 

 
גם בפיליפינים הם מהווים אטרקציה גדולה, שמושכת תיירים רבים המגיעים לצלול עימם בים. ועם זאת, דיג בלתי חוקי פוגע בכרישי הלוויתן שניצודים בעבור בשרם, ובקרן הטבע העולמית משקיעים מאמצים גדולים בקרב קהילת הדייגים והתושבים המקומיים כדי לעודד את פיתוחה של התיירות האקולוגית, ולהפחית את הציד למטרות מאכל.  
 

לפני מספר שנים פורסמה בפיליפינים תקנה האוסרת על ציד כרישי לוויתן, ולדברי אקה הציד כמעט פסק לחלוטין. "רבים החלו להיות מודעים לקיומם של היצורים המקסימים הללו ולגודלם העצום, כך שקשה להסתיר מהציבור ציד או שחיטה של החיות הללו באופן לא חוקי", הסביר אקה. "ועם זאת, עדיין חסר לנו מידע רב על קיומם של פרטים כה צעירים וקטנים, שיכולים בקלות להילכד ברשת".  


דייגים מתכוננים לשחיטת כריש לוויתן במים (צילום: WWF - Canon)
 

פרויקט שאפתני למעקב אחרי כרישי הלוויתן

למרות כל המחקרים הקיימים כיום בעולם, כרישי הלוויתן נותרו יצורים מסתוריים וחמקמקים, ולמדע עדיין לא ידוע במדוייק היכן הם מתרבים או ממליטים צאצאים חדשים, והיכן מצויים נתיבי הנדידה העיקריים שלהם.

 

במטרה לתעד ולמפות את כרישי הלוויתן ברחבי העולם הקים בשנת 2003 ארגון הסביבה "ECOCEAN" פרויקט ייחודי במינו, בסיוע קרן הטבע העולמית. הפרויקט מתעד את האוכלוסיה באמצעות צילום הלוויתן ותיוגו. למעשה, מדובר בספריית תמונות ציבורית של כרישי לוויתן שצילמו תיירים, חובבי צלילה, צלמי טבע, פעילי שימור בעלי חיים ואנשי מקצוע ברחבי העולם.  

 

 

לכל כריש לוויתן יש דפוס ייחודי של קווים ונקודות על העור, הממוקמים סביב הסנפיר ומאחורי הזים החמישי, ומהווים למעשה טביעת אצבע. בעזרת אלגוריתם בו השתמשו לראשונה מדעני טלסקופ החלל "האבל" כדי למפות את כוכבים בשמי הלילה, הצליחו אנשי הארגון ליצור תוכנה הממפה את הנקודות על עור הכריש ומשווה בין שאר התמונות במאגר. כך למעשה ניתן להשוות בין הכרישים ולגלות האם ישנם כרישי לוויתן שחוזרים למקום מסויים על בסיס קבוע, או במרווחים של שנים.  

 

מאז שהוקם הפרויקט זוהו בוודאות 1,592 כרישי לוויתן ותועדו כמעט 7,000 מפגשים מצולמים של אלפי אנשים מרחבי העולם עם הכרישים בים. בראד נורמן, ביולוג ימי מאוסטרליה ואחד ממקימי המיזם, צירף תחנות שאוספות ותורמות מידע ברחבי העולם, ביניהן גם בפיליפינים. 


צילום: WWF-Philippines

כריש הלוויתן הזעיר לפני ההשבה לטבע (צילום: WWF-Philippines)

 

סוף טוב: הושב בשלום לים הפתוח

ובחזרה לכריש הלוויתן הזעיר: צוות המחלצים מיהר לשחרר את הדג הקטן מהחבל שנקשר סביב זנבו. הם בדקו שאינו סובל מפצעים או צלקות ומדדו אותו. לאחר מכן, הוא הועבר במהירות למיכל פלסטיק עם מים כדי לאפשר לו לשחות בחופשיות לפני שהוא הועבר בחזרה לים הפתוח. מינו של הדג, אגב, לא ידוע.

 

אקה מעריך כי מדובר בפרט צעיר וככל הנראה הוא כריש הלוויתן הקטן ביותר שנלכד עד כה, תועד ושוחרר בחזרה למים העמוקים. באתר המעקב אחר כרישי הלוויתן הוא כבר זכה לשם P-219. לדבריו, למרות הסכנות הרבות הצפויות לכריש הלוויתן בים - טורפים, זיהום ימי ודייגים - הוא מאמין שחייבים לתת לו סיכוי לשרוד בכוחות עצמו, כמו כל כרישי הלוויתן הצעירים שמגיעים לבגרות עם השנים. "תמיד עדיף להשיבו לטבע, מאשר לתת לו למות בידיהם של בני האדם, שעשויים להחזיק אותו ללא התחשבות ברווחת בעל החיים", הוא אומר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרט בוגר וגדול בטבע
צילום: ecocean.org
חולץ ללא פציעות
צילום: WWF Philippines
כרישי הלוויתן מושכים תיירים מרחבי העולם
צילום: WWF - Canon
שלט בדונסול המתריע על הכרישים כחיות מוגנות
צילום: WWF - Canon
דייגי כרישי לוויתן בפיליפינים.
צילום: WWF - Canon
אם ישרוד, יגיע לגודל של אוטובוס בעוד מספר שנים
צילום: WWF Philippines
מומלצים