שתף קטע נבחר

פורטר וסטאוט

שגיא קופר מספר על סוגי הסטאוט והסטרונג-פורטר

פורטר בלטי

יוצר בעבר בעיקר באזורי הים הבלטי, חזק למדי (9%) ומתקתק למדי. יש כיום כמה יצרנים, בעיקר ממזרח אירופה, ואפשר גם להשיג בארץ. הצרה היא שמרבית הייצור המסחרי היום הוא בעצם לאגר כהה מאוד ויחסית מריר, יותר מאשר הסגנון המקורי. אם זה מריר מאוד – זה מתאים יותר לסגנון הבא:

 

סטאוט קיסרי - Imperial Stout

סגנון בירה כהה וחזק מאוד, שיוצר לראשונה בשנת 1796 על ידי מבשלה אנגלית לשם יצוא לרוסיה, לחצרה של הצארינה יקטרינה ה-II. הבירה מכילה 9 עד 10 אחוז אלכוהול ויש לה טעמים חזקים של לתת, מתקתקות ופירותיות. סטאוט אידיאלי לקינוחים עשירים.

 

סטאוט חלב - Milk Stout

אולי סוג הסטאוט שממנו מייצרים הכי מעט מותגים בעולם. הוא מכיל מעט סוכר לקטוז, ויש לו מתיקות ויותר גוף. למה? כיוון שהשמרים לא יכולים להתסיס לקטוז, ולכן הוא נשאר בבירה, ומשאיר אותה מעט מתקתקה.

 

סטאוט שיבולת שועל – Oatmeal Stout

לא נדיר לראות שיבולת שועל כמקור לסוכרים בבירה, אבל היא משרה מרירות לא נעימה, ולכן כמותה בדרך כלל נמוכה. סוג זה של פורטר היה פופולרי תקופה קצרה בסוף המאה ה-19 ותחילת ה-20, ואז נעלם. הוא הוחיה עם עליית מבשלות הבוטיק בארצות הברית, אבל היום אפשר למצוא גם כמה סוגים דווקא מאוסטרליה. אלה הם סטאוטים יחסית חלקים ובעלי גוף, כבדים יותר בהשוואה לסטאוט האירי היבש.

 

סטאוט שוקולד וסטאוט קפה

אלה הם כינויים שבאים מתוך סוג הטעם שיש לבירה, ולא המרכיבים. למרות שיש מבשלים שמכניסים קפה לסטאוט שלהם – ולא מעט מבשלים ביתיים עושים את זה בארץ – ה-chocolate stouts לא מכילים שוקולד, כמעט ובאף מקרה. הטעמים באים משילוב מחוכם של סוגי לתת שונים, בדרגות קלייה וטעמים מגוונים, שיוצר את טעמי השוקולד או הקפה. בהחלט סוגי בירה שנעים לשלב אותם עם שוקולד, תפוזים, מנטה ותבלינים חומים וחריפים שונים.

 

סטאוט צדפות – Oyster Stout

פורטר וצדפות היו בוודאי שני הדברים הזולים ביותר – והמזינים ביותר – של לונדון של ימי ת'אקרי ודיקנס. לא פלא, לכן, שהשניים נקשרו יחדיו, ובשנות החמישים יצאה אפילו גינס עם מודעה ברוח זאת.

 

המקור ככל הנראה הוא בכך שיתכן והשתמשו בקשוות הצדפות לשם ריכוך חומציות הבירות (בעבר הרחוק). למרות זאת, ידוע על ניסיונות של כמה מבשלות אנגליות להשתמש ברכז צדפות (ניו זילנדי) בסטאוטים שלהן, אי שם בשנות ה- 30 של המאה הקודמת. למה? כיון שהטעמים הולכים יחד, זה נראה היה הגיוני.

 

לא טעמתי אויסטר סטאוט שעשוי עם צדפות. הקרוב ביותר ששמעתי עליו נמצא בפורטרהאוס בדבלין, פאב שיש לו מיקרו מבשלה משלו, ומגיש אויסטר סטאוט שעשוי עם צדפות. יש לו טעם מיוחד והוא לא מתאים לצמחונים, הם אומרים. לא טעמתי, כאמור, אבל המחשבה על האויסטרים שמתבשלים להם בסיר גדול של סטאוט פורטר שחור סוגרת לי הפעם את המעגל.

 

אויסטר סטאוט ללא צדפות יש למרסטונ'ס, ואותו אפשר להשיג בלונדון, די בקלות.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים