שתף קטע נבחר

דו"ח: צוותי רפואה בעזה היו יעד לגיטימי

"רופאים לזכויות אדם" מאשימים בדו"ח חריף כי צוותי רפואה בעזה הותקפו לאורך כל ימי "עופרת יצוקה", וכי צה"ל נקט "יד קלה מדי על ההדק". עוד נטען כי ישראל הסתירה את המשבר ההומניטרי ברצועה, והעבירה לתחומה פצועים לצורכי תדמית

"צוותי רפואה בעזה נפגעו לאורך כל ימי המתקפה, והפכו למטרות לגיטימיות לפגיעה עבור כוחות הצבא" - דברים קשים אלו נאמרים בדו"ח של ארגון "רופאים לזכויות אדם", המתפרסם הבוקר (יום ב') ומצטרף לעדויות קשות של חיילים שפורסמו בשבוע שעבר. ישראל, כך אומרים בארגון, הפרה באופן שיטתי את אמנת ז'נבה ואת הקוד האתי של צה"ל במהלך המבצע.

 

הדו"ח בחן את תחום הבריאות והרפואה במהלך הלחימה בעזה, והסתמך על עדויות ממקור ראשון. מהדו"ח מתברר כי במהלך הלחימה ספגו צוותים

רפואיים ומתקני רפואה פלסטינים אש ישירה. פגיעתם הוחרפה לאחר כניסת הכוחות הקרקעיים של צה"ל לרצועה. על-פי הממצאים, 16 אנשי רפואה נהרגו ו-25 נפצעו במהלך מהפעילות. 34 מתקנים רפואיים, בהם בתי חולים ומרפאות לטיפול ראשוני, נפגעו.

 

בין האירועים המתועדים בדו"ח: פגיעת מסוק בצוות רפואי שיצא להגיש עזרה לפצוע מדמם בצפון מזרח הרצועה. הרופא, החובש והפצוע שחשו לעזרתו נהרגו, כך לפי התיעוד. בתקרית אחרת נפתחה אש טנקים לעבר חמישה אמבולנסים של הסהר האדום ורכב של הצלב האדום שנכנסו לשכונת אל-עטטרה. נהג אמבולנס וחובש נפצעו והצוותים שבו על עקבותיהם מבלי לחלץ את הפצועים.

 

בדו"ח מתועד סיפורה הקשה של משפחת שראב: "אב ושני בניו נפגעו מאש אוטומטית שנפתחה אל רכבם, בעת שנסעו להצטייד במזון במהלך הפסקת האש ההומניטרית. בן אחד נהרג זמן קצר לאחר הפגיעה. הבן שני נפצע ברגלו והחל לדמם. אב המשפחה נפצע קל מרסיסים. מסביב לרכב נמצאו בכל אותו הזמן כוחות צה"ל שכיתרו את האזור".


פינוי פצועים פלסטינים בעת המבצע (צילום: רויטרס)

 

פניית רופאים לזכויות אדם לצבא לא זכתה למענה, כך קובע הדו"ח, והפצוע המשיך לאבד דם רב. "בחצות הודיע האב לארגון רופאים לזכויות אדם כי גם הבן השני מת זמן קצר קודם לכן מאיבוד דם. האב מוחמד סיפר כי בנו צעק וביקש להתקשר לאמבולנס. חיילים שהיו במקום קיללו אותו ואיימו שאם לא יסגור את הטלפון, יירו בו. מוחמד וגופות שני בניו פונו ב-17 בינואר בשעה 12:00 בצהריים, 24 שעות לאחר אירוע הירי".

 

הדו"ח טוען כי "ריבוי הפגיעות מלמד על אצבע קלה מדי על ההדק שאפיינה את הצבא במהלך מתקפתו על עזה. מצטיירת תמונה לפיה כוחות הצבא לא עשו די על מנת להימנע מפגיעה באנשי ומתקני רפואה, מה שהקשה עוד יותר על תפקודה של מערכת הבריאות, תוצאה ישירה של חששם הגובר של צוותי רפואה להיפגע מירי הצבא הייתה הותירה יותר ויותר פצועים נצורים שעות וימים ללא יכולת פינוי".

  

"העברת פצועים לישראל - לצורכי תדמית"

בנוסף, נטען כי "לאורך ימי המתקפה על עזה עשתה ישראל מאמצים רבים להסתיר את מעשי צבאה ברצועת עזה ואת המשבר ההומניטרי החריף ששרר שם. תהליך הדמוניזציה כלפי הפלסטינים בא לידי ביטוי בהתנהגות חיילי הצבא שלא סייעו בפינוי פצועים פלסטינים נצורים ובאצבע הקלה על ההדק של חייליו בירי לעבר אמבולנסים, מתקני ועובדי רפואה".

 

בדו"ח הואשמה ישראל בניצול ציני של המחוות ההומאניטריות שביצעה במהלך הלחימה לצורכי תדמית. "העברתם לטיפול רפואי בישראל של בני משפחתו הפצועים של ד"ר עז-א-דין אבו אל-עייש

הוכיחה כי במקרים בהם זה משרת את האינטרס התדמיתי שלה - ידעה ישראל כיצד להוציא פצועים במהירות משטח הרצועה", נכתב בדו"ח. עוד נטען כי המסדרון ההומניטרי החד-צדדי לרצועה לא אפשר פינוי פצועים וכי מרפאת השדה ההומניטרית במעבר ארז הוקמה "מעט מדיי מאוחר מדיי".

 

יחד עם הביקורת, מציין הדו"ח כי גם ירי טילים על ידי חמאס לעבר יישובי דרום הארץ היווה "הפרה שיטתית של הדין ההומניטרי הבינלאומי". הדו"ח קרא לצה"ל "לשוב ולחדד בפני חייליו את ההוראות על הגנה המוקנית לצוותי רפואה בעת מילוי תפקידם, ולהביא לדין את אלו שהפרו את הוראות אלה".

 

"אנו מגלים כי חלה התדרדרות מוסרית וערכית קשה ביחס של חיילי צה"ל לאוכלוסייה הפלסטינית של עזה, עד כדי זילות של ממש בחייהם", אמר יו"ר רופאים לזכויות אדם, ד"ר דני פילק. "עד היום, הבטחת הצבא לבג"ץ כי יבדוק את הפגיעה בצוותי רפואה ומתקני רפואה לא מולאה, וקיים חשד לגבי מידת רצינותו ומוכנותו לביצוע הדבר".

 

צה"ל: נקטנו משנה זהירות

מארגון רופאים לזכויות אדם נמסר כי "כיוון שהעדויות העלו חשש שאין מדובר במקרים בודדים וחריגים, זומנה ועדה בלתי תלויה וניטראלית של מומחים בינלאומיים לרפואה משפטית ולבריאות הציבור לרצועת עזה במטרה לאסוף עדויות נוספות, לבחון את היקף התופעה ולחקור את החשדות להפרות של אתיקה רפואית, של הקוד האתי של צה"ל ושל הדין הבינלאומי".

 

מצה"ל נמסר בתגובה לדו"ח כי: "כבר עתה ניתן לקבוע כי כוחות צה"ל, בכל הרמות, הונחו לנקוט משנה זהירות כדי למנוע פגיעה במתקנים ובכלי רכב רפואיים,

היו מודעים למעמדם המיוחד של מתקנים, כלי רכב ואנשי צוות רפואי וכיבדו אותו".

 

"במהלך הלחימה נעשה שימוש שיטתי ונרחב של חמאס במתקנים, כלי רכב ומדים רפואיים להסוואת פעילות טרור, ובכלל זה - שימוש נרחב באמבולנסים. יש להבהיר כי על פי כללי המשפט הבינלאומי, ההגנה המוקנית לצוותים רפואיים או ל'מוסדות מוגנים' כאמבולנסים ובתי חולים, תפסק כאשר משתמשים בצוותים ובמוסדות אלה שלא למטרת ביצע תפקידיהם ההומניטריים. חרף זאת, במהלך הלחימה ניתנה הוראה לכוחות צה"ל להימנע מירי לעבר אמבולנסים גם במידה ונעשה בהם שימוש על ידי חמושים, אלא אם כן מבוצע ירי מכיוונם כלפי כוחותינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פצועה פלסטינית. הפכו למטרה
צילום: רויטרס
שיירה הומניטרית לעזה. לצורכי תדמית?
צילום: AFP
הריסות בג'בליה
צילום: AP
חיילי צה" בעזה. הידרדרות ערכית
צילום: רויטרס
מומלצים