שתף קטע נבחר

שליש מהשרים: תמכו בתחבורה ציבורית בשבת

האם תשנה הממשלה החדשה את הסטטוס קוו, בעניין תחבורה ציבורית בשבת? בעבר תמכו שליש מהשרים החדשים בהפעלה גם בסופי שבוע, אך הישיבה סביב שולחן הממשלה עשויה לשנות את דעתם

בדיקת ynet: שליש מחברי הממשלה החדשים תמכו בעבר בשינוי הסטטוס-קוו בעניין השבת, ובהפעלת תחבורה ציבורית גם בסוף השבוע. תשעה משרי הממשלה ה-32 שתושבע היום (ג') בכנסת, תמכו בעבר בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת: ארבעה מהם יזמו או הצטרפו להצעות חוק הקוראות לשינוי הסטטוס-קוו, לפיו אסורה כיום הפעלת תחבורה ציבורית בימי שבת וחג. חמישה שרים אחרים - כולם שרי מפלגת העבודה - התחייבו במצע המפלגה האחרון לשינוי המצב הקיים, ולמתן היתרים להפעלת תחבורה ציבורית בשבת. האם הם עומדים לשנות את דעתם החל מהערב, לאחר שיושבעו לשרים?

 

 

שר ההסברה יולי אדלשטיין והשר להגנת הסביבה גלעד ארדן, יזמו בעבר הצעות חוק פרטיות, הקוראות להתיר הפעלת תחבורה ציבורית בשבת. אדלשטיין הגיש הצעת חוק ברוח זו בכנסת ה-16 וה-17, ובכנסת ה-18 הצטרף להצעת חוק דומה. השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, הגיש הצעת חוק בעניין לפני פחות משנה. שר התיירות סטס מיסז'ניקוב, והשר לשירות ממשלתי מיכאל איתן, הצטרפו בעבר להצעות חוק בעניין השבת.


שולחן הממשלה החדשה בכנסת: תשעה מהשרים בעד שינוי הסטטוס-קוו (צילום: גיל יוחנן) 

 

חמשת שרי העבודה - אהוד ברק (ביטחון), בנימין בן-אליעזר (תמ"ת), אבישי ברוורמן (מיעוטים), שלום שמחון (חקלאות) ויצחק הרצוג (רווחה) - התחייבו במצע המפלגה, שהוצג לפני הבחירות האחרונות, לשנות את הסטטוס-קוו בעניין השבת. על-פי התחייבותם המפורשת, חמשת השרים מתנגדים "לכפייה דתית שכופה דעה של זרם דתי אחד על משנהו", ויפעלו "ליישום אמנה חדשה ליחסים בין דתיים וחילוניים". בכלל זאת, שרי העבודה מחויבים להפעלת "תחבורה ציבורית בשבת במסגרת שתוגבל בהסדרים שייקבעו ברשויות המקומיות, על-פי הצרכים ואופי האוכלוסייה באזור".

 

מי בעד, מי נגד

על-פי הסטטוס-קוו הנשמר מאז ימי בן-גוריון, תחבורה ציבורית אינה מופעלת בימי שבת במגזר היהודי - וזאת למעט בחיפה, שם מותרת הפעלתה במתכונת מצומצמת. מטבע הדברים, הצעות החוק הפרטיות בעניין שינוי הסטטוס-קוו, מכירות בשבת כ"יום המנוחה הממלכתי של מדינת ישראל". עם זאת, ההצעות שיזמו השרים אדלשטיין וארדן - ואליהן הצטרפו מיסז'ניקוב ואיתן - טוענות כי אין לפגוע בחופש התנועה של כלל הציבור בימי שבת, ולכן יש לאפשר הפעלת תחבורה ציבורית בשבת.

 

כדי שלא לפגוע בצביונה של השבת, ועל-מנת שלא לפגוע ברגשות הציבור הדתי, הציעו השרים החדשים להפעיל תחבורה ציבורית במתכונת מצומצמת - וכן באזורים שבהם אין רוב דתי. למעשה, באזורים שבהם יש רוב מוחלט של דתיים, מוצע כי תיאסר תנועת תחבורה ציבורית בימי שבת. כדאי להזכיר כי במשרד התחבורה העריכו בעבר כי אין כיום ביקוש לתחבורה ציבורית לשבת, ולכן אינם רואים צורך לשנות את הסטטוס-קוו.

 

יש לציין כי מפלגת הליכוד סירבה לפני הבחירות להבהיר מה עמדתה הרשמית בעניין תחבורה ציבורית בשבת. הרקע לסירוב היה הניסיון להשיג את תמיכת ש"ס במועמדותו של בנימין נתניהו לראשות הממשלה. סביר להניח כי הרצון לשמור על אחדות הממשלה החדשה, שבה חברים ארבעה שרי ש"ס, תקשה גם על קידום יוזמות כלשהן לשינוי הסטטוס-קוו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בעד. השר יולי אדלשטיין
צילום: חיים צח
בעד. השר גלעד ארדן
צילום: גיל יוחנן
בעד. השר מיכאל איתן
צילום: גיל יוחנן
בעד. השר סטס מיסז'ניקוב
צילום: דודו אזולאי
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים