שתף קטע נבחר

חשש בישראל: קיצוץ בארה"ב יפגע בהגנה מטילים

הקונגרס ידון בקרוב בתוכניות לקיצוץ בתקציבי הביטחון של ארה"ב. בין היתר, תועלה האפשרות לסגת מההשקעה ב"חץ 3". בנוסף, קיים חשש לפגיעה בהצטיידות במטוסי "חמקן" F-35

האם המשבר הכלכלי יפגע בתוכניות ההגנה של ישראל מפני האיום האיראני? ממשל אובמה שוקל פעם נוספת להציע לישראל טיל אמריקני מסוג SM-3 כתחליף ל"חץ 3". מדובר במה שאמור להיות התשובה להגנה מפני טילים בליסטיים בשכבה גבוהה של האטמוספרה. רצון זה, שכבר הועלה בפני ישראל - ונדחה, צפוי לעלות בקרוב בדיון בקונגרס, בהשתתפות שר ההגנה, רוברט גייטס.

 

הנימוק האמריקני הרשמי הוא קיצוצים של מערכת הביטחון האמריקנית בכל הנוגע להשקעות בטכנולוגיות זרות והרצון להתבסס על ייצור אמריקני. ברקע הדברים גם לחץ מצד חברת "ריית'און", יצרנית ה-SM-3.

 

הצצה לחששות בישראל אודות סוגייה זו ניתנה בידי שר הביטחון, אהוד ברק, שאמר אמש בפורום פנימי של מפלגת העבודה, זמן קצר לאחר פגישה בנושא עם משלחת של חברי הסנאט והקונגרס: "יש לנו פרויקטים משותפים איתם, לא כיפת ברזל, אלא בשכבות הגבוהות של טילים שמגיעים מרחוק. והם היום, בגלל המצוקה הכלכלית אצלם, עורכים קיצוצים בתקציבים ורוצים להטות חלק מהתקציבים לתוכניות אמריקניות טהורות, שהן מתאימות יותר לארצות הברית".

 

"אנחנו מנסים לפעול לכך שהם ימשיכו את תמיכתם ב'חץ' ולמעשה ב'סופר חץ' כדי שנשלים את זה", הסביר ברק, אך נמנע מפירוט המחלוקות מעבר לכך. 

 

סוגייה נוספת שתועמד להכרעה ועלולה להשפיע על ההצטיידות בישראל היא הפגיעה האפשרית בתוכנית לייצור מטוס הקרב, ה-F-35, שמכירתו כבר אושרה בקונגרס. אם ההשקעה בתוכנית זו תיפגע - צפויות להיות פחות הזמנות למטוס - דבר שיקפיץ את מחירו וייתכן שיהפוך את הפרויקט ללא-כדאי עבור ישראל.

 

האם הטיל הימי שיירט לוויין יעלה ליבשה?

טיל SM-3 מוצב כיום על ספינות קרב מסוג אג'יס והוא עבר טבילת אש מוצלחת לפני שנה, כאשר הצליח ליירט לוויין ריגול מקולקל שצלל ללא שליטה לעבר כדור הארץ. התומכים במכירת הטיל האמריקני מציעים להסב אותו לדגם קרקעי. המשמעות המעשית היא הוצאה של מיליארד דולר לצורך ההסבה והתאמתו למערכת השליטה והבקרה של החץ 2, כדי שיוכלו לפעול בתיאום לטיפול באיום הנשקף מטיל בליסטי. מעבר לכך, התוכנה של הטיל האמריקני מסווגת ולא ברור כלל שארה"ב תסכים לחשוף אותה בפני ישראל במלואה.

 

גורמי ביטחון אמרו ל-ynet כי הם חוששים מאוד מהאפשרות שארה"ב תעמוד מאחורי הטיל האמריקני, שכן הוא נחשב פחות מתאים לצרכים הישראלים, שאליהם הותאם במיוחד החץ 3.

 

בישראל מציינים כי חץ 3 נמצא בשלבי פיתוח מתקדמים ומומחים טוענים שיהיה אפשר להכניסו לפעילות מבצעית בתוך שנתיים. עלות הפיתוח והייצור בפרויקט היא שליש מזה של הטיל האמריקני, אך ממשל אובמה מנסה לקצץ בתוכניות ביטחוניות שאינן מיועדות לצרכים אמריקנים.

 

בישראל מנסים לבטל את גזירת הקיצוץ בפרויקט, תוך הצגת עלויות הפיתוח הנמוכות יותר של חץ 3. הטענה היא כי עלות ייצור של טיל אמריקני אחד היא כ-15-10 מיליון דולר, בעוד שעלות הייצור של טיל חץ 3 מוערכת ב-2.5 מיליון דולר, לכל היותר.

  

"המדינה חייבת את האמצעי הזה"

להערכת מומחים, לישראל אין יכולת לוותר מבחינה אסטרטגית-מבצעית וכלכלית על חץ 3. "שחקו כבר את המושג 'איום קיומי', לכן אומר רק שזהו אמצעי קיומי שהמדינה חייבת שיהיה לה", אמר ל-ynet מומחה בנושא.

 

יצוין כי באופן מעשי הפנטגון יכול להורות בכל רגע על שיגור ספינות המצוידות

בטיל בגירסתו הנוכחית לאגן המזרחי של הים התיכון, לצורך הגנה על שמי ישראל ואין הכרח להפוך את ה-SM-3 למיירט קרקעי.

 

בביקוריו האחרונים של שר הביטחון בוושינגטון, בשלהי כהונתו של הנשיא ג'ורג' בוש, הציע שר ההגנה גייטס עזרה הגנתית לישראל, מול איום טילים בליסטיים, אבל נמנע מהענקת סיוע התקפי לישראל נגד איראן. בינתים התברר שגם ההבטחות ההגנתיות עדיין לא מומשו בהתאם לצרכים של ישראל, כפי שהיא רואה אותם.

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון מרנדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיל חץ 2. ארכיון
צילום: יריב כץ
ברק וח"כ הנגבי בדיון עם האורחים מארה"ב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים