שתף קטע נבחר

זירת הקניות

העולם מתחמם? אז נקרר אותו

יועצו המדעי של נשיא ארצות הברית סבור שאם התחממות כדור הארץ לא תיבלם בקרוב, לא יהיה מנוס מלנקוט בצעדי חירום לשינוי מכוון של האקלים. בין היתר הוא מציע לירות חלקיקים לאטמוספירה כדי להסתיר את השמש. בידיוני? הרעיון דווקא תופס תאוצה בקרב מומחים ברחבי העולם

נבחרת היועצים הירוקה של הבית הלבן "שוברת את הראש" בניסיון למצוא יוזמות חדשות להתמודדות עם משבר האקלים. כעת, רעיון קיצוני שנדחה בעבר, שב ועולה לדיון: קירור של אקלים כדור הארץ כדי לבלום את ההתחממות.

 

ג'ון הולדרן, יועצו המדעי של נשיא ארצות הברית אובמה, אמר בראיון לסוכנות הידיעות AP שיש לבחון את הנושא ברצינות, משם שקצב התחממות כדור הארץ הואץ ויש להתחיל ולדון גם בצעדי חירום.

 

אחת הדרכים שמציע הולדרן כדי לקרר באופן מכוון את אקלים כדור הארץ היא לירות לשכבות העליונות של האטמוספירה חלקיקים שישמשו כמו מחזירי אור, ויחזירו את קרני השמש לחלל. "חייבים לבחון גם את זה... אין לנו את המותרות של פסילת רעיונות והורדתם מהשולחן", אמר הולדרן.

 

עוד על שינוי האקלים:

 

הולדרן אמר כי העלה את הנושא לדיון בפורומים הרשמיים בהם הוא שותף כיועץ הבית הלבן. "אנו מדברים על כל הנושאים הללו בבית הלבן", אמר. "יש תהליך נמרץ של דיון בכל האפשרויות כדי להתמודד עם משבר האקלים". בין היתר הנושא עלה לדבריו בישיבות עם שרי הקבינט הרלוונטיים, וראשי סוכנויות הממשל הקשורות לנושא כמו נאס"א, סוכנות הגנת הסביבה (EPA) ועוד.

 

חוששים מנקודות מפנה אקלימיות

החשש של הולדרן הוא שארצות הברית ומדינות נוספות לא יפעלו מהר מספיק כדי לבלום את שינוי האקלים, ואז יתרחשו שינויים אותם מגדירים המדענים "נקודות מפנה". אם יגיע העולם לנקודות מפנה שכאלה - כמו למשל הפשרה והיעלמות של כל הקרח הצף בחודשי הקיץ באוקינוס הארקטי - גוברים הסיכוים שיהיו לכך "השלכות בלתי נסבלות", כדבריו.

 

הוא אמר כי העולם רחוק אולי שש שנים ממצב בו ישנה הפשרה של כל הקרח הצף בחודשי הקיץ באזור הקוטב הצפוני. הוא ציין כי שריפות ענק או פליטת גז מתאן מערבות סיביר הקפואות עלולים גם הם להאיץ באופן דרמטי את שינוי האקלים. "הבעיה עם התופעות הללו היא שלא יודעים מתי הן מתרחשות", הסביר.

 

הולדרן ומומחים נוספים סבורים שהתחממות אקלים כדור הארץ בכמה מעלות בודדות תגרור תנאי בצורת קשים ומחסור במזון באזורים מסויימים בעולם, ועלייה של מפלס פני הים כמו גם סופות חזקות באזורים אחרים.

 

הרעיון תופס תאוצה 

הרעיון שבני האדם ישנו את אקלים כדור הארץ באופן מכוון נשמע אולי בידיוני ויומרני, אך הוא הולך ותופס תאוצה בפורומים המדעיים ובפגישות שעורכים המומחים עם מקבלי ההחלטות.

 

האקדמיה האמריקנית למדעים הציבה אותו כנושא המרכזי של סדנה ראשונה שהיא מקיימת עבור מומחים ומקבלי החלטות, ואיגוד המטאורולוגים האמריקני סבור ש"יש לדון בו בזהירות המתבקשת כדי להבין את מגבלותיו, ולהימנע מהחלטות פזיזות". הנושא עלה במספר דיונים בחודש שעבר, בכינוס הבינלאומי של מדעני האקלים בקופנהאגן, וגם הפרלמנט הבריטי דן ברעיון לאחרונה.

 

בשבוע שעבר אמר מומחה אקלים בכיר מאוניברסיטת פרינסטון כי הטכנולוגיה האמורה צריכה להיות זמינה למקרה שהאקלים ישתנה באופן דרמטי. ההערכה היא שבעתיד הלא רחוק יתקבל המימון ויימצא הגוף שיבצע ניסוי כדי לבחון האם באמת ניתן ליישם את השיטה.

 

הולדרן, פיזיקאי בעל שם עולמי שזכה בפרסים, מציע בין היתר לירות לשכבות העליונות של האטמוספירה חלקיקי גופרית, ולחקות למעשה את האופן בו פולטים הרי געש גזים, עשן וחלקיקים המסתירים את השמש. "כך נוכל ליצור אפקט קירור שיקזז את אפקט ההתחממות שגורמת פליטת גזי החממה ובעיקר הפחמן הדו-חמצני", הוא הסביר.

 

אך הוא מודה שלשיטה הזו עלולות להיות תופעות לוואי חמורות. המחקרים המעטים שבוצעו עד כה בנושא מעריכים שהדבר יפגע באופן חמור בשכבת האוזון בקטבים, ויגרום לאגן הים התיכון ולמזרח התיכון להפוך ליבשים יותר - ואלה רק תופעות הלוואי שניתן לחזות; מדענים אומרים כי ייתכן מאוד שלשיטה יהיו השלכות שהם אינם יכולים לחזות כעת.

 

הולדרן לא אמר בראיון באיזה שלב יוחלט שמצב האקלים חמור מספיק כדי להתחיל בצעדים ליישום השיטה, אך הדגיש כי מדובר בצעדי חירום וממילא עדיפה עליו המגמה הנוכחית של ניסיון להפחית באופן מתואם וגלובלי את פליטת גזי החממה.

כדי למנוע עלייה של הטמפרטורה העולמית, צריכות לדעתו ארצות הברית ומדינות מתועשות אחרות להתחיל בהפחתה ניכרת וקבועה של פליטות גזי החממה עד 2015, ועל המדינות המתפתחות לעשות זאת עד 2025.

 

אלא שהצעדים אותם מציע ממשל אובמה כדי להפחית את הפליטות - כמו למשל התוכנית להפחתת הפליטות ב-20 אחוז עד 2020 וב-80 אחוז עד 2050 נתקלת לפי שעה בהתנגדות בבתי הקונגרס, וכל עוד ארצות הברית אינה מובילה את המחנה, ספק אם מדינות אחרות יעשו זאת. 

 

אבן הבוחן תהיה, לדעת רוב המומחים, בכינוס האקלים המרכזי של האו"ם בדצמבר בקופנהאגן, שם אמורה להיחתם אמנה בינלאומית חדשה שתחליף את אמנת קיוטו, ותטיל על כל מדינות העולם יעדים קבועים מראש להפחתה בפליטות גזי החממה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא יכולים לפסול רעיונות. הולדרן
צילום: AP
להסתיר את השמש כמו הר געש. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים