שתף קטע נבחר

בית המשפט על מעצר אנשי הימין: ימים חשוכים

מאות פעילי ימין הגיעו לשדרות וביקשו לצעוד לכיוון רצועת עזה. המשטרה עצרה שבעה, אך שופטת בית המשפט בקריית גת שיחררה אותם ומתחה ביקורת קשה: "השימוש בכוח השררה ובסמכות המעצר מלמד על הגעתם של ימים חשוכים ביותר"

בפעם השנייה בתוך חודש - ביקורת חריפה ביותר של בית המשפט על פעילות המשטרה נגד אנשי ימין. שופטת בית משפט השלום בקריית גת, נחמה נצר, הורתה הערב (יום א') על שחרורם המיידי של כל שבעת המפגינים שנעצרו היום בצעדה בשדרות. "השימוש בכוח השררה ובסמכות המעצר כדי למנוע זכות ביטוי זו", קבעה השופטת, "מעבר להיותו בגדר סתימת פיות, מלמד על הגעתם של ימים חשוכים ביותר לרחבי מדינת ישראל".

 

המשטרה עצרה ועיכבה לחקירה כ-25 מפגינים בצעדה, והחליטה להביא שבעה מהם לבית המשפט, משום שסירבו לחתום על שחרור בתנאי הרחקה משדרות ועוטף עזה.

 

השופטת שמעה ולא השתכנעה. לדבריה, הזכות להפגנה היא חלק מזכויות היסוד הבסיסיות. היא לא חסכה ביקורת מהמשטרה: "היעלה על הדעת כי המשיבים, שכל חטאם הוא בכך שנמצאו בעיר שדרות או התכוונו להגיע לעיר שדרות, יעוכבו, ייעצרו ואף עלולים היו למצוא עצמם מוחזקים לילה נוסף במעצר רק מפאת רצון זה? נדמה כי התשובה לכך היא ברורה, ואבוי לנו אם נגיע לימים שבהם אנשים יחששו מלהביע באופן חוקי את דעותיהם, גם בדרך של הפגנה או השתתפות בהפגנה חוקית".

 

אין זו הפעם הראשונה השנה שבית המשפט משחרר עצורים מהימין ומבקר את עבודת המשטרה: רק לפני כשלושה שבועות, בעקבת מעצר מתנחלים בחוות גלעד שבשומרון, מתח בית משפט השלום בכפר סבא ביקורת חריפה על דפוס הפעולה של השוטרים, שהתחפשו לערבים וביימו תקלה ברכב. השופט דוד גדול קבע אז כי השוטרים סיכנו חיי אדם.

 

"שימוש פסול וחמור"

עורך דינם של שבעת העצורים, דוד הלוי, שייצג אותם מטעם ארגון "חוננו", חקר בדיון במשך שעה ארוכה את נציג המשטרה. בדיון התברר גם שהשב"כ היה מעורב בהחלטה, וכי חלק מהחשודים נעצרו על סמך מידע מודיעיני שאינו ברור. עו"ד הלוי: "אנו עדים לדבר אחד מטריד בהתנהגות השלטונית שמזכירה התנהגות של מדינות חשוכות, בהן המשטרה, בלי לבדוק מה קורה עוצרת את כל מי שבא לממש את זכות היסוד שלו. היה שימוש פסול וחמור בידי המשטרה".

  

השופטת נצר אמרה כי המשטרה היא רשות מינהלית, "וככזו היא מחויבת לנהוג על פי כללי מנהל תקין ועל-פי כללי הסבירות החלים על כל רשות ציבורית, ואין זה מתקבל על הדעת שתפעיל את הסמכות הקשה והחמורה מבין שלל סמכויותיה".

  

היא הוסיפה כי מתיק החקירה קשה גם לה להבין מה גרם למשטרה להחליט מי ישוחרר ומי ייעצר, ואת מי להביא בפני השופט: "נראה כי השימוש בסמכות העיכוב והמעצר לא נועד אלא לגרום לכך שהמשיבים לא יוכלו לממש את זכותם להפגין ולבטא את מחאתם החוקית והלגיטימית וצר לי שבסופו של יום ובשל האופן בו התנהלו הדברים השיגה המשטרה את מבוקשה ונמנעה מהמשיבים האפשרות החוקית שלהם להפגין, למחות ולבטא את עצמם".

  

לדבריה, השימוש בסמכויות העיכוב והמעצר היו בלתי סבירות ובלתי מידתיות. על כן הורתה לשחרר את כל השבעה ללא שום תנאים.

  

ח"כ מיכאל בן ארי (האיחוד הלאומי) פנה לשר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', ותבע ממנו להקים ועדת בדיקה לכל אירועי היום והתנהלות המשטרה בעניין. הוא דרש כי מפקד המחוז יחקור את כל הקצינים המעורבים באירועים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשטרה מול פעילי הימין, היום בשדרות
צילום: צפריר אביוב
מומלצים