שתף קטע נבחר

בחירות בהודו: לכבוד (כמעט) מיליארד מצביעים

הבחירות הדמוקרטיות הגדולות בעולם יצאו היום לדרך: 140 מיליון בעלי זכות בחירה בהודו הלכו היום לקלפיות כדי להצביע בשלב הראשון של הבחירות הכלליות במדינה. ההצבעה תימשך כחודש ימים ותוצאותיה יוודעו רק ב-16 במאי, והן קשות מאוד לניבוי. האם תצליח מפלגה אחת לגרוף רוב - או ששוב תקום קואליציה רעועה?

על רקע הסלמה בהתקפותיהם האלימות של המורדים המאואיסטים, החלו היום (ה') מאות מיליוני מחזיקי זכות בחירה בהודו להצביע בבחירות הכלליות שיימשכו חודש ימים. מהסקרים האחרונים עולה כי בתום הבחירות שוב לא תצליח מפלגה אחת לגרוף רוב - ורבים הסיכויים שתקום ממשלת קואליציה בלתי-יציבה, שתיאלץ להתמודד עם שיקום הכלכלה שנפגעה עקב המשבר העולמי.

 

הסקרים מאותתים כי הקואליציה השלטת, בראשותה של מפלגת הקונגרס, מובילה על בלוק מפלגות האופוזיציה בראשה של המפלגה ההינדית הלאומנית בהרטייה ג'נטה (BJP), אך שני הגושים יזדקקו לתמיכתן של מפלגות אזוריות ובלתי-צפויות כדי להקים ממשלה. מאז שמשפחת גנדי ומפלגת הקונגרס איבדו את אחיזתן בשלטון ב-1989, לא הצליחה אף מפלגה יחידה למשול בהודו. בבחירות הקודמות, גרפה מפלגת הקונגרס רק 143 מושבים מתוך 543 המושבים - ונאלצה להקים קואליציה.

 

שיעור ההצבעה הצפוי בהודו הוא 60 אחוזים, שמרביתם הם מצביעים בני מיעוטים ועניים. משקיעים בעולם חוששים כי הבחירות הדמוקרטיות הגדולות בעולם יובילו לעלייתה של ממשלה הנשענת על גורמים קומוניסטים ואזוריים. "רוב הסימנים מעידים כי הבחירות יסתיימו בהסדר קצר-טווח", אמר ו' רביצ'נדר, מנהל מכון יעוץ בהודו. "זה יהיה כמו באיטליה, שם חלים 'מאורעות' פוליטיים כל שנה או שנה וחצי".

 

חוסר הוודאות הפוליטי מתעורר בתקופה שבה הודו - שנהנתה עד לאחרונה מפריחה כלכלית - מנסה להשתקם מהמשבר שבעטיו איבדו מיליונים את מקומות עבודתם. לאור המשבר, חוששים בהודו שהמדינה תיקלע לתוהו ובוהו פוליטי דווקא בשעה שהיא חייבת להתמודד בדחיפות עם מצוקתם של מיליוני עניים.


נשים מצביעות במזראפור, היום (צילום: AFP) 

 

המאואיסטים מרימים ראשם

ואם אין די בדאגות הכלכליות, הרי שגם בזירה הביטחונית המצב לא פשוט. בימים האחרונים, נהרגו עשרות בני אדם בהתקפות אלימות שביצעו מורדים מאואיסטים. בין היתר, נהרגו חמישה עובדי ועדת הבחירות בפיצוץ מוקש במדינת צ'הטיסגר, ו-11 שוטרים נוספים נהרגו בפיגועים שונים במרכז ובמזרח הודו, שם החלה היום ההצבעה. למרות שברוב האזורים התנהלה ההצבעה כסדרה, באזורים שספגו את נחת זרועם של המורדים המאואיסטים נשארו רבים בבית, עקב איומם של המורדים "לכרות את ידיהם".

 

מאות אלפי שוטרים נפרשו באזורים שבהם התקיימו היום בחירות, כדי להגן על כ-140 מיליון בעלי זכות בחירה במדינות העניות ביותר במדינה. ראש הממשלה היוצא מנמוהן סינג טען כי איום הטרור המאואיסטי הוא האיום החמור ביותר שנשקף למדינה. בשנה החולפת, גבה הטרור המאואיסטי את חייהם של כ-500 אזרחים ושוטרים.

 

הבחירות במדינה האדירה ומרובת-האוכלוסייה נערכת בחמישה שלבים, ותוצאותיהן הסופיות יתבררו רק ב-16 במאי. בשל גודלה של המדינה ומספר תושביה הרב, קשה מאוד לנבא מראש את תוצאות הבחירות, ובעבר, נרשמו לא מעט מקרים שבהם טעו הסקרים בהערכותיהם. החוק בהודו אוסר על קיום מדגמים.

 

האזורים שבהם החלה היום ההצבעה נעו בין הגבול המושלג עם סין לבין הערים הקדושות על גדות נהר הגנגס. במקומות מסוימים, הגיעו ראשי ועדות הקלפי לתחנות ההצבעה מבודדות הסמוכות לגבול עם מיאנמר כשהם רכובים על פילים. בעיר ורנסי, הגיעו מצביעים רבים לקלפיות רכובים על אופניים. נשים לבושות בסארי ועטויות רעלות טבלו אצבעותיהן בדיו כדי להוכיח את הצבעתן.


אינדירה (מימין) ורג'יב גנדי ב-1984. השושלת תמשיך? (צילום ארכיון: AFP)

 

גנדי נגד גנדי

קשרים אתניים, דתיים ומעמדיים ממלאים תפקידים חשובים מאוד בהצבעה - ומשפיעים לא פחות על בחירתם של המצביעים מאשר המשבר הכלכלי והדאגות מפני ההרעה במצב הביטחוני. מפלגת הקונגרס המרכזית-שמאלית מחזרת אחרי המצביעים באמצעים פופוליסטיים כמו הבטחות למזון מסובסד - במדינה שבה מאות מיליונים חיים מתחת לקו העוני. למרות שראש הממשלה סינג הוא המועמד הרשמי של המפלגה לראשות הממשלה - הקלף המנצח של המפלגה הוא לא אחר מאשר ראהול גנדי, נצר לשושלת

ההודית רבת-העוצמה, בנו של רג'יב גנדי ונכדה של אינדירה גנדי.

 

ראהול גנדי, בן 38, הפך ל"פנים הצעירות" של מפלגת הקונגרס - וחצה את המדינה האדירה במסוק כדי לקדם את סיכוייה של המפלגה בבחירות. פרשנים הודים הכתירו את ראהול כ"מייצג הדור הצעיר" במדינה. אבל מולו מתמודד בן אחר של שושלת גנדי - בן דודו הראשון וארון גנדי, החבר במפלגת האופוזיציה ההינדית-לאומנית. במסגרת מסע הבחירות, אף נעצר וארון בן ה-29 בגין הסתה לשנאה בין הינדים למוסלמים. היום שוחרר בערבות לשבועיים, כדי שיוכל להמשיך בפעילותו הפוליטית, אך נאסר עליו לשאת "נאומים פרובוקטיביים". גנדי, שנעצר בחודש שעבר, הכחיש כי הסית לאלימות - וטען כי דבריו הוצאו מהקשרם על ידי גורמים פוליטיים המבקשים להכשילו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ראש הממשלה מנמוהן סינג
צילום: רויטרס
הפנים הצעירות. ראהול גנדי
צילום: רויטרס
מומלצים