שתף קטע נבחר

"הבנקים בארה"ב שיחקו בדו"חות, הממשל אישר"

כך, לדברי כלכלני כלל פיננסים בריאיון ל-ynet. לדבריהם: "הבנקים ניצלו תקנה חשבונאית ולא הסתירו זאת". עוד הם אומרים כי "הרגולטור אישר למוסדות יד חופשית בשערוך נכסיהם, בניסיון ליצור את הרושם שהסקטור מתאושש"

המדדים בוול סטריט ננעלו אמש (ב') בירידות חדות, של 3.5%-4.3% - זאת למרות דו"חות רבעוניים טובים, לכאורה, של בנק אוף אמריקה. על פניו תוצאותיו של הבנק היו אמורות לתמוך באווירה האופטימית של יציאה מהמשבר שמרכזו בענף הפיננסים; עם זאת, היו אלו דווקא מניות הפיננסים שהובילו את הירידות. מנהל דסק חו"ל של קרנות הנאמנות בכלל פיננסים, אורי בירמן, וכלכלן המאקרו בכלל פיננסים, אמיר כהנוביץ, הסבירו ל-ynet את ההתרחשויות.

 

בנק אוף אמריקה דיווח שרווחיו צמחו פי 3.5 מרווחי הרבעון המקביל אשתקד, הרבה מעבר להערכות האנליסטים. מדוע מנייתו ירדה ביותר ב-5%, ומה קרה למדדים?

 

כהנוביץ: "חלק גדול ביותר של הרווחים הוא חד פעמי ולא נובע מפעילות שוטפת של הבנק. ניסו 'לעבוד' על המשקיעים שהמצב משתפר כשלמעשה בתחום הצרכני החברה המשיכה להפסיד ואף סיפקה תחזית שחורה לגבי ההמשך כשהודיעה שתפריש כ-13 מיליארד דולר נוספים לכיסוי הפסדים מנתינת אשראי, ותפריש עוד 1.7 מיליארד דולר לכיסוי הפסדים בעסקי כרטיסי האשראי. זאת, בנוסף לחיסכון על ידי פיטורים של 35 אלף עובדים ורווח של 1.9 מיליארד דולר שהחברה רשמה ממכירת מניותיה לבנק מסין".

 

אז בעצם, גם אם לא כוללים את ההפרשות שעתידות להיעשות, של כ-15 מיליארד דולר, הבנק "העלים" מיליארדי דולרים הפסד על ידי רווח חד פעמי שנבע משיערוך אג"ח וממכירת נכס לבנק אוף צ'יינה.

 

בירמן: "הם ניצלו תקנה חשבונאית ועשו זאת באופן חוקי. הם לא הסתירו זאת. אבל זה עדיין לא אומר שמה שמוצג בדו"ח הוא אכן מה שיש בפועל  - כיוון שהם לא רכשו את האג"ח. במקום, הם העדיפו לנצל את קופת המזומנים המצטמקת שלהם להחזר חובות לממשל על מנת למנוע את התערבותו בניהול הבנק ובחלוקת הבונוסים והשכר - כפי שעשה הממשל עם AIG.

 

"אבל זה לא כל כך פשוט, הממשל האמריקני הבהיר בימים האחרונים שאינו מעוניין כרגע שהבנקים יחזירו את הכספים. הוא מעריך שאם הכספים יוחזרו - הוא ייאלץ להזרים כספים רבים יותר במועד מאוחר יותר רק משום שהבנקים רוצים להישאר עצמאיים".

  

כהנוביץ: "אם זה היה רק הבנק אוף אמריקה אפשר היה להמשיך להיות רגועים, אבל כנראה שזה לא רק הוא. סיטי בנק, שדיווח על תוצאותיו הטובות ביום שישי, עשה גם הוא לא מעט תרגילים חשבונאים בינהם רווח מרכישה רעיונית של האג"ח שלו שנסחרות בשוק בפחות מערכן הנקוב, למרות שבפועל לא רכש אותן, וכן רווח משיערוך עצמי גבוה לני"ע הרעילים שברשותה".

 

למה הכוונה - רכישה רעיונית של אג"ח?

בירמן: "ערך האג"ח של הבנק נפגע, כיוון שהמשקיעים חוששים כי הוא לא יוכל להחזיר להם את חובם ומנסים למכור את האגרות במחיר הנמוך מהסכום שיקבלו בעת מועד הפירעון. אם הבנק היה מנצל את ההזדמנות כדי לרכוש את האג"ח במחיר הנמוך, הוא אכן היה מרוויח את ההפרש ומצמצם את חובו למלווים. אך כיוון שהוא לא יכול לרכוש את האג"ח, בשל מצוקת מזומנים, הוא רק רשם בדו"ח כאילו רכש אותן באופן תיאורטי, וכאילו צמצם את חובו".

 

אז הם מעוותים נתונים בצורה חריגה - איפה הרגולטור האמריקני בסיפור?

כהנוביץ: "זה לא צריך להפתיע אותנו, ברגע שהרגולטור אישר למוסדות יד חופשייה בשערוך נכסיהם, לפני כחודש, הדבר היה צפוי למדי".

 

וכל הבנקים החליטו להטעות את המשקיעים?

כהנוביץ: "יכול להיות שהבנקים כולם החליטו בתאום להטעות את המשקיעים, אבל אני לא מאמין בקונספירציות וקשה לי להאמין שזה נכון. אם הם היו נפגשים בטח היינו יודעים על זה משהו, אבל יתכן ובוצע תאום לא מתוכנן שכזה על ידי לא אחר מאשר הממשל הפדרלי, וההיתר שניתן לשערוך נכסים. יתכן שהיה זה רעיון שלו ליצור את הרושם שהסקטור מתאושש בכדי לעצור את כדור השלג.

 

"סיבה נוספת להטעיית המשקיעים עשויה להיות מבחני הלחץ, שטרם פורסמו לציבור, שמטרתם לקבוע איזה מהבנקים יקבלו סיוע ואילו בסיכון גבוה לפשיטת רגל. אם מנהלי בנק שכשל במבחן יודע זאת,  והמשקיעים עדיין לא, הוא יעדיף להציג רווחים חד פעמיים, למשוך בונוסים ואז לפשוט את הרגל".

 

אתה בעצם אומר שסיטי, בנק אוף אמריקה ומוסדות נוספים עלולים לקרוס על אף הרווחים שהציגו. יותר מזה - שוב שדרת הניהול תמשוך בונוסים בזכות רווחים על הנייר, ובעלי המניות והציבור שכספו הושקע בתוכניות החילוץ - יפסידו.

 

כהנוביץ: "אני מעלה את האפשרות לכך. בצל מה שקרה בשנה האחרונה והדו"חות האחרונים - זה לא מופרך".

 

למה שהממשל יעשה דבר שעל פניו נראה כמעילה בתפקיד? 

בירמן: "הממשל כנראה עושה זאת בתקווה שעד שיגיעו תוצאות הרבעון הבא המצב ישתפר, ערך הנכסים יעלה, והפסיכולוגיה של שוק ההון, 'הנה אנחנו יוצאים מהמשבר - בואו נתחיל לקנות לפני שנפספס את הרכבת', תעשה את שלה ותסייע לענף לקזז את מה שהסתיר ברבעון האחרון ואף להציג רווחים ברי קיימא".

 

אם זה היה צפוי, מדוע הירידות החדות אמש?

כהנוביץ:  "השוק אומנם צפה זאת, אבל קיווה שבנוגע לתחזיות - החדשות יהיו טובות יותר. זאת, בעוד המוסדות הללו סיפקו תחזיות עגומות לעתיד מבחינת הפרשות. עצם דחיית המחיקות לרבעונים הבאים איפשרה את הצגת הרווחים ברבעון הזה".

 

ומה יקרה עכשיו?

בירמן: "למרות הירידות אמש ברור שהמצב השתפר, כיוון שיש עלייה משמעותית מרמות השפל. אבל התיקון החד נעשה בגלל המשחקים של המוסדות הללו. לא מדובר בקריסת המניות - כך שהמשקיעים לא נותנים סבירות גבוהה לקריסת הבנקים".

 

כהנוביץ: "אין תשובות בטוחות, הכל בהתאם לסבירות שמקנים לכל אפשרות. אם אתם מאמינים שקיימת הטעיה משולבת של הבנקים הגדולים בארה"ב ושההתאוששות הענף רחוקה אין סיבה להחזיק את המניות הללו. אבל יש לקחת בחשבון שהשוק כבר הגיב לדו"חות, ושהוא תזזיתי ופחדן ויכול להיות שסתם פרנואי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרווח זינק - המניה ירדה. בנק אוף אמריקה
צילום: איי פי
מומלצים