שתף קטע נבחר

איבד רגל במלחמת לבנון - אבל ירוץ במרתון ת"א

איתן חרמון לא היה מוכן לוותר. גם אחרי שאיבד את רגלו במלחמת לבנון השנייה, היה ברור לו דבר אחד: הוא לא יפסיק לרוץ. מחר יחגוג חרמון את ניצחונו. באמצעות פרוטזה מיוחדת, ראשונה מסוגה בארץ, הוא ישתתף במרתון תל־אביב. "הריצה היא אהבת חיי. כבר על האלונקה הבטחתי לכולם שאמשיך להתחרות"

כשרץ המרתון איתן חרמון מפרדס־חנה נפצע במלחמת לבנון השנייה נראה היה כי הסיכויים שיחזור לרוץ קלושים. רגלו, שנפגעה באופן ישיר ממטען צד, הייתה מרוסקת כמעט לחלוטין. הרופאים הבהירו לחרמון שהיא לא תחזור לתפקד לעולם והמליצו לקטוע אותה.

 

מחר, כמעט שלוש שנים אחרי אותה פציעה קשה, יגשים חרמון את החלום וירוץ מסלול של עשרה קילומטרים במסגרת מרתון תל־אביב. את הרגל שנקטעה תחליף פרוטזה מיוחדת לרצים מקצוענים, שהותאמה במיוחד עבורו. "כבר כשלקחו אותי על האלונקה לבית החולים הבטחתי לכולם שאחזור לרוץ. היה לי ברור שאקיים את ההבטחה הזאת‭,"‬ אומר חרמון. "לרגע לא היה לי ספק שאני אעשה את זה. ריצה זו האהבה שלי, זה חלק בלתי נפרד מהחיים שלי, וידעתי שאני אמשיך לרוץ, לא משנה כמה זמן זה ייקח וכמה קשה זה יהיה‭."‬

 

פציעה באכזרית

את האהבה לריצה גילה חרמון, כיום בן ‭,34‬ כבר כשהיה בן ‭.10‬ כילד צעיר בקיבוץ כפר־בלום הביט בהערצה באחיו הגדול שרץ בתחרויות עם חבריו, והחליט שגם הוא יכול. מהר מאוד הפכה עבורו הריצה לאהבה גדולה. "כל השנים מאז אני רץ, חוץ מההפסקה של השנתיים שנכפתה עליי‭,"‬ הוא מסביר. "לפני הפציעה השתתפתי בשני מר־ תונים והתכוונתי להמשיך להתקדם‭."‬


לא מוותר, ממשיך לרוץ. חרמון (צילום: עמית מגל)

 

אבל התוכניות שלו השתנו כאשר נסע יחד עם חבריו לפלוגה באכזרית (סוג של נגמ"ש כבד, לר"מ) בדרך מלבנון. חרמון זוכר כל רגע ורגע מהפיצוץ ששינה את חייו. "נסענו חזרה לישראל כשפתאום שמעתי בום אדיר והכל התמלא בעשן שחור ובריח של שריפה‭,"‬ מתאר חרמון. "אני זוכר שפתאום עברה לי בראש המחשבה, 'וואו, עכשיו זה אני‭.'‬ ישר אחרי הפיצוץ הרגשתי כאבים איומים ברגל והבנתי שנפצעתי".

 

- פחדת באותם רגעים לאבד את הרגל?

"אז עדיין לא חשבתי על הרגל. מאוד פחדתי מפגיעות פנימיות. אני חושב שזו הייתה הפעם הראשונה בחיים שלי שפחדתי. הייתי מאוד לחוץ מהשאלה עד כמה נפצעתי".

 

במשך שעה וחצי נסע חרמון עם חבריו, ששניים מהם נפצעו קל בתקרית, על האכזרית, עד שהגיעו למוצב זרעית. משם הוא הועבר באמבולנס לבית החולים. "רק אז התחלתי לדאוג לגבי הרגל‭,"‬ הוא נזכר. "אמרו לי שאין פגיעות פנימיות, אבל שהרגל במצב לא טוב. בנוסף לכאבים שהיו לי לא הרגשתי אותה, והבנתי שהפציעה מאוד חמורה".

 

לאחר שנה של טיפולים החליט חרמון, בעצת רופאיו, לקטוע את הרגל מתחת לברך.

 

- זו הייתה החלטה קשה?  

"לא, זו כבר לא הייתה אותה רגל ולא ניתן היה לעשות איתה כלום. הייתה לי חצי כף רגל, שוק עם ברזלים ועקב מרוסק. לכן ההחלטה לקטוע אותה הייתה פשוטה יותר. מאוד רציתי לחזור לרוץ, זו המשיכה להיות המטרה שלי, וידעתי שעם הרגל הפצועה לא אוכל לעשות את זה ושעם תותבת זה יהיה הרבה יותר פשוט".

 

ואכן, זמן קצר לאחר הקטיעה חזר חרמון להתאמן במטרה לרוץ מרתון. "עשיתי את הקאמבק בהדרגה‭,"‬ הוא מתאר. "בהתחלה התאמנתי באופני יד במסגרת בית הלוחם. אחר כך, כשעוד הייתה לי רק פרוטזה רגילה, התחלתי להתאמן באופני כושר".

 

לפני ארבעה חודשים קיבל חרמון פרוטזה מיוחדת שמיועדת לרצים מקצוענים. "זאת הפרוטזה הראשונה שייצרו בארץ עבור ריצות למרחקים ארוכים‭,"‬ מתגאה חרמון. מדובר בפרוטזה דומה לזו שבה משתמש האצן אוסקר פיסטוריוס, המכונה "בלייד ראנר".‬ "בארצות הברית יש מאות, אולי אפילו אלפים, שמשתמשים בפרוטזה מהסוג הזה‭,"‬ אומר מיכה חייט מ"טכנולג מכון אורטופדי‭,"‬ שהתאים לחרמון את הפרוטזה. "בארץ איתן הוא פורץ הדרך, גם בגלל שהוא הראשון שרץ למרחקים ארוכים עם הפרוטזה. כל האחרים רצים עם הפרוטזה ריצות קצרות בלבד‭."‬

 

- מה הייחוד של הפרוטזה הזאת?

"קודם כל שהיא עשויה מסיבי פחם. זהו חומר מאוד חזק וקל. דבר נוסף שייחודי בה הוא הצורה שלה. היא בנויה בצורה של C וכך נאגרת אנרגיה בחלק הקדמי של כף הרגל כאשר קופצים או דורכים עליה. ברגע שכף הרגל מתנתקת מהקרקע האנרגיה משתחררת. כף הרגל מתפקדת בעצם כמו קפיץ, מה שמקל על הקטוע ועוזר לו לבזבז פחות אנרגיה בכל שלבי הריצה, להבדיל מפרוטזות אחרות. שוני נוסף הוא בתחתית כף הרגל, שעליה מודבקת סוליה מיוחדת המיועדת ליצור חיכוך עם פני הקרקע ולמנוע החלקה. כף הרגל הזו מיועדת לריצה בלבד ולא להליכה בגלל המבנה המיוחד שלה".

 

- איך היא הותאמה לחרמון?

"קודם כל היה צריך להתאים את הגובה כדי שהפרוטזה תתאים בדיוק לרגל השנייה והבריאה. גם ההתאמה של בית הגדם, המקום שבו מתחברת הפרוטזה לגדם, חייבת להיות מדויקת כדי שלא תהיה שום תזוזה במהלך הריצה. אם החיבור לא מתאים באופן מדויק יהיה למי שמשתמש בפרוטזה שפשוף או שהפרוטזה עלולה לעוף לו באמצע".

 

עלותה של הפרוטזה גבוהה במיוחד. לדבריו של חייט היא מסתכמת בפי שלושה מפרוטזה רגילה.

 

אני פה בזכות אשתי

אחד הדברים שעודדו את חרמון יותר מכל הייתה התמיכה הגדולה שלה זכה מהקרובים אליו‭".‬החברים, המשפחה, כולם מאוד פירגנו‭,"‬ הוא אומר. "מה שמאוד הפתיע אותי היו אנשים שתמכו בי למרות שלא הכירו אותי קודם. הייתה קבוצת ריצה ששמעה את הסיפור שלי ופשוט אימצה אותי. הם היו מגיעים לקחת אותי לאימונים שלהם ועודדו אותי לאורך כל הדרך".

 

גם החברים מהפלוגה היו שם לצידו לאורך כל התקופה. "לפני הפציעה הייתי מאמן אותם כדי שנוכל לרוץ ביחד מרתון. אחרי שנפצעתי הם השתתפו במרוץ געש. השנה חזרתי להתאמן איתם ואני מתכוון לסגור מעגל ולחזור לרוץ איתם שם".

 

שני אנשים נוספים, שלדברי חרמון עזרו וממשיכים לעזור לו להתקדם לקראת המטרה, הם אשתו פאני והמאמן שלו, יאיר קרני, רץ מרתון שהיה אלוף ישראל 23 פעמים. "פאני היא התומכת הכי גדולה שלי‭,"‬ הוא אומר. "היא מגיעה איתי לתחרויות ותומכת בי עד הסוף. היא מעודדת אותי כל הזמן ועוזרת לי לחשוב בצורה חיובית. ביום שישי, למשל, היא תקום איתי בארבע בבוקר כדי לצפות בתחרות. זה לא מובן מאליו. גם יאיר לא מפסיק לעודד אותי. הוא עוזר לי להתקדם ולהגיע להישגים ואני מקווה שאמשיך להתקדם איתו".

 

הפרוטזה החדשה, אומר חרמון, היא אחד הד־ ברים הטובים שקרו לו מאז הפציעה. "לא היה לי ספק שאחזור לרוץ בזכותה‭,"‬ הוא מספר. "ידעתי שבעולם זה מאוד נפוץ. אמרתי לעצמי שאם הם מסוגלים לעשות את זה, אז גם אני יכול ולא משנה כמה ארוכה וכואבת תהיה הדרך. עד היום יאיר ממשיך לדבר איתי ולהראות לי דוגמאות של אנשים בחו"ל שרצים ומגיעים להישגים עם פרוטזה כדי לתת לי מוטיבציה להמשיך".

 

- אם אתה צריך להשוות את הריצה עם הפרוטזה לריצה לפני הפציעה. 

"זה תלוי. אם אני נכנס לתוך הריצה ממש אז ההרגשה היא בדיוק כמו פעם. אני בכלל לא שם לב שאני רץ עם פרוטזה. אבל מבחינת נוחות זה הרבה פחות פשוט. תמיד בתחילת הריצה יש כאבים, עד שהגדם מתרגל לפרוטזה. אני גם לא יכול לרוץ בכל מקום, כמו פעם, אלא צריך להתאים את התנאים של המסלול למצב שלי. שלא לדבר על זה שעכשיו אני צריך לזכור לקחת איתי עוד רגל בכל פעם שאני יוצא לרוץ‭,"‬ הוא עונה בחיוך.

 

- מה המטרה שלך בתחרות מחר?

"זה יהיה הישג עצום עבורי אם אגמור את המרוץ בפחות מ־40 דקות. זה היעד שהצבתי לעצמי".

 

מה שבטוח, חרמון לא מתכוון להפסיק. המטרה הבאה שלו היא לרוץ מרתון מלא, 42 ק"מ. כשאני שואלת אותו איפה הוא יהיה בעוד שנה, הוא עונה ללא היסוס: "אין לי ספק שארוץ מרתון. השאלה היא רק אם אני ארוץ אותו בחורף הקרוב או בקיץ הבא".

 

אוסקר פיסטוריוס: הישגים ללא רגליים

שנה נאלצו הרופאים לקטוע את רגליו של אוסקר פיסטוריוס. אבל פיסטוריוס, ‭,22‬ הוכיח שגם ללא רגליים אפשר להגיע להישגים בריצה מקצוענית מול מתחרים בריאים. הוא השתמש בפרוטזות מיוחדות – מעין להבים קפיציים מסיבי פחמן שיוצרו באיסלנד – והשיג באמצעותם הישגים מר־ שימים בריצות ‭200 ,100‬ ו־400 מטרים. כתבי הספורט העניקו לו את הכינוי "בלייד ראנר‭."‬ הכינוי נלקח משמו של סרט מדע בדיוני בכיכובו של הריסון פורד.


פיסטוריוס בפעולה (צילום: AFP)

 

אחרי שזכה בקלות במדליות זהב באולימפיאדת הנכים באתונה ‭,2004‬ כשהיה בן ‭,17‬ הציב לעצמו פיסטוריוס יעד שאפתני: להשתתף באולימפיאדה הכללית בבייג'ינג ‭,2008‬ ולהתחרות מול טובי האצנים בעולם.

 

הוועד האולימפי ואיגוד האתלטיקה הבינלאומי דחו את דרישתו, בטענה שהקפיצים שלו מקנים לו יתרון על שאר האצנים, ושהלהבים עלולים לפצוע ספורטאים אחרים על המסלול. בסופו של דבר התקבל ערעורו על ידי בית המשפט לערעורים בספורט, והוא הורשה להשתתף באולימפיאדה.

 

אבל המאבק המשפטי שניהל נגד איגוד האתלטיקה גבה ממנו מחיר כבד: הזמן שהעביר באולמות המשפט ובמשרדי עורכי הדין מנע ממנו להתאמן בשבועות הקריטיים, והוא לא הצליח להשיג את תוצאת המינימום הנדרשת כדי להשתתף בבייג'ינג. באולימפיאדת הנכים שנערכה בבירה הסינית הוא כן השתתף וזכה שוב בשלוש מדליות זהב. מלבד ריצה עוסק פיסטוריוס גם בענפי ספורט כמו רוגבי ושיט. לפני כחודשיים הוא נפצע קשה בתאונת שיט והמשך הקריירה הספורטיבית שלו מוטל בספק. (משה רונן)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמיכה מקיר לקיר. איתן חרמון בפעולה
צילום: עמית מגל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים