שתף קטע נבחר

חיפה: משפחות נפגעי טרור יחרימו טקס הזיכרון

בני משפחותיהם של קרוב ל-100 חללי הטרור מחיפה לא יגיעו הערב לטקס האזכרה שיתקיים בעיר. לדבריהם, שמות הנרצחים אינם מופיעים בקרב שמות חללי מערכות ישראל, המוקרנים במהלך הטקס. ביד לבנים אומרים כי היתה הסכמה להזכיר את השמות, אך הדבר הותנה בהפרדת טקסים

בני משפחות חללי הטרור בחיפה לא מתכוונים להגיע לטקס האזכרה העירוני שיתקיים הערב (יום ב') בגן הזיכרון מול בניין העירייה. בני המשפחות מוחים על כך שבטקס אין אזכור לקורבנות הטרור, ואף שמותיהם אינם מופיעים בקרב שמות חללי מערכות ישראל, המוקרנים במהלך הטקס.

 

בטקס בחיפה יצוינו שמותיהם של כל החיילים בני העיר שנפלו במערכות ישראל, יודלק לפיד זיכרון ויינשאו דברי הספד. אולם בני משפחותיהם של קרוב ל-100 חללי הטרור מחיפה, לא יהיו שם.

 "בארגון יד לבנים מדירים את רגלינו מהטקס, למרות ניסיונות רבים להגיע להבנות", אמר ל-ynet אחד מנציגי משפחות קורבנות הטרור, יוסי צור, אביו של אסף, שנרצח בפיגוע בקו 37 לפני כשש שנים. "בעקבות דיונים משפטיים הוקמה ועדה, אולם אנשי יד לבנים דחו את החלטותיה ואיימו שאם יאוזכרו חללי הטרור, הם לא יגיעו לטקס".

 

בני משפחות חללי הטרור בחיפה מנהלות כבר שנים ארוכות מאבק להכרה בקורבנות הטרור כחללי מערכות ישראל. לשיטתם, יקיריהם נפלו במה שהם מכנים "מלחמת הטרור". בעבר טענו בני המשפחות, כי לא ייתכן שבעוד שחייל שנהרג בפיגוע טרור באוטובוס יוכר כחלל במערכות ישראל, ואילו אזרח שנהרג לצדו, באותו פיגוע, יהיה בבחינת "חלל סוג ב'".

 

עופר שטייר, שבנו אסף נרצח בפיגוע במסעדת מקסים, אמר כי מדובר בתהליך ובעניין של זמן, עד שהגישה תשתנה: "הדבר העקרוני והמהותי הוא עצם ההפרדה בין חללי מערכות ישראל לבין נפגעי פעולות האיבה, שלא צריכה להתקיים. בכל הטקסים האחרים בחיפה, וברוב הטקסים במדינת ישראל, ההפרדה הזו כבר לא קיימת. יש הסכמה די סוחפת שחללי פעולות האיבה הם חלק מחללי מערכות ישראל. זה לוקח זמן אבל זה יחלחל ויגיע בסופו של דבר לכולם, גם לאירוע בחיפה". לדבריו, ההחלטה שלא להשתתף בטקס בחיפה מבחינתו, אינה החרמה, "אבל אני הולך לטקס אחר, ראוי יותר, בחיפה".

 

גם יו"ר ארגון נפגעי האיבה בשלוש השנים האחרונות ויו"ר ועדת ההנצחה הארצית, זאב ראפ, טוען כי יש פערים בהנצחת נרצחי פעולות האיבה לבין חללי מערכות ישראל. "לקח הרבה זמן עד שמדינת ישראל הבינה שגם אלו שנרצחו בפעולות איבה זכאים לכבוד הראוי. הם נרצחו מעצם השתייכותם לעם היהודי ולא יכול להיות שכל פעם ננהל את אותם שיחות ואותם הסברים, אבל זה 'במקום דרוך'. הפערים נמצאים בעיקר מבחינת זכויות, למשל העובדה שלמשפחות של חיילים יש קצינות נפגעים ולנו יש עובדי שיקום, שעוסקים בעיקר בתאונות עבודה והם לא הכי מיומנים. זה לא כמו מחלקת שיקום במשרד הביטחון שמטפלת אך ורק בהם".

 

"להפריד את הטקסים ביום הזיכרון"

בתגובה לטענות אמר יו"ר יד לבנים בחיפה, יעקב זעירא, כי ההתנגדות של הארגון לאזכור חללי הטרור נובעת בראש ובראשונה מהגדרתו בחוק כיום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. לדבריו, בעקבות הידברות עם ארגון נפגעי הטרור, הגיעו הארגונים להסכמה על הכללת קורבנות הטרור בטקסי ערב יום הזיכרון, אולם הדבר הותנה בהפרדת הטקסים ביום הזיכרון עצמו.

 

"בחוק מוגדר היום הזה כיום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, ומוגדר בדיוק מהן מערכות ישראל. ההסכמה לאזכור חללי הטרור והקרנת שמותיהם במהלך הטקס בערב יום הזיכרון, אמור היה לבוא כמקשה אחת עם תנאים נוספים, כמו אנדרטאות נפרדות וטקסי אזכרה נוספים. הדבר אינו קורה, ולכן אין מקום לבוא ולדרוש מאיתנו לקיים את הטקס במתכונת שונה", אמר זעירא.

 

בעיריית חיפה אמרו כי למרות ניסיונות ועדות שניסו במהלך השנים למצוא פיתרון שיהיה מקובל על כל הצדדים,

 עדיין לא הצליחו למצוא את הנוסחה שתהיה מקובלת על כולם, בעיקר בשל התנגדות ארגון יד לבנים לשינוי הטקס וההנצחה. עוד ציינו בעירייה כי נראה שהפתרון יימצא בסופו של דבר בחקיקה שתשנה את הגדרת יום הזיכרון.

 

בשנת 2005 התקבל בבית המשפט המחוזי בחיפה פסק דין, שאשרר את החלטת העירייה שהאזכרות בבית העלמין הצבאי ובחלקת חללי הטרור יתקיימו במקביל. זאת בעקבות עתירה - שנדחתה - שהגיש גדעון זילברשטיין, ששכל את אחיו במלחמת יום כיפור, ואת רעייתו בפיגוע במסעדת מקסים בחיפה. ראש העיר, יונה יהב, משתתף בטקסים לסירוגין, פעם בבית העלמין הצבאי ופעם בחלקת נפגעי הטרור. השנה, לראשונה, תשלח הממשלה נציג בדרג שר, שייצג אותה בטקס לזכר נפגעי הטרור, יהיה זה שר התקשורת, משה כחלון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יום הזכרון. מחלוקת במשפחת השכול
צור. "חלל סוג ב'"
צילום: דודי ועקנין
ראפ עם תמונת בתו שנרצחה
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים