שתף קטע נבחר

מפעיל באתר פרופיל חדש: "לא נרד מהאינטרנט"

דווקא השבוע ובמה שנראה תזמון לא מקרי, התייצבו שוטרים בבתיהם של מפעילי אתר הייעוץ לסרבנים פרופיל חדש, החרימו את מחשביהם ולקחו אותם לחקירות. ס', פעיל הארגון, אומר בראיון: "אנחנו לא מסיתים"

השבוע (יום א') זכה ס', פציפיסט ודוקטורנט מבאר שבע, לביקור פתע מיוחד: משטרת ישראל הגיעה לביתו עם צו חיפוש והחרימה את המחשב שלו, דרכו עסק בעידכון ותפעול של אתר הסרבנים המוביל בישראל, האתר של קבוצת "פרופיל חדש". השוטרים החרימו את המחשב ולקחו את ס' לחקירה בתל-אביב. פעילים נוספים הקשורים לאתר זכו לביקורים דומים. "הם החרימו לנו את המחשבים, כולל מחשבים של בני המשפחה, כדי לחפש ראיות", הוא מספר.

 

ס', סטודנט בשלבי סיום הדוקטורט באוניברסיטת בן-גוריון, בילה את שירותו הצבאי בכלא מטעמי מצפוניים, ומגדיר עצמו פציפיסט. "אני לא מאמין בהריגה משום סוג, גם לא למטרות של ביטחון והגנה כביכול", הוא מצהיר. מאז הוא פעיל בחוגים של סרבני מצפון, וב-99' הצטרך לפרופיל חדש. הוא תופס את החקירה המשטרתית כנסיון לפגוע בחופש ההתארגנות הפוליטית של הארגון. 

 

פרופיל חדש, שמגדיר את עצמו כארגון פמיניסטי למען אזרוח החברה בישראל, הוא תוצאת חיפוש פופולרית בגוגל למילה "פרופיל". אתר האינטרנט מהווה מזה כמה שנים מקום מרכזי בו יכולים גולשים שמסרבים להתגייס לצה"ל, מכל נימוק שהוא, לקבל ייעוץ לגבי המשך דרכם מבלי לספוג ביקורת. בפורום אפשר לשאול שאלות כמו מה לומר למעסיק על השירות הצבאי בראיון עבודה, לקבל טיפים על איך להתנהג בפגישה אצל קב"ן ועוד. היועצים בפורום מפנים לעתים קרובות את הסרבנים לאופצייה של שירות לאומי חלופי במסגרת חילונית, כמו למשל דרך עמותת "שלומית".

  

"פגיעה בחופש ההתארגנות"

לפי סעיף 109 (א) לחוק העונשין, מי שהסית אדם החייב בשירות בכוח מזוין שלא ישרת בו או לא יתייצב לפעולה צבאית, דינו מאסר חמש שנים, ובעת מלחמה - 15 שנים. אבל ס' לא חושש. נדיר שמקרים של הסתה לסרבנות מגיעים לבית המשפט, ועתירה דומה שהוגשה ב-2006 נגד עמותת "רוח המצפון" נדחתה.

 

"לפני כמה חודשים התפרסמו כותרות לפיהן הפרקליט הצבאי הראשי לוחץ על היועמ"ש לפתוח בחקירה, וגם הפורום לשוויון בנטל - או כמו שאני קורא לו, הפורום לשוויון בקטל, עזר אולי", הוא צוחק.

 

"ההאשמות נגדינו הן הסתה להשתמטות, וכאמור, יש סעיף בחוק שעוסק בנושא. אבל אנחנו לא מסיתים אף אחד או שום דבר. הנחת העבודה לפיה אנחנו עובדים היא שאנשים פונים כי כבר החליטו לא להתגייס לצבא, ואם הם החליטו כך -  אנחנו נעמיד לרשותם את המידע שאנחנו יכולים. כשמנפצים את המיתוס וכותבים שפרופיל 21 לא באמת פוגע ביכולת לקבל עבודה או רשיון נהיגה, זה מידע שידוע וגלוי לרבים, אבל לא כתוב בשום מקום. אנחנו מסייעים לאנשים להגיע אליו", הוא אומר.

 

מי מפעיל את האתר, מעלה מאמרים ומעדכן?

"כל מיני פעילים. אני עצמי עוסק לעתים בהפעלת האתר, מעלה חומרים ומטפל בתקלות טכניות. פונים אלינו גולשים דרך הפורום באתר, באימייל, בטלפון. הרבה פעמים זה בשיטת חבר מביא חבר. עשיתי חישוב גס לפיו אנחנו מקבלים בסביבות 2,000 פניות בשנה, וסוג הפניות שונה ממקרה למקרה. אם אנחנו רואים שמדובר במועמד לגיוס שמתלבט, מייעצים לו שיחליט קודם. בפורומים שלנו זה יש תופעה יפה ודמוקרטית של מתייעצים שבאים כדי לקבל עזרה בעצמם, ואחר כך נשארים כדי לעזור לאחרים":

 

אתה חושב שהמטרה היא להפעיל עליכם צנזורה?

"אולי, אבל הפגיעה בחופש הביטוי שלי היא מינורית בהשוואה לפגיעה בחירויות אחרות שהמדינה מזיקה להן. זו יותר פגיעה בחופש ההתארגנות הפוליטית, אבל אני לא רוצה להתלונן ולהישמע מסכן. התחושה הכללית היא שחקירות כאלו קורות כשפעילות פוליטית הופכת לאפקטיבית. האתר הפך לפופולרי ורושם הרבה כניסות. רק 55 אחוז מהאוכלוסיה מתגייסים לצבא, ויש ירידה הדרגתית מדי שנה. ראשי המדינה מנסים לשדר אווירה של צה"ל כצבא העם, אבל המספרים האלו מוכיחים אחרת".

 

מה יש לך לומר לאלו שקוראים לכם "משתמטים"? טוענים שרוב אלו שמוותרים על הצבא עושים לביתם, ולא מטעמים אידיאולוגים.

"אני מצליח להבין את נקודת הראות של אלו שחושבים שהשירות בצבא הוא עניין מקודש, ואני רואה למה אנחנו מעצבנים אותם. אבל יש הרבה אנשים שעושים לביתם גם בתוך הצבא, ויש כאלו שלא עושים לביתם כלל בעצם הוויתור על השירות. רוב האנשים שלא משרתים בצבא הם דווקא מבחינה סוציו-אקונומית קבוצה הרבה יותר חלשה בישראל, ומי שניפה אותם זה צה"ל עצמו. הסינון של הצבא היא אחד מהגורמים העיקריים לאי שוויון בחברה הישראלית. הצבא הפך מזמן למשהו מרכזי מדי בחברה".

 

"פגיעה בעקרונות המקודשים של הדמוקרטיה"

החרמת מחשביהם של פעילי פרופיל חדש גררה קול מחאה ברשימת הדיוור הוותיקה של פעילי השמאל Act-Left ובבלוגים. הקריקטוריסט אמיתי סנדי, שכותב בנושאים פוליטיים בבלוג "מהגנה למאבק", כתב: "השוטרים דרשו לקבל את המחשבים האישיים של הפעילות. הם לקחו גם את מחשבי בני הזוג שלהן, ובמקרה אחד גם את המחשב של ילדה של אחת מהן, תלמיד בכיתה ד'. מעניין באמת מתי אשמע את הדפיקה הרועמת על דלת ביתי בשש בבוקר. מחר? מחרתיים?"

 

עו"ד סמדר בן נתן, המייצגת את תנועת פרופיל חדש, אמרה בעקבות הפשיטה המשטרתית כי "תנועת פרופיל חדש היא עמותה מוכרת הפועלת בגלוי ובפומבי, בהתאם לחוק. השימוש בחקירה פלילית בהקשר זה הוא פסול ומוגזם, ונוגד את חופש הביטוי". דוברת פרופיל חדש עופרה לייט מסרה כי "המיליטריזציה של החברה בישראל פוגעת בעקרונות המקודשים של הדמוקרטיה".

  

במסגרת החקירה, מעיד ס', נשאל לגבי פעילות של אתר סרבנות אחר, שנחשב מרומז ומעודן פחות, טארגט 21, ומציע מידע לסרבן הגיוס בעברית וברוסית.

 

 "החוקרים העריכו שיש קשר בינינו לבין טארגט 21, שמכיל מידע מפורש על הליכים ספציפיים להפלטות מצה"ל. אני אישית עדיין לא חושב שהוא עובר על החוק. המפעילים של טארגט 21 קנאים לפרטיות שלהם, הם שומרים על סודיות ומשתמשים בכינויי אינטרנט. ייתכן שזה אדם אחד, ייתכן שיותר. אני לא יודע את השמות שלהם בעצמי".

 

מה יקרה אם יפסקו שצריך לסגור את האתר של פרופיל חדש, או להסיר ממנו תכנים מסויימים?

"נראה אותם, שבית המשפט ייקבע. לא נרד מהאינטרנט. אם האתר הספציפי הזה יירד, יהיה אתר אחר. אם לא תחת הכותרת פרופיל חדש, תהיה כותרת אחרת. לפי תרחיש המקרה הגרוע ביותר, הם יכולים לפרק את העמותה, אבל לא להעלים את הרעיונות האלה מהשיח בחברה הישראלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לשכת גיוס. ארכיון
צילום: ניב קלדרון
מומלצים