שתף קטע נבחר

השינוי יתחיל מהנגב? בדואים ויהודים יחד בקריקט

בריטים חברי 'קריקט למען השינוי' הגיעו לעיירה חורה ולימדו ילדים בדואים לחבוט, להגיש ולתפוס. בבאר שבע הם כבר שיחקו לצד ילדים יהודים. אושר בן ה-11: "היה ממש כיף". עבדאללה: "הרגשתי שאני משחק עם ילדים טובים"

מאז תקופת הזוהר של שאפיק אל-הוזייל בשנות השמונים, כמעט אף ספורטאי בדואי לא עלה לתודעה הארצית. אחרי אל-הוזייל, שכיכב במכבי פתח תקווה והיה לבדואי הראשון שזומן לנבחרת ישראל בכדורגל (עד שהקריירה שלו הסתיימה בגלל תאונת דרכים קשה), שמענו רק על תאמר אבו-טהאה, ילד בן 16 שהוחתם בהאנובר בזכות סרטון שעלה ל'יוטיוב'. חוץ מזה - כלום.

 

התנאים הקשים, העוני והחוסר במתקנים - כל אלו מסבירים את הקושי לגלות ספורטאי בדואי מצטיין. אבל אולי דווקא בגלל פרוייקט בינלאומי תתרחש הפריצה של הבדואים בספורט, ועוד בענף שכמעט לא קיים בארץ - הקריקט.


קריקט בחורה. דו קיום בסגנון בריטי (צילום: רויטרס)

 

בשבוע האחרון ביקרו בעיירה חורה שבנגב מספר בריטים חברי ארגון 'קריקט למען שינוי', והביאו איתם משאית עמוסה בשערי קריקט מפלסטיק ('וויקטס'), מחבטי פלסטיק וכדורי טניס, כתחליף לכדורי הקריקט.

 

הילדים הבדואים קיבלו במשך יומיים שיעורים מפורטים באמנות החבטה, ההגשה והתפיסה, והתמסרו מיד למשחק החדש, עליו הם כנראה לא שמעו מעולם עד אותו רגע. "אני אוהב לשחק, זה כיף", אמר מוחמד בן ה-10, שכמו חבריו לבש חולצה עם הכיתוב 'מועדון הקריקט חורה', באנגלית ובערבית.


חורה 2009. ילדה בדואית משחקת קריקט (צילום: רויטרס)

 

ביום השלישי הוסעו הילדים לבאר שבע, למשחק מול ילדים יהודים, שמכירים את המשחק דרך תוכנית של איגוד הקריקט הישראלי. האיגוד מנסה להביא לענף תומכים חדשים מחוץ למעגל הקבוע - עולים מהודו ודרום אפריקה, מדינות בהן נחשב הקריקט לספורט לאומי.

 

קבוצת הגמלים שיחקה מול האריות, הנחשים נגד הלטאות, וילדים בדואים ויהודים שיחקו אחד לצד לשני. אילנה בת ה-11 מבאר שבע סיפרה כי היא משחקת קריקט מזה שנה: "אנחנו משחקים מדי שבוע. בהתחלה שיחקנו בנות נגד בנים, ובשבוע שעבר אמרו לנו שנבחרנו לשחק מול ילדים בדואים". אושר בן ה-11 נהנה: "היה ממש כיף".

 

גם לעבדאללה, בן גילם, זו הפעם הראשונה שהוא משחק עם ילדים מחוץ לקהילה שלו, ועבורו זו גם הפעם הראשונה שהוא עשה את הדרך הקצרה עד באר שבע. "וזו הרגשה טובה", הוא אמר לכתב BBC, "כי אני מרגיש שאני משחק עם ילדים טובים".


"היה ממש כיף". ילד בדואי מקבל הדרכה ממומחה בריטי (צילום: רויטרס)

 

"המטרה היא לאפשר לילדים ליהנות אחד מחברתו של השני, לכבד את ההבדלים ביניהם ולתת להם אופציה להיות טובים בספורט", אמר טום רודוול, מנכ"ל 'קריקט למען שינוי'.

 הארגון הוקם ב-1981 והיעד הראשון שלו היה לאפשר למובטלים ולצעירים עם בעיות להתאמן בקריקט, ולהפוך למאמנים בענף. בדרך הם עבדו גם עם אסירים והקימו את נבחרת העיוורים של אנגליה בקריקט.

 

"מנקודת מבט בריטית זה מדהים לראות קהילות שחיות אחת ליד השנייה, ולמרות זאת אין קשר ביניהן מסיבות היסטורית", אמר רודוול על הילדים מחורה ומבאר שבע. "כאן יש לנו סיכוי לשינוי - הילדים עדיין לא עברו שטיפת מוח. הם משחקים בשמחה ביחד, ובתקווה הם גם יגדלו יחד. ואז אולי כמה מהבעיות ייפתרו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קריקט. אילוסטרציה
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים