שתף קטע נבחר

הקפה נשאר במשפחה

לילך ביטון, מנהלת שיווק לשעבר, פתחה בית קפה קטן ומקסים, ומעסיקה שלושה גברים חשובים: בעלה, אביה ואחיה. "נכון שבינתיים זו בעיקר עבודה קשה", היא אומר, "אבל אני כל הזמן מזכירה לעצמי, שזה העסק שלי"

לילך ביטון, 35, מאור יהודה, נשואה לאבי ואם לשתיים (10 ו–6). במשך שנים חלמה על הקמת עסק משלה, אבל אחרי שלמדה ניהול וסוציולוגיה, הפכה לשכירה, בעיקר בגלל המשכורת הבטוחה. היא ניהלה חנויות בגדים ובמשך חמש שנים גם הייתה מנהלת שיווק בחברה לייעוץ כלכלי. אלא שחיידק העצמאות שלה לא נחלש. בהתחלה, היא סיפקה אותו על ידי השתתפות בקורס יזמות של "עמותת נשית", עוד בהיותה שכירה. ואז, לפני כשנה וחצי מצאה מקום שקסם לה והחליטה להקים בו, ממש מעכשיו לעכשיו, את HOT COFFEE, בית קפה שכונתי קטן ברחוב המלכים 1 ברמת השרון. היום היא מפעילה משם גם שירותי קייטרינג ומעסיקה את בעלה, את אחיה וגם את אביה, שהוא טבח מקצועי בעל ניסיון של 40 שנה בתחום.

 

השאלון

1. למה החלטת להקים עסק?

"גדלתי בבית שתמיד דיברו בו על אוכל, מתכונים ותפריטים. ידעתי שאבא שלי חלם במשך שנים ארוכות להקים עסק של קייטרינג, אבל פחד לעשות את הצעד הזה ולצאת לעצמאות. אני הרגשתי שאני אמיצה ורוצה לממש את החלום שלי ולא רק לדבר עליו ולכן, כשהרגשתי שמיציתי את עצמי כמנהלת שיווק ושאין לי יותר לאן להתקדם בתחום, החלטתי לשלב כוחות ולפתוח לעצמי עסק. כזה שבו אבא ייתן את הצד המקצועי ואני אנהל ואשווק".

 

2. איך התחלת?

"עם המון ביטחון עצמי. מאז שאני זוכרת את עצמי, אני בעלת אופי אופטימי ויש לי הרבה מוטיבציה לדברים שאני אוהבת לעשות ורוצה להשיג. כשיצאתי לדרך, ידעתי שאקים עסק בתחום המזון, אבל בהתחלה רק גיששתי ובדקתי. בשלב הראשון לקחתי קורסי יזמות. תוך כדי הלימודים, חשבתי על הקמת אולם אירועים לילדים או על בניית שירות שיספק ארוחות צהריים לילדים. בסופו של דבר עברתי ברחוב וראיתי את המקום שבו אני נמצאת היום והחלטתי להקים בו בית קפה. את הצעדים הראשונים עשיתי לגמרי לבד. לא סיפרתי בבית שיצרתי קשר עם בעלי המקום ושקבעתי פגישה. אחרי ששמעתי את התנאים שלהם, עשיתי חושבים. התלבטתי לבד במשך כחודש ורק אז הכנסתי את בעלי ואת אחי ואבי לתמונה. אחרי שההחלטה כבר נפלה מבחינתי, באתי ואמרתי להם: "אנחנו טובים ויודעים. יש לנו ידע מקצועי ותודעת שירות. בואו נלך על זה!".

 

3. מה הסכום הראשוני שהשקעת במקום?

"כ–80 אלף שקלים שלקחתי כהלוואה. מלכתחילה היה לי ברור שאני לא משקיעה הרבה, כדי לא להסתכן יותר מדי. רציתי

שזה יהיה מקום צנוע, עם אווירה חמה ומיוחדת. היה לי חשוב להיות שונה מבתי הקפה שיש מסביב, לכן בחרתי גם תפריט שכולל בר סלטים להרכבה עצמית, מבחר מאפים ביתיים, מגוון של טוסטים, מרקים וגם קישים חלביים".

 

4. מה הכי הפתיע אותך?

"חוסר הידע שלי. למרות שעבדתי שנים בתחום הייעוץ הכלכלי, למעשה לא ידעתי לחשב נכון את העלויות ויצאתי לדרך בלי תוכנית כלכלית מסודרת. בנובמבר 2007 פשוט קפצתי למים, כי היה לי הרצון הבוער הזה לעשות משהו ולהצליח".

 

5. מה דרש ממך הכי הרבה מאמץ והשקעה?

"להתחיל. המקום היה סגור במשך שלושה חודשים והיה צורך לשפץ ולהתארגן מהר. אחר כך גם לקח זמן עד שתושבי השכונה הבינו שיש פה אספרסו בר עם מוצרים ביתיים ואיכותיים והתחילו להיכנס ולשבת או להזמין אוכל הביתה. כדי לספק שירות לכולם, לאורך שעות רבות, אנחנו פתוחים משבע בבוקר עד עשר בלילה ומחלקים בינינו את העבודה, כי זה לא קל, בנוסף לזה שיש גם בית ומשפחה משלי לנהל".

 

6. איך את מתמודדת עם המשבר הכלכלי?

"מקבלת הכל באהבה, כי אני יודעת לאן אני רוצה להגיע. אני לא רואה כישלונות, אלא רק הזדמנויות ללמידה. אני שומרת על משמעת אישית ומקווה לטוב. אני בונה לאט לאט את העסק, כי אני אוהבת אותו ומחכה בסבלנות לשלב הבא. נכון שבינתיים זו בעיקר עבודה קשה, אבל אני כל הזמן מזכירה לעצמי, שזה העסק שלי ושאני עושה את זה למען עצמי ובני משפחתי. מדי פעם יש נקודות כאלה, שבהן את ממש יודעת שמה שאת עושה הוא נכון ויש לו עתיד. ויש רגעים שאת צריכה להזכיר לעצמך את זה ולאסוף כוחות כדי להמשיך הלאה. היום, ברור לי שצריך הרבה סבלנות, ואני מאמינה שבהמשך יהיו גם רווחים כספיים. כרגע, אני נהנית מהרווחים שאינם באים לביטוי בשקלים. מהעובדה שמזמינים אותי לדבר על העסק שלי. שאנשים סומכים עלי ורוצים לקבל את השירותים שאני מציעה. גם זה עושה לי הרבה טוב. כי הרי סיפוק מקבלים ממה שעושים. לא מהכסף!"

 

7. מה התוכניות לעתיד?

"שהעסק יגדל ויתפתח ואז גם אמא שלי, שהיא בשלנית מופלאה ואופה מצוינת, שאני מאוד מאמינה ביכולותיה, תצטרף אלינו".

 

8. מה הכי עזר לך בדרך?

"ההצטרפות שלי ל'עמותת אישית' בשנת 2006, כשעוד הייתי שכירה. בהתחלה עשיתי את קורס היזמות, שאמנם לא חידש

 לי הרבה, כי היו לי כבר כלים שיווקיים וידע מעבודתי כשכירה, אבל הוא חיבר אותי לקבוצת תמיכה מדהימה. פגשתי שם נשים, שלכולן הייתה מטרה משותפת – לצאת לעצמאות. חברות כזו נותנת לך הרבה כוח וחיזוקים, כשאת יוצאת לדרך החדשה. היא גם שומרת אותך בפוקוס ומסייעת לך בהמשך הדרך. אני, למשל, ממשיכה לקבל ייעוץ מהעמותה וגם לתת ייעוץ ליזמיות חדשות, שעדיין מהססות. בנוסף, יש לי גם חונך עסקי שמלווה אותי, במחיר המסובסד על ידי העמותה. כי לבנות עסק זה תהליך שבעצם אף פעם לא נגמר".

 

9. מה מהתנסויות העבר שלך הכי שימש אותך בהקמה ובתפעול של העסק?

"גם כשכירה הייתי אחראית מאוד ונתתי מעצמי כאילו שהעסק היה שלי. כאן, אני פשוט עושה את זה עם הרבה יותר סיפוק והנאה".

 

10. מה את ממליצה לנשים אחרות?

"להתחיל, לעשות, כי הזמן עובר וחבל. נכון, לא תמיד זה קל ומתקדם בקצב שאת רוצה, אבל חשוב תמיד לראות את האור בקצה המנהרה. לא להתייאש ולהיכנס לתסכולים, כי לכל בעיה יש פתרון ובעסק עצמאי התמדה זה הכי חשוב. אני באמת מאמינה שאם את קמה כל בוקר ופותחת את העסק שלך בזמן שנקבע, משרתת את הלקוחות שלך וממשיכה ליזום ולפתח בהתמדה, גם כשהמצב פחות טוב, בסופו של דבר תצליחי".

 

הנחות לגולשים

ב-HOT COFFE מבטיחים מבצע 1+1 למביאי קופון זה

כתובת: רחוב המלכים 1, רמת השרון


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לילך ביטון. הרגשתי שאני אמיצה
צילום: דניאל בר
ההחלטה נפלה על קפה
צילום: דניאל בר
"רציתי מקום עם אווירה חמה ומיוחדת"
צילום: דניאל בר
לאשה בפייסבוק
מומלצים