שתף קטע נבחר

שפעת החזירים: חשש וביורוקרטיה - בגוף ראשון

ת' ובן זוגה חזרו ממכסיקו וחשו לא בטוב. מכאן והלאה החלה מסכת ריצות, הפניות, ולטענתם - גם לא מעט מחדלים בטיפול בהם. כך נראית המגיפה העולמית בעיניהם של החולים. מונולוג

מגיפה עולמית? נגיף מסתורי? העלאת רמת הכוננות? אם היה נדמה לכם ששפעת החזירים מטופלת ברצינות בידי הרשויות בישראל - אולי כדאי שתשמעו את קולה של ישראלית ששבה ממכסיקו ואושפזה יחד עם בן זוגה החולה. לידי ynet הגיע סיפור ההתמודדות האישי של ת' - והוא מעלה שורה של שאלות נוקבות. הדברים מובאים כאן במלואם:

 

"אני ובעלי (החולה השלישי המאובחן בשפעת) חזרנו ממקסיקו ביום שישי שעבר 24/4 לאחר טיול של חודש ימים. כאשר החלה הפאניקה בעקבות המגיפה החלטנו לא לקחת סיכון בהדבקת הסובבים אותנו ופנינו שנינו לקופת החולים על מנת לקבל הסברים והנחיות. פניתי לרופאת המשפחה בקופת חולים מאוחדת והיא, עקב חוסר בתסמיני שפעת, שלחה אותי הביתה".

 

"בעלי הופנה על ידי רופא המשפחה שלו בקופת חולים מכבי למיון, עקב חוסר ידע והנחיות כיצד לטפל במגיפה.

בעלי הגיע למיון, נלקחו ממנו בדיקות דם - ללא שימוש במסיכות הגנה - והוא נשלח הביתה ללא כל הנחיות".

 

"בשמחה וחוסר דאגה נפגשנו עם קרובים, חברים ואף בילינו במסיבת יום העצמאות. כעבור יומיים, ביום שני, לאחר החמרה במצבו של בעלי - פנינו שנינו שוב למיון. בעלי היה עם סימני שפעת, אך ללא חום. נאמר לנו לשים מסיכות על הפנים ולאחר המתנה של כחצי שעה בחוץ העבירו אותנו למרפסת פנימית של בית החולים עם דלת זכוכית, שם סגרו אותנו עד שהתפנה חדר בידוד. בזמן זה שהינו במרפסת עם מסיכות על הפנים ועוברי האורח הביטו בנו מפוחדים. הסיטואציה ממש לא הייתה נעימה".

 

"בחדר הבידוד נלקחו מאיתנו 'מדדים' ושוב שוחררנו הביתה עם הנחיות לחזור במידה ועולה החום, בצירוף המלצה להישאר בבית. בעלי אובחן כחולה, אך לא בשפעת המדוברת. למחרת, הרגשתי לא טוב והחל לעלות לי החום. אמרו לנו שרק מעל 38 מעלות יש להתקשר ולכן נשמענו להנחיות ונשארנו בבית".

 

"ביה"ח ידע מראש על בואנו - וחיכינו לחדר הבידוד"

"למחרת החום עלה ל-39 מעלות ולכן התקשרנו למיון. שם ביקשו מאיתנו לחזור לחדר המיון ונשלח אמבולנס לקחת אותנו. בבית החולים, שהיה כבר קצת יותר ערוך לקראתנו - נאלצנו להמתין מחוץ למיון עם מסיכות על הפנים עד שיתפנה חדר מבודד, למרות שידעו על בואנו מראש. ושוב - עוברי האורח המבוהלים התרחקו מאיתנו".

 

"נלקחו מאיתנו בדיקות דם ומשטחים ונשלחנו לחדר מבודד יחדיו. הוחלט לאשפז אותנו עד קבלת תוצאות הבדיקה, תהליך שאורכו 24 שעות. למחרת הגיע שטף טלפונים מחברים ובני משפחה מבוהלים שהודיעו לנו שפורסם באינטרנט שבעלי לוקה במחלה. עוד נאמר לנו שבית החולים התקשר לאח של בעלי כדי שיביא את בתו הפעוטה לבדיקות. כל זאת, לפני שמישהו נכנס לעדכן אותנו בכל המתרחש".


אמצעי זהירות בבית החולים איכילוב בת"א 

 

"שוב מיותר לציין את אי הנעימות שהרגשנו, מבודדים בחדר,בחוסר וודאות וחוסר נעימות מחברים מבוהלים ובני משפחה שבאו איתנו במגע".

 

"כעבור זמן מה נכנסה רופאה והסבירה לנו שבעלי אובחן כחולה והבדיקות שלי הגיעו עם תשובות שליליות. נאמר לנו שכנראה הבדיקות לא תקינות כי היינו ביחד כל הזמן ושלחו שוב את הבדיקות שלנו, אך התייחסו אל שנינו כחולים בשפעת. טופלנו ב"טמיפלו" (תרופה לטיפול בסוגים שונים של שפעת - ynet) והוחלט לבודד אותנו לשבוע".

 

"אם אנחנו בבידוד - תנו לנו אמבולנס"

"מכיוון שכדי להיכנס אלינו היו צריכים לשים חליפה ומסיכה - האחיות היו איתנו בקשר טלפוני מחוץ לחדר והנחו אותנו. ביום ראשון 3/5 הוחלט לשחרר אותנו לבידוד בבית. כששאלנו איך אנחנו אמורים להתפנות,

אמרו לנו לארגן חבר או קרוב משפחה שישים עליו מסיכה וייקח אותנו הביתה. דרשנו פינוי באמבולנס מכיוון שלא רצינו לקחת שום סיכון נוסף בהדבקה, אך נמסר לנו שאין הקצאה לפינוי".

 

"הביאו לנו מסיכות, שקיות צהובות זוהרות עם כיתוב זועק 'רדיו אקטיבי' כדי לארוז את חפצינו, וכך יצאנו ממחלקת פנימית ב' עם פנים מושפלות, עדיין חלשים אך סוחבים על גבינו ציוד שהביאו לנו לשבוע. הסתובבנו בבית החולים לבד, מחפשים את היציאה מכיוון שהעבירו אותנו מחלקה ולא ידענו איפה אנחנו. אנשים התרחקו מאיתנו כי היינו מאוד בולטים בשטח - וכך הגענו הביתה תוך כדי סיכון חבר שלקח אותנו".

 

"מעניין אם מונית הייתה עוצרת לנו אם לא היה לנו איך לחזור... או מה היה קורה אם היינו עולים על אוטובוס?"

 

"לסיכום: אין ברצוננו לפגוע באיש. חשוב לנו שבמידה ויקרו דברים כאלו שוב או שאכן תתפרץ מגיפה - שיפיקו לקחים, שידעו איך להתמודד עם הדברים בצורה יותר נעימה - והכי חשוב, למנוע את המשך ההתפשטות ולעצור את ההדבקה".

 

שבחים לצוות - ובקשה להפקת לקחים

"פרופסור כרמלי היה בקשר טלפוני איתנו מהרגע שאושפזנו והיה אדיב וקשוב לכל שאלה שלנו ושל כל מי שבא איתנו במגע וניסה לעזור לנו בכל מה שהיה יכול. צוות האחיות והרופאים היו גם הם מאוד נחמדים ואדיבים וחשוב לנו לציין זאת. תוצאות הבדיקה שלי הגיעו היום והן שוב שליליות, למרות שאצלי הופיעו סימנים יותר חמורים לשפעת. אנחנו נשארים בבידוד מרצון עד יום רביעי".

 

"כל שברצוננו הוא שמשרד הבריאות יפיק לקחים מהמקרה".

 

את מכתבה מסיימת ת' בבקשה שלא להיחשף, מפני שלדבריה "עברנו באמת מספיק מכל הסיפור הזה".


עד כאן הצד של ת' ובן זוגה. ומה אומרים הגורמים המעורבים?

 

גורמים מקצועיים הסבירו ל-ynet כי במועד שבו נעשו הפניות הראשונות של בני הזוג לרופא ולמיון - עדיין לא היו בתוקף רבות מההנחיות המיוחדות לטיפול במחלה. בנוסף, השניים לא אובחנו כחולים בשפעת החזירים, מכיוון שלא פיתחו את כל התסמינים שנקבעו כמחשידים בידי ארגון הבריאות העולמי ומשרד הבריאות.

 

באשר לשהותם של בני הזוג במרפסת בבית החולים - הסבירו גורמי מקצוע כי הדבר מתיישב עם הצורך למנוע שהותם של החשודים כחולים לצד קהל במקום סגור, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בחולים הנמצאים בתוך חדר המיון. על פי הנחיות משרד הבריאות - מי ששהה במשך שעה בחלל סגור לצד חולים בשפעת החזירים - נחשד כנושא את הנגיף בעצמו.

 

ממשרד הבריאות נמסר כי "המשרד יקיים בדיקה של הנושא מול קופות החולים ובית החולים".

 

מהמרכז הרפואי תל-אביב נמסר: "צוות המרכז הרפואי תל אביב העניק לבני הזוג את הטיפול המקצועי והמיטבי, בהתחשב בצרכי החולים ומתוך אחריות לכלל הציבור והצוות בבית החולים". 

 

ממכבי שירותי בריאות נמסר: "הרופא פעל בצורה מצויינת ובהעדר הנחיות אחרות איך לנהוג באדם שאין לו חום, ביום הראשון להתפרצות, הוא פעל בצורה נכונה והפנה את החולה למיון לבדיקה על ידי רופא מומחה למחלות זיהומיות".

  

מקופת חולים מאוחדת לא התקבלה תגובה עד מועד פרסום הדברים.

 

בהכנת הידיעה השתתפה מיטל יסעור בית אור
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוזרים ממכסיקו עם מסכות
צילום: AP
בודקים חולים פוטנציאלים. מה עם בידוד?
צילום: AFP
מומלצים