שתף קטע נבחר

באן על הפגיעה באונר"א: גם ישראלים נפגעו

מזכ"ל האו"ם גיבש מסמך המרכך את הדו"ח החד-צדדי של הוועדה לבדיקת הירי על מתקני אונר"א ב"עופרת יצוקה". מסקנותיו של באן מאזנות את התמונה ומזכירות כי לא רק הפלסטינים נפגעים בסכסוך: "זירת הלחימה מורכבת"

ועדת החקירה של האו"ם שהוקמה כדי לבדוק את הפגיעה במתקני הארגון בעזה במהלך "עופרת יצוקה" חרגה מסמכויותיה והגישה המלצות חריפות למזכ"ל, באן קי-מון, נגד ישראל. ואולם - במסמך שהגיש המזכ"ל למועצת הביטחון, נביע עמדה מאוזנת וביטל את המלצות הוועדה, תוך מתיחת ביקורת על פעילותה.

 

בדבריו למועצת הביטחון הוא התייחס ל"מורכבות זירת הלחימה והקושי באיסוף ראיות". הוא ציין כי "במסגרת הסכסוך נפגעים אנשים. הדו"ח מתייחס לפגיעה בפלסטינים ואני מגנה גם את הפגיעה בישראלים על ידי ירי קסאם".

 

הוועדה הגישה אתמול את ממצאיה בדו"ח מפורט בן 184 עמודים שתומצת לכדי 27 עמודים. לפי הדו"ח, תשעה מתקנים נפגעו מאש צה"ל ובשבעה

מהמקרים ישראל היתה אשמה בפגיעה. לצד המסקנות פרסמה הוועדה גם 11 המלצות למזכ"ל, שתיים מהן חמורות במיוחד.

 

ההמלצה ה-11 והאחרונה בדו"ח קובעת כי הן צה"ל והן חמאס ביצעו פשעי מלחמה בזמן המבצע. לכן, "יש לפתוח בחקירה בינלאומית בלתי תלויה מקיפה לבדיקת פשעי המלחמה שהיו". בהקשר זה פרסמה הוועדה קביעה בעייתית נוספת, שאינה מקובלת על משפטני האו"ם, לפיה כל פגיעה במתקן של האו"ם  - גם אם היא מוצדקת לצורך צבאי - אינה חוקית.

 

המלצות נוספות של ועדת האו"ם:

 

  • ישראל צריכה לחזור בה מהתבטאויות פומביות כאילו פלסטינים ירו מתוך מתקני האו"ם.
  • ישראל תשלם פיצויים לאו"ם על הנזקים שנגרמו למתקני אונר"א בשבעה מתוך תשעה מקרים.
  • ישראל תתחייב להתריע מראש בכל פעם שהיא מתכוונת לבצע פעולה צבאית בקרבת מתקן של האו"ם.
  • אם ישראל תגלה שחמאס משתמש במתקני סוכנות אונר"א של האו"ם, עליה לדווח למוסדות הארגון ולהשאיר את הטיפול לאו"ם. 

 

"לא נפתח ועדת חקירה נוספת"

המזכ"ל באן הגיש למועצת הביטחון את דו"ח הוועדה ואת מסמך הסיכום שהוא עצמו גיבש. על פני שלושה עמודים הוא ביטל אחת לאחת את כל המלצות הוועדה, ועשה זאת בשפה דיפלומטית. יצויין כי במסמך הרשמי מטעמו לא נכתב בשום מקום שהוא מקבל את קביעות הוועדה. בעוד הדו"ח מגנה פגיעה בפלסטינים ומתעלם לחלוטין מירי הרקטות לעבר ישראל, באן איזן את התמונה.


פצצות בבית הספר של אונר"א, ינואר 2009 (צילום ארכיון: AFP)

 

על ההמלצה העשירית, הקוראת להקים ועדת חקירה נוספת לבדיקת פגיעות נוספות במתקני האו"ם בעזה, כתב באן: "אני לא מתכוון לפתוח בחקירה נוספת לגבי אירועים שהם מחוץ למנדט של הוועדה". הוא הוסיף כי "בכל מקרה שנפגעו מתקני אונר"א אחרים, אשר לא נחקרו על ידי הוועדה - נפתור את זה בדיאלוג עם ישראל". ההמלצה לנקוט צעדים משפטיים נגד ישראל גרמה לבאן לכתוב כי "הוועדה איננה גוף משפטי ואין לה הסמכות לקבוע אחריות משפטית".

  

גורמים ישראלים הביעו שביעות רצון מעמדתו המאוזנת של באן, אך הביעו חשש שהדו"ח הקשה ינוצל על ידי גורמים באו"ם לקידום מטרות פוליטיות בעצרת האו"ם או במועצת הביטחון עצמה. האכזבה הגדולה של ישראל נובעת מכך שהיא שיתפה פעולה עם חברי הוועדה, הציגה להם חומר והפגינה שקיפות. "כשראינו את תמצית הדו"ח, חשכו עינינו. הוא נכתב כאילו לא שמעו, לא הבינו,  אולי לא רצו להבין", אמר ל-ynet גורם ישראלי.

 

שר הביטחון, אהוד ברק, אמר בתגובה לדו"ח: "יש לנו את הצבא המוסרי בעולם. האחריות המלאה מוטלת על חמאס". הוא הוסיף: "שמונה שנים פעל

החמאס כזרוע טרור וירה 4,000 רקטות ופצצות מרגמה לעבר דרום הארץ. לאחר שמונה שנים אמרנו לא עוד. אנו עם חפץ חיים ושלום אך עלינו לעשות את המתחייב כדי להחזיר את השקט לאזרחי ישראל במדינתנו הריבונית".

 

ברק טען עוד כי צה"ל עשה כל מאמץ כדי להימנע מפגיעה באזרחים. "מבנים בינלאומיים ואתרים הומניטאריים סומנו על גבי מפות במטרה להוציאם מטווח הפעולה. אולם חמאס לא חש חמלה כלפי בני עמו: במקום להגן, הוא ניצל, במקום לשמור, הוא תקף. שימוש ציני באוכלוסייה האזרחית ובמבנים 'ניטראליים', הוא שהוביל לפגיעה בחפים מפשע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריכך את הדו"ח. באן
צילום: AFP
צבא מוסרי. ברק
צילום: גיל יוחנן
פגיעה במתקן אונר"א (ארכיון)
צלום: AFP
מומלצים