שתף קטע נבחר

מרטין אינדיק: "אמינות ישראל על כף המאזניים"

מי שהיה פעמיים שגריר ארה"ב בישראל, מזהיר את נתניהו לבל יבטיח לאובמה משהו שלא יוכל לעמוד בו. יחד עם זאת, בראיון ל-ynet הוא אומר כי יופתע אם בפגישה יתפתח עימות: "רה"מ למד מהניסיון". פריצת דרך הוא צופה דווקא במסלול הסורי

"ראש הממשלה נתניהו ישגה בצורה חמורה, אם הוא יבטיח לנשיא אובמה משהו שהוא לא יוכל לבצע. אסור לתת לנשיא אובמה הרגשה שרימו אותו. זה קרה בין שמיר ובוש האב, וזה נכון גם לגבי שרון שהבטיח להוריד מאחזים. האמינות של ישראל היא על כף המאזניים בנושא זה".

 

מאחורי המלים האלה עומד מרטין אינדיק, מנהל מרכז סבן למזרח התיכון במכון ברוקינגס בוושינגטון, שהיה מהדמויות המרכזיות בקידום המו"מ לשלום בשנות התשעים. בראיון מיוחד ל-ynet הוא מקפיד לא לחזור על האשמות אנשי ממשל קלינטון במחצית השנייה של שנות התשעים, כי נתניהו רימה אותם - אבל מזהיר אותו לא לעשות זאת הפעם. אינדיק היה בעבר שגריר ארה"ב בישראל, אחר כך ראש דסק המזרח התיכון במחלקת המדינה - ושוב שגריר בישראל.

 

עם המראתו של נתניהו לביקור ראשון בוושינגטון בקדנציה הנוכחית, ניתן ללמוד רבות מאינדיק על מה שצפוי להתנהל בינו לאובמה במשרד הסגלגל. הוא היה בסיטואציות האלה, ויודע איך העניינים מתנהלים. "הדברים ילובנו בשיחה בארבע עיניים בין השניים. אובמה ונתניהו ירצו לבנות יחסים אישיים של אמון. זו מילת המפתח. טבעי שראש ממשלת ישראל יבהיר את הבעיות שלו בבית עם הקואליציה שלו ומה הוא לא יכול לעשות, אבל חשוב שהוא יציג לנשיא את מה שהוא כן מוכן לעשות".

 

בסיבוב הקודם שלו כראש ממשלה, ניסה נתניהו לגייס את הרוב הרפובליקני בקונגרס נגד ביל קלינטון, וזה היה מקור לחיכוכים עם הנשיא. המצב היום שונה - אובמה נהנה מגיבוי מלא של הקונגרס הנשלט בידי הדמוקרטים, וגם מתמיכה נרחבת בציבור האמריקני, ובין היתר מצד יהודי ארה"ב. אינדיק סבור שנתניהו מבין זאת, וישתדל ככל הניתן להתרחק מעימות עם הנשיא. "הוא למד משהו מהניסיון הקודם שלו", הוא מעריך. "הוא מבין שזה לא טוב פוליטית להיות במצב של עימות עם נשיא ארה"ב, במיוחד כשאין קונגרס בשליטה רפובליקנית, כשהנושא הקריטי של איראן מחייב אותו לזכות בתמיכה אמריקנית. עימות עם נשיא ארה"ב יפגע בו פוליטית, ובביטחון ישראל".

 

אבל התסריט הזה לא סביר בעיניו, והוא אינו סבור שיש לציבור בישראל סיבה לדאגה לנוכח הדיווחים על קרע שבדרך בין ארה"ב וישראל. "אהיה מאוד מופתע אם יתפתח עימות", הוא אומר. "אובמה הוא לא מסוג האנשים של עימותים. הוא יודע שזה לא הגיוני פוליטית מבחינתו, לפחות לא בשלב הזה. הוא יודע שישראל היא 50 אחוז מהפתרון, שישראל צריכה לוותר על הגדה כדי שיושג פתרון, וזו המטרה שלו. לכן הוא ירצה לפעול בשיתוף פעולה עם נתניהו, לראות אם זה אפשרי ואיך השותפות הזו תיראה. לשני המנהיגים יש מניע חזק למצוא דרך לעבוד יחד ולמסד שותפות".

 

"להתחיל מלמטה? אז תקפיא התנחלויות"

אינדיק מסביר כי בפגישה עם נתניהו, ואחריה הפגישות עם מובארק ואבו מאזן, ינסה אובמה לברר מה כל אחד מהם מוכן לעשות, ועד כמה הם מוכנים להרחיק לכת - האם יש לו שותפים במאמץ. "ראש הממשלה יאמר לנשיא: 'אם אתה רוצה שאקח סיכונים למען השלום, אני רוצה לדעת שאתה תטפל באיראן ותמנע ממנה להשיג נשק גרעיני'", מדמיין אינדיק.

 

"ואובמה ישיב: 'אוקיי, אני מוכן לעשות את זה, אבל מה אתה מוכן לעשות למען השלום?'. אני יכול לדמיין את נתניהו אומר: עלינו להתחיל מלמטה למעלה, להתחיל מהכלכלה ושירותי הביטחון הפלסטיניים ולהסיר מחסומי דרכים'. אני יכול לדמיין את אובמה פונה אליו ואומר, 'אוקיי, מבין. אתה רוצה בגישה מלמטה למעלה? תקפיא את ההתנחלויות, אנחנו לא נסכים למסלול איטי בשעה שהמתנחלים בונים בהתנחלויות במהירות'".

 

גם לכך יש לנתניהו תשובה מוכנה, לפי אינדיק: "הוא יאמר, 'אבל אי אפשר למנוע גידול טבעי', ואובמה ישיב: 'הקפאת התנחלויות כוללת גידול טבעי, גידול טבעי גוזל אדמות פלסטיניות. אתה מעביר איתות שאין טעם במו"מ. אתה פוגע באמינות של התהליך אם תמשיך לבנות'". כאן, סבור אינדיק, ינסה נתניהו לשנות נושא: "נתניהו יאמר שיש מפגש של אינטרסים, ישראלי-ערבי. ואובמה ישיב, 'נכון אבל צריך להקפיא את ההתנחלויות, כי אחרת הערבים לא יבואו'".

 

"זו תהיה פגישה טובה בכל הקשור לקביעת אסטרטגיה. יש להם אינטרס משותף בהשגת הסכמה בעניין זה", הוא מוסיף, ומשבח בהקשר זה  אינדיק את נתניהו, "שהיה מאוד קפדן בהצהרות שלו. על שלום, על אופק מדיני. הוא ניסה להכין את הקרקע להעביר תחושה שישראל רצינית לגבי עשיית שלום. הוא יצא למצרים וירדן. הוא לא רוצה שיווצר פער בינו לבין אובמה".

 

חוסר הסבלנות של אובמה

הבעיות, הוא סבור, יגיעו רק בהמשך, אחרי הפגישה הראשונה: "אפשר להגיע להסכמה על נושאים גדולים, אבל נשארים עם אותן בעיות שפוגעות ביחסים שבין ראשי ממשלה של הליכוד עם נשיאי ארה"ב. זה קרה לשמיר ולנתניהו בסיבוב הקודם. אני חושש ממכשולים לאורך הדרך". אינדיק אומר שקיימים שני תסריטים: של הסכמה בהבנה, או של פתרון כפוי. אובמה נראה נחוש לקדם פתרון של שלום במרח התיכון, כאינטרס אמריקני במסגרת ראייה כוללת.

 

לפי התסריט הראשון, אומר אינדיק, נתניהו יספק לאובמה את "מילת הקסם" - מחויבות למפת הדרכים, שפירושה הקפאת התנחלויות והורדת מאחזים כבר בשלב הראשון, ופתרון של שתי מדינות בסיום התהליך. "השאלה היא איפה נמצא הנושא הזה ברשימת סדרי העדיפות שלו. עד כמה הוא נחוש להשיג פריצת דרך. אני מזהה אצל אובמה חוסר סבלנות. הוא חש תחושה של דחיפות שההזדמנות לפתרון תיעלם במהירות, בגלל ההתנחלויות והחמאס. הוא מאוד עקבי. ג'ורג' מיטשל נשלח להכין את הקרקע ולוודא שישראל מקפיאה את ההתנחלויות ושהפלסטינים עושים את המוטל עליהם".

 

ומה עם התסריט השני? "אם הנשיא יחוש שהוא לא יכול להשיג את זה עם נתניהו ואבו מאזן בדרך האיטית של צעדים בוני אמון, אולי הוא יהיה פתוח לרעיון של פתרון כפוי. אני לא יודע אם הוא ינקוט בפתרון הזה, אבל הוא בהחלט מפגין חוסר סבלנות".

 

אם פגישת אובמה-נתניהו תהיה מוצלחת, מסכם אינדיק, השניים יוכלו למסד שותפות אמיתית בנושא הגרעין האיראני, להשיג פריצת דרך בערוץ הסורי ולפעול לקידום הסכם עם הפלסטינים. במיוחד הוא רואה סיכוי בערוץ הסורי: "הממסד הביטחוני בישראל מאוד עקבי בעמדה שחשוב להגיע לפתרון עם סוריה. ברק מאמין בזה יותר מאשר בפתרון עם הפלסטינים. אם נתניהו רוצה ללכת על זה, הוא יעשה זאת בסודיות כדי שהקואליציה שלו לא תקרוס. אני מאמין שבנסיבות מסוימות הסורים יהיו מוכנים לפרויקטים משותפים עם המתיישבים בגולן. אני מאמין שהם יסכימו לשמור את הישובים הישראלים תחת ריבונות סורית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
מזהיר. אינדיק
צילום: מיכאל קרמר
מלמטה למעלה. נתניהו
צילום: AFP
תחושת דחיפות. אובמה
צילום: AP
מומלצים