שתף קטע נבחר

המלחמה בסרי לנקה נגמרה. מה עכשיו?

לשיטתו של נשיא סרי לנקה, השלב הראשון במאבק הושלם עם הכנעת המורדים הטמילים באופן צבאי, אך כעת הגיע השלב הבא. בתוכנית: מבצע "אביב צפוני" לשיקום ויישוב מחדש של מאות אלפי הפליטים והעצמתם מבחינה פוליטית. אך הדרך עוד ארוכה

אחרי שמלחמת האזרחים בת 26 השנים הפכה לחלק מההיסטוריה, נאלץ נשיא סרי לנקה מהינדה רג'פקסה, להעמיד למבחן את התאוריה שלו - שניצחון צבאי נגד הטרור הוא השלב הראשון בעקירתו מן השורש.

 

סיום מלחמת האזרחים בסרי לנקה:

 

לאחר ההצלחה הצבאית מול ארגון המורדים הבדלני "הנמרים הטמילים", שהביאה לסיום מלחמה שנחשבה על-ידי רבים כבלתי ניתנת להכרעה, נשא רג'פקסה נאום ניצחון שבו הציע למיעוט הטמילי פשרה ופיוס. "ברגע זה, חשוב שנאמר באחריות גדולה שאנו לא מכירים בפתרון הצבאי כפתרון הסופי", אמר הנשיא, שמוצאו כמו רוב בני ארצו הוא סינהלזי. "חשוב שנעניק לאנשים האלה את החירויות שהן זכותם של אנשים בכל שאר רחבי ארצנו".

 

רג'פקסה בן ה-63 מתמודד עם מה שהוא אולי האתגר הגדול ביורת שידעה ארצו מאז השיגה את עצמאותה: מדינה מפולגת ומצולקת, שהייתה זירה לאחת ממלחמות האזרחים הארוכות והקטלניות בעולם. כמו סכסוכים רבים אחרים, שורשיו העימות ב-1948, השנה שבה איבד המיעוט הטמילי את מעמדו המועדף, כאשר המושבה הבריטית העבירה את המסכות השלטונית לרוב הסינהלזי עם הכרזת עצמאותה.


חיילים נושאים את גופתו של מנהיג הנמרים הטמילים (צילום: AFP)

 

הטמילים סבלו מהתעללות ואפליה בידי כמה ממשלות, ובשנות ה-70 החלו להגיב באלימות. בשנת 1983 הפכה האלימות הספורדית למלחמת אזרחים של ממש. "ראינו מחוות טובות בעבר. מה שמשנה הוא ההסדר הפוליטי שיושג", אמר רג'ן הול, חבר בארגון "מרצים למען זכויות אדם", שמתח בעבר ביקורת על שני הצדדים בסכסוך. המפתח להצלחה נעוץ, מצד אחד, בהעצמה פוליטית של המיעוט הטמילי, ומצד שני בדאגה לכך שהמיעוט הטמילי לא ישוב ללוחמת הגרילה ופיגועי ההתאבדות.

 

שגריר ארה"ב היוצא, רוברט בלייק, אמר בתדרוך אחרון שנשא היום לפני עזיבת האי, שסרי לנקה תצטרך לעבוד קשה כדי לגרום לטמילים להרגיש שווים לסינהלזים. מדובר במשימה לא קלה כשהטמילים נאלצים לעבור בדיקות ביטחון יומיות. "כדי להגשים את ההבטחה הזו להתחלה חדשה ולהבטיח סוף בר-קיימא לטרור, דרושות עתה פעולות נועזות לחלוקת השלטון, כדי להבטיח שלכל הקהילות בסרי לנקה יהיה עתיד של תקווה וכבוד", אמר.

 

המלחמה יצרה בעיות חדשות רבות באי, בעיקר תרבות הפטירה מעונש, שהפכה רציחות ואלימות לכלים פוליטיים. הנמרים הטמילים ניכסו לעצמם את המטרה הטמילית אחרי שרצחו את כל מי שהתנגד לחזון הבדלני של הקמת מדינה נפרדת לטמילים, וקיצונים סינהלזים רצחו את אלו שדיברו על פשרה או יצאו נגד המאמץ המלחמתי. "כמו שכולם אומרים, חייב להיות הסדר פוליטי לאורך הקווים הפדראליים, אך הוא צריך קודם לכן להביא להסרת תרבות הפטירה מעונש ולהתיר חופש פוליטי", אמר הול.


תושבי הבירה קולומבו חוגגים את הניצחון הצבאי (צילום: AP)

 

מבקרי הממשלה האשימו אותה בדיכוי אכזרי של אופוזיציה בשם המאבק בטרור. אל מול הביקורת, רג'פקסה כבר התחייב לערוך בחירות בצפון האי בהקדם האפשרי. עם זאת, יהיה קשה לארגן זאת כשכמעט כל תושבי האזור, יותר מ-250 אלף בני אדם, נמצאים במחנות פליטים, אחרי שברחו מפני המתקפה הגדולה האחרונה של הצבא נגד הנמרים הטמילים. הנשיא הבטיח שיישב את כל הפליטים מחדש עד סוף השנה.

 

עד שזה יקרה, הצבא הסרי לנקי יישאר באזור, ולפי מפקדו

הגנרל סראת פונסקה, יעסוק בפינוי מוקשים, חשיפת מצבורי אמצעי לחימה וסיוע לפעולות השיקום. פונסקה ושר ההגנה גוטביה רג'פקסה למדו מאסטרטגיית הלוחמה בטרור של ארה"ב ואמרו שבכוונתם ליישמה כדי "לכבוש את הלבבות והמוחות".

 

"אני חושב שזה במובן מסוים מה שהסרי לנקים עשו", אמר סקוט הריסון, ראש קבוצת האסטרטגיות והערכת הסיכונים הפועלת במנילה. נשיא סרי לנקה הבטיח "אביב צפוני" של פיתוח מחדש, שיקום והשקעה לאזורים שהיו בשליטת הנמרים הטמילים. כדי לשלם על זה, הוא מקווה לזכות בכספי סיוע זרים. עם זאת, ייתכן שזה לא יעלה בקנה אחד עם הקריאות במערב לחקור את הפרות זכויות האדם ופשעי המלחמה במתקפה הסופית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילד סינהלזי חוגג בבירה קולומבו
צילום: AP
רג'פקסה: נעניק לטמילים חירות
צילום: AP
מנהיג הנמרים הטמילים המנוח
צילום: AFP
"הפליטים ייושבו עד סוף השנה"
צילום: רויטרס
מומלצים