שתף קטע נבחר

ניסיון להשפיע על תוכנית אובמה בצוותי העבודה

בלשכת ראש הממשלה מתכוונים לנצל את השבועיים שנותרו להצגת תוכנית השלום של אובמה לצורך הכנסת העמדה הישראלית בין סעיפיה. גורם בכיר: "הפעילות בצוותים תכלול תביעות בלתי מתפשרות על המחיר מהעולם הערבי, ועל קיום זכויות הביטחון של אזרחי ישראל"

לשכת ראש הממשלה נערכת להשפיע בשבועיים הקרובים על פרטי תוכניתו של נשיא ארה"ב, כפי שכנראה יוצגו בנאומו  במצרים. "שתי מדינות לשני עמים לא - אך משא ומתן עם הפלסטינים שיוביל בסופו של דבר למדינה בעלת סמכויות מוגבלות היא נוסחה שנהיה מוכנים לקבל", הבהיר אמש (יום ד') גורם בכיר בסביבת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לאחר שובו מוושינגטון.

 

ראש הממשלה מתכוון לשתף פעולה עם יוזמת השלום האזורית. בירושלים סבורים שעדיף לתאם עמדות עם האמריקנים כבר עכשיו ולא לקבל קביעות שיסוכמו מול מדינות ערב, ללא שיתופה של ישראל.

גורמים רשמיים ברשות הפלסטינית כבר טענו כי הובן מהאמריקנים שכל תוכנית תכלול כינון מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים.

  

לצד הסערה שהתחוללה עם הפרסום ב-ynet על אודות התבטאות שני הבכירים בפמליית נתניהו, שטענו שהעיסוק בתכנית שתי המדינות לשני העמים הינו "ילדותי וטפשי", נערכים בלשכת ראש הממשלה לדחות מתקפה אמריקנית, אירופית וערבית בעניין זה. לדברי אחד הבכירים, היועץ רון דרמר שהיה שותף לשיחת נתניהו עם אובמה, הוא התכוון לעיסוק התקשורתי ולא בהכרח לתוכנית המדינית שמובילה ארה"ב. עם זאת מודים אנשי נתניהו, שהעיסוק בסוגיית שתי המדינות לשני העמים כנוסחה להמשך התהליך, אינה מקובלת עליהם: "צריך להתחיל מהשאלות המהותיות ולא מהכותרות שלא מקדמות אף אחד לשום מקום", אמר גורם בכיר.

 

למרות ההתנגדות של נתניהו, ליברמן וש"ס למתווה אנאפוליס של שתי מדינות לשני עמים, מעריכים בלשכת רה"מ שלא יהיה מנוס מעבודה משותפת עם פקידי ממשלו של אובמה על מתווה חדש לשלום. כבר בימים הקרובים יוחלט על איוש צוותי המשא ומתן הישראלים, אשר יעבדו מול מקביליהם בממשל, גם בנושא הפלסטיני ויוזמת השלום הערבית המקוצצת, לצד יישום ההסדרים הביטחוניים לחיזוק צבאי של אבו-מאזן בשטח.

 

"תביעותינו לערבים יוצגו בצוותי העבודה"

הבכיר בלשכת נתניהו אמר ל-ynet כי "עד תחילת יוני עתיד הנשיא אובמה להיוועד עם אבו-מאזן ועם הנשיא המצרי מובארק. מסדרת הפגישות הללו, יחד עם הפגישה עם ראש הממשלה ועם המלך עבדאללה, אמורה לעלות תכנית מדינית. מהותה, הכנסת מדינות ערב למשוואה המזרח תיכונית, תוך מתן תמורות ערביות ופלסטיניות להבטחת קיומה של ישראל כמדינה יהודית וביטחון אזרחיה. הפעילות בצוותים אלה, בנושא יוזמת השלום האזורית של הנשיא, תכלול תביעות בלתי מתפשרות על המחיר מהעולם הערבי, ועל קיום זכויות הביטחון של אזרחי ישראל".

 

לדברי גורמים אחרים בסביבת נתניהו, אין בשלב זה מתווה אשר מדבר על חלוקת ירושלים, על הפסקת הבנייה בגושי ההתנחלויות שישראל רואה בהם חלק משטחה ועל סוגיית הגבולות בכלל.

עם זאת, לדבריהם, הם נערכים להציג את האינטרסים הישראלים שיבטיחו שהישות הפלסטינית החדשה לא תהווה איום ביטחוני על ישראל. "ראש הממשלה הבהיר זאת לאובמה, לנשיא מובארק ולמלך עבדאללה בפגישותיו. בתנאים אלה, נהיה מוכנים להתחיל משא ומתן עם הפלסטינים לאלתר", אמר.

  

הסייגים שאותם הבהירו בכירי יועציו של נתניהו, במטוס שהשיב את הפמליה לישראל יהיו בראש ובראשונה ביטחוניים וערכיים. כך למשל, ישראל מתכוונת לעמוד על עניין הכרתה על-ידי העולם הערבי, לרבות הפלסטינים, כמדינה יהודית. כמו כן, תעמוד על כך שלא יקום צבא נוסף בעל יכולות התקפיות ממערב לירדן. בנוסף, יש כוונה להתעקש על השארתה של בקעת הירדן בידי ישראל, לצד גושי ההתנחלויות הגדולים ביהודה ובשומרון. כן תתבע ישראל שליטה במעברי הגבול עמה, מניעת כינון בריתות, אלא באישורה, וכן לדרוש שהשליטה האווירית תישאר בידי ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגישת אובמה-נתניהו. שבועיים להשפעה
צילום: רויטרס
מומלצים