שתף קטע נבחר

התיירות לישראל: משבר או התאוששות?

מתחילת השנה נרשמות ירידות גבוהות במספר התיירים המגיעים לישראל. במשרד התיירות טוענים כי מאמצי השיווק במדינות אירופה ואמריקה בלמו את המגמה; בהתאחדות המלונות בטוחים שהמשבר רק בתחילתו

אז מה מצב התיירות הנכנסת בישראל? תלוי את מי אתם שואלים. האם "התיירים חוזרים לישראל", כפי שטוען משרד התיירות, או שמא יש "משבר חריף" בענף, כפי שטוענת בתוקף התאחדות המלונות בישראל?

 

בחודשים האחרונים ניכרה פגיעה קשה במספר התיירים המגיעים לישראל. ירידה זו יוחסה בעיקר למלחמה בעזה ולמשבר הכלכלי בעולם. נתוני הלשכה המרכזית לסטטסיטקה מלמדים כי ברבעון הראשון של השנה הגיעו לישראל 448 אלף מבקרים - נתון המראה על צניחה של 25.4% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2008.

 

גם בחודש אפריל נרשמה ירידה: כ-250 אלף תיירים ביקרו בישראל בחודש זה - 14% פחות לעומת אפריל אשתקד. במשרד התיירות דווקא מרוצים מנתון זה, שכן לטענתם הוא מראה כי נבלמה הירידה בתיירות - 14% ירידה בלבד לעומת התקופה המקבילה אשתקד, לעומת ירידה של 25% ברבעון הראשון של השנה.

 

על פי המשרד, הבלימה היא תוצאה של "מאמצי שיווק אינטנסיביים" שהוא מפעיל במדינות יעד מרכזיות, ומצביע על כך שבחודש אפריל יש גידול בתיירות הנכנסת מאנגליה, צרפת, גרמניה, רוסיה וצפון אמריקה. 

  

מאמצי השיווק המוגברים בהם החל משרד התיירות בחודשים האחרונים נושאים פרי ובחודש אפריל מראים נתוני משרד התיירות כי התיירות מצפון אמריקה רשמה החודש ירידה של 5% בלבד ועמדה על 54,500 לעומת 56,000 באפריל אשתקד, באנגליה ובצרפת נבלמה הירידה בתיירות לחלוטין (0% ירידה לעומת אפריל אשתקד), עם הגעתם של 19,500 תיירים מאנגליה ו- 30,000 מצרפת.

 

התיירות מגרמניה רשמה גידול מרשים של 20% עם קרוב ל-14,000 תיירים לעומת 11,500 באפריל אשתקד. מדינות נוספות רשמו גידול בחודש אפריל בהן רוסיה (4%), פינלנד (89%), נורבגיה (78%), דנמרק (24%), בלגיה (34%) ושוויץ (29%).

  

שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, אמר בהקשר זה: "הגידול המתמשך במספר התיירים המבקרים בישראל מעיד על הביקוש והאמון במוצר התיירותי האיכותי של ישראל. תקציב התיירות לשנת 2009 שאושר בממשלה, הנו גדול משמעותית לעומת תקציב השנה הקודמת. היעד שהצבנו הוא התאוששות מהירה של התיירות והחזרה להישגי 2008, שהייתה שנת שיא בתיירות לישראל".

 

אבל לא כולם שותפים להשקפה האופטימית של משרד התיירות. התאחדות המלונות בישראל מפרסמת נתונים קשים לגבי חודש אפריל, במהלכו נרשמה ירידה של 27% בלינות התיירים - זאת למרות שבחודש זה חלו חגי הפסח והפסחא. מהנתונים עולה כי, מספר לינות התיירים באפריל עמד על כ-709 אלף, בהשוואה ל- 975 אלף לינות באפריל אשתקד.

 

ירידות בלינות נרשמו כמעט בכל אזורי התיירות, למעט אילת, שם חל גידול של 10%. תפוסת החדרים הארצית הגיעה ל-57%, ביחס ל-72% באפריל אשתקד. כלומר, 18% ירידה.

 

סגן נשיא התאחדות המלונות בישראל, רפי פרבר, אומר כי: "אנחנו נמצאים בתוך משבר חריף בתיירות הנכנסת. מאז מבצע 'עופרת יצוקה' והתגברות המיתון הכלכלי בעולם, אנחנו מדווחים מדי חודש על ירידות כבדות בלינות ובתפוסות במלונות".

 

פרבר אמנם מודה למשרד התיירות על מאמציו לשיקום הענף, אולם טוען שמגמת הירידות עוד לא השתנתה: "אנו חושבים שלולא מאמצי השיווק של משרד התיירות - הקטסטרופה הייתה חמורה יותר ומברכים את המשרד על המאמצים. ללא ספק למאמצי השיווק יש השפעה על היקף התיירות ועל מצב המלונות ולכן יש להגדילם עוד ועוד. אלא, שהמדאיג מכל הוא שבשטח נראה כי המשבר במלונאות צפוי עוד להחריף. מלונות בכל הארץ מדווחים על ביטולים רבים של יחידים וקבוצות לחודשים מאי-יוני".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם התיירים ימלאו את חופי אילת?
צילום: יוסי דוס-סנטוס
מומלצים