שתף קטע נבחר

ברק לבג"ץ: לא נממש צווי הריסה לבתים בעפרה

למרות צווים שהוציא משרד הביטחון תשעה בתים בעפרה לא ייהרסו - כך הודיע השר לבג"ץ. במקביל, התייחס ברק ערב צאתו לוושינגטון לקשר בין מאחזים לאיראן: "זה לא שברגע שירד המאחז האחרון - האיראנים ינטשו את שאיפותיהם הגרעיניות"

שר הביטחון אהוד ברק החליט להימנע מביצוע צווי ההריסה לתשעה מבנים בהתנחלות עפרה - כך עולה מתשובתו שהוגשה היום (ג') לבג"ץ. משרד הביטחון הסביר כי "אי אפשר להתעלם מהמצב בשטח".

 

בעתירה שהגישו הארגונים "יש דין" ו"בצלם", טוענים העותרים כי מדובר בבתים שנבנו ללא היתר, על אדמות הכפר הפלסטיני עין-יברוד.

 

בחודש מרס הגישה המדינה תשובה לבג"ץ, בה נטען כי ברק הורה בדצמבר 2008 להימנע ממימוש צווי הריסה שהוציא משרדו. בתשובה תיארה המדינה את השתלשלות ההליכים שהובילה להוצאת הצווים והודיעה כי שאלת מימוש צוי ההריסה תעלה לדיון בפני שר הביטחון.

 

בתצהיר תשובה שהגיש היום עוזרו של ברק להתיישבות, איתן ברושי, נטען כי תשעת הבתים המדוברים מצויים בתוככי הישוב עפרה ואין מדובר בנסיון להרחיב את גבולות היישוב באמצעות מאחז בלתי חוקי הרחוק מקצה תחומו. עוד טוען ברושי כי ברק הביא בחשבון את העובדה שהסוגיות המתעוררות לגבי תשעת מבנים אלו נכונות לגבי בתים רבים בעפרה.

 

"אכן קיימת בעייתיות בהסדרה של היישוב לאור העובדה שאין לו תוכנית מתאר ולא ניתן להוציא למקום היתרי בנייה, אולם אין להתעלם מהמצב בשטח שהתגבש בעשרות השנים האחרונות", נכתב בתשובה. עוד טען ברושי כי לצד ההחלטה הנוגעת לתשעת המבנים, הורה ברק לאכוף מכאן ואילך כל הפרות של דיני התכנון והבנייה בעפרה וכי בעקבות הוראה זו ובתיאום עם היישוב בוצעה הריסה עצמית של 24 התחלות בנייה בשולי היישוב.

 

ברושי הוסיף כי ביצוע צווי הריסה, בעיקר באזורים רגישים, מצריכה ריכוז כוחות בהיקף רחב ביותר וכרוכה בחיכוך משמעותי בין כוחות הביטחון לבין גורמים אזרחיים - ולכן לביצוע הריסה מעין זה ישנם היבטים רחבים אחרים, כולל היבטים חברתיים.

 

בתוך כך, בדיון אחר בבג"ץ, הורה בית המשפט להקפיא זמנית בנייה של מבנה קבע במאחז הבלתי-חוקי "אל מתן" בשומרון, בעקבות עתירה של "יש דין". אנשי הארגון, שעתר בשמם של תושבי הכפר הפלסטיני דיר-איסתיא, טוענים כי המאחז נבנה ללא היתר, ודורשים להוציא צווי הפסקת עבודות וצווי הריסה למבנה.


המאחז אל-מתן. הקפאה זמנית (באדיבות ארגון "יש דין")

 

"אין קשר בין המאחזים לאיראן" 

במקביל, בשיחה עם כתבים התייחס שר הביטחון לקשר בין פינוי המאחזים למדיניות האמריקנית כלפי איראן. "צריך למצוא את הדרך להסביר לאמריקנים, שאין קשר ישיר בין שאלת המאחזים לאיראן. זה לא שברגע שירד המאחז הלא חוקי האחרון,

 שאותם צריך להסיר משיקולי שלטון החוק ומרות המדינה על אזרחיה, האיראנים ינטשו את שאיפותיהם הגרעיניות. לכן, הדברים לא צריכים להיות תלויים זה בזה בצורה ישירה".

 

על היחסים עם ארצות-הברית, אמר ברק: "הדיאלוג הזה ייקח זמן, יהיו בו עליות ומורדות, ואנשי ממשל ישראלים נוספים רבים ייקחו בו חלק, בהם גם שר החוץ ואני". הוא התייחס גם לנסיעתו הצפויה לארצות-הברית: "אני מתכונן לבקר בארצות-הברית כבר בשבוע הבא, לפגישה עם רוברט גייטס, שר ההגנה האמריקני ועם בכירי ממשל נוספים. היחסים עם ארצות-הברית הם עוגן: התיאום עם ארצות-הברית, היחסים האסטרטגיים איתה, ההתמודדות הבוגרת עם האתגרים הם תנאי הכרחי למדיניות החוץ של ישראל".

 

במהלך השיחה עם הכתבים, התייחס שר הביטחון גם לאיראן: "איראן אינה מהווה איום רק למדינת ישראל. היא מאיימת על יציבות האזור כולו, ועל מדינות אירופאיות ואיסלאמיות רבות. מדינות העולם החופשי, גורמים מתונים נוספים באזור וישראל רואים עין בעין את האיומים באזור.

 איננו במצב שבו אפשר לומר לאמריקנים לנהל או לא לנהל דיאלוג עם איראן. אנחנו רק יכולים להביע את עמדתנו, כי על כל השיח להיות קצוב בזמן, ובמקביל, להכין תוכנית סנקציות מקיפה ויעילה שתכלול סנקציות בתחומי הפיננסים והביטוחים של ייבוא תזקיקים כבר במהלך הדיאלוג עם איראן".

 

על האפשרות של פעולה ישראלית, הוא אמר: "באשר לנו, מדינת ישראל אינה מורידה אף אופציה מהשולחן. אנחנו מתכוונים למה שאנחנו אומרים, ואנחנו מציעים לאחרים לנהוג כמונו - יותר מזה לא צריך להרחיב ולא נכון".


פורסם לראשונה 26/05/2009 16:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. עובדות בשטח
צילום: AFP
הבתים שבמחלוקת
באדיבות ארגון "יש דין"
מומלצים