שתף קטע נבחר

פרס ספד לנשיא ה-4: הקציר המשובח של המדינה

אפרים קציר הובא למנוחות ברחובות. מאות חלפו על פני ארונו של המדען הדגול במכון ויצמן. "אהבתי את צניעותו", סיפר אחד הנוכחים ואחרת נזכרה: "כולם היו שווים בעיניו". הנשיא פרס: קציר ניצל את ברק חוכמתו המדעית להתנהגותו המדינית

ישראל אבלה על מות הנשיא הרביעי: מאות אנשים חלפו אחר הצהריים (יום א') ברחבת מכון ויצמן ברחובות מול ארונו של פרופ' אפרים קציר, נשיאה הרביעי של מדינת ישראל שנפטר אמש. אחרי הטקס הממלכתי, הובא קציר למנוחות בבית העלמין ברוחובות. נשיא המדינה, שמעון פרס, וראש הממשלה, בנימין נתניהו, ספדו למדען שהפך לנשיא.

 

"באנו להיפרד - אך גם לזכור ולהזכיר, לא לשכוח", פתח הנשיא שמעון פרס את הספדו. "מעולם לא פגשתי אדם בעל מוניטין כאלה ובעל כישורים כאלה, שהיתה בו מידה כה גדולה של ענווה אישית, בשילוב עם העזה לאומית". פרס הזכיר את פועלם של האחים קציר, הנשיא הרביעי ואחיו אהרן, שנרצח בפיגוע. "שניהם פעלו למען מטרה שמדענים בדרך כלל מהססים לעשותה - הם התמסרו כל כולם לביטחון ישראל".


"תפישה של תרומה שקטה וצנועה" (צילום: עמוס בן-גרשום, לע"מ)

 

לדברי פרס, קציר "ניצל את ברק חוכמתו המדעית לתשתית התנהגותו המדינית". הנשיא סיים את דבריו ואמר: "אנו חותמים כאן פרק של משפחה המהווה את הקציר המשובח ביותר של המדינה, קציר של שיבולים חכמות, של שדות פתוחים לרוחות הגדולות באמת. של מלח הארץ. על דבר אחד אני שמח בלבי, שאהבנו את אפרים ואהרן לפני שנאלצנו להספיד אותם. אהבה מלאה, אמיתית, גדושה הערכה והוקרה".

 

ראש הממשלה נתניהו אמר כי קציר "הוביל פרויקטים מרכזיים שתרמו משמעותית לבטחון המדינה והשפיעו גם בצורה מעמיקה על התעשייה האזרחית. תפישה זאת, של תרומה שקטה וצנועה הנחתה אותו וניכרה גם שנבחר לנשיאה הרביעי של מדינת ישראל (...) ההיסטוריה זימנה לו תקופת נשיאות שהתחילה במלחמת יום הכיפורים וסיומה במשא ומתן לשלום עם מצרים. גם בתקופה הזאת ידע הנשיא קציר להקדיש חלק ניכר מזמנו לתחומי החברה והחינוך".

 


חולקים כבוד אחרון לקציר (צילום: אבי מועלם)

 

"איש שמאוד אהבתי והערכתי"

שלמה מרדכי, תושב העיר ועובד התעשייה האווירית, התקשה לעצור את דמעותיו כשסיפר ל-ynet על קציר. "הוא אדם שמאוד אהבתי והערכתי, מהדור שלצערנו הולך ונעלם. אחי היה מאבטח אישי שלו כשהיה נשיא.

 מאוד אהבתי את האישיות שלו, הצניעות ללא בזבזנות, איש שאהב לעבוד ואחרי כל האסונות שעבר בחייו המשיך בדרכו".

 

אהרן ידלין, לשעבר מזכיר מפלגת העבודה, נזכר כיצד התבקש על-ידי ראש הממשלה לשעבר, גולדה מאיר, לשכנע את קציר לקבל על עצמו את המינוי לנשיא. "היו כמה מועמדים שלא מצאו חן בעיני גולדה והוחלט לפנות לאישיות כמו פרופסור. קציר סירב בתחילה כי חשש שהדבר יפגע בעבודתו כמדען, אך הצלחתי לשכנע אותו בכך שאם ייקח על עצמו את המשימה - הדבר יסייע למדינה בתחום המדע והוא יוכל לשכנע מומחים בתחום להגיע ארצה. הוא השתכנע והוכיח שהוא היה נשיא טוב, תרם רבות למדע - ואני חושב שגם הוא היה מרוצה".

 

אסתר טולדו, עובדת המכון, תיארה "איש גדול שבזכותו אני חיה כאן עכשיו". היא הוסיפה כי "לא אשכח לו איך עודד אותי לחזור לעבודה אחרי בעיות וקשיים שהיו לי. הוא היה איש גדול שמעולם לא הבדיל בין אדם לאדם, כולם היו שווים בעיניו". בני הזוג יחיאל וחנה שליטין, תלמידיו של קציר במכון, סיפרו כי לנשיא לשעבר היו מניות רבות בנישואיהם: "היינו תלמידים שלו והכרנו כשלמדנו אצלו. הוא השתתף בחתונה שלנו ותמיד אמר שהוא השדכן", אמרה חנה. "הכרתי אותו עוד כשהייתי תלמיד בגימנסיה והוא היה המורה שלי", סיפר יחיאל, "הוא היה מורה דגול ואישיות גדולה ובאנו לחלוק לו כבוד אחרון".

 

הממשלה מרכינה ראש

קציר מת בביתו שבמכון ויצמן ברחובות, בגיל 93. הוא נולד ברוסיה ב-1916, בשם אפרים קצ'לסקי, וב-1922 עלתה משפחתו לארץ ישראל. הוא כיהן כנשיא המדינה בשנים 1973-1978, ומלבד זאת היה מדען בעל שם עולמי בתחומי הביוכימיה והפיסיקה. לאחרונה אושפז למשך כמה שבועות בבית החולים "קפלן" בשל מחלה, אך שוחרר לביתו לאחר שיפור מסוים במצבו.

 

נתניהו, אמר בפתח ישיבת הממשלה כי "קציר היה שילוב נדיר של יכולת אישית ושליחות ציבורית.

 הוא ידע לשלב בין ביטחון, הישגים וצניעות. חייו שזורים באתגרים, הצלחות והישגים לטובת מדינת ישראל.

 

"קציר קיבל פרסים על פועלו האקדמי, ועוד לפני שהגיע לתפקיד הנשיא - בנה נדבך חשוב של החיים בארץ", הוסיף נתניהו. "גם בימיו האחרונים, בהם היה מרותק לכסא גלגלים, הופיע קציר בטקסים שונים כדי להניף את דגל ישראל. הוא דמות היסטורית שתרמה לפיתוחה, ביטחונה ושגשוגה של מדינת ישראל. בשם ממשלת ישראל - אנו מרכינים ראשינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארונו של קציר במכון ויצמן. הלוויה ממלכתית
צילום: אבי מועלם
אפרים קציר
צילום: שאול גולן
מומלצים