שתף קטע נבחר

ישראל: תהיה מדינה פלסטינית, בינתיים בונים

בישראל מנסים להוריד את גובה הלהבות, ומשגרים מסרים מרגיעים לוושינגטון, "מוכנים לפתרון שסופו מדינה בעלת סמכויות מוגבלות". ומה בנוגע לבנייה? "יש הסכמה רחבה שצריך להמשיך לבנות"

ההתגוששות המילולית הפומבית בעניין הבנייה בהתנחלויות נמשכת. גורם מדיני בכיר מבהיר הלילה (יום א') כי למרות דברי מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, ישראל תמשיך לבנות בגושי ההתנחלויות, בעוטף ירושלים וביישובים צמודי הגדר. "במקביל, בדרכים שונות אנו מעבירים את המסר שאנו מוכנים ללכת לפתרון, שסופו מדינה פלסטינית בעלת סמכויות מוגבלות", הבהיר גורם אחר.

 

באמצע השבוע צפוי להגיע לירושלים השליח המיוחד של נשיא ארה"ב, ג'ורג' מיטשל, שייפגש עם עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עם הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, בניסיון להתניע את המשא ומתן. במקביל יקים כאן מטה נרחב, שישמש לו בסיס קבוע לעבודה, כולל פיקוח על המשך הבנייה בהתנחלויות והורדת המאחזים הבלתי חוקיים. מיטשל גם יגביר את הלחץ על ישראל להקלות בחיי היום יום של הפלסטינים, מהלך שבו החלה ישראל לאחר שובו של נתניהו מוושינגטון, ופתיחת מעברי הגבול לעזה לסחורות.

 

גורם מדיני בכיר אחר אמר הלילה ל-ynet: "היו עימותים בעבר עם ממשלים שונים, ודאי בסוגיית ההתנחלויות. יש חילוקי דעות. איננו רוצים להקצין אותם. אנו מנסים לברר עתה לאן פני הממשל הנוכחי". הוא הבהיר כי ישראל מעבירה מסרים שתהיה מוכנה למדינה פלסטינית בעלת סמכויות מוגבלות, "הכוונה בתחומי הביטחון בעיקר, שלא יהיה צבא נוסף בין הים לירדן. מאידך, אנו סבורים שאין לגרום לפגיעה קשה באוכלוסיה המתגוררת בגושי ההתנחלויות הגדולים ובעוטף ירושלים".

 

גורם אחר הבהיר שהבנייה בגושי ההתנחלויות תימשך, "יש הסכמה רחבה בציבוריות הישראלית על הצורך בהמשך הבנייה, גם לצורכי ריבוי טבעי".

 

בשבוע האחרון הגיע מיוזמתו עורך הדין דב וייסגלס, לפגישות עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ועם אנשיו, והצביע על הסיכומים שהיו לכאורה לשרון עם הנשיא בוש, ובראשם מכתב הנשיא בוש לשרון ובו אמירה די ברורה אודות הצורך בשינויי הגבול בהתאם להתפתחויות בשטחים. ישראל פירשה זאת כהכרה אמריקנית בהותרת גושי ההתנחלויות והישובים צמודי הגדר ולכן לדעתה היא יכולה להמשיך ולבנות שם. הבהרות וייסגלס יועברו בימים הקרובים לאמריקנים, לאחר שמזכירת המדינה קלינטון אמרה שאין הממשל הנוכחי מכיר כל התחייבות שכזאת של הנשיא בוש.

 

במקביל ללחץ והעימות עם האמריקנים, נערכים בירושלים למתקפה נוספת - הפעם מצד אירופה. שבדיה, העתידה לכהן מ-1 ביולי כנשיאה התורנית הבאה של האיחוד, צפויה להנהיג קו קשוח יותר. שר החוץ, אביגדור ליברמן, יגיע באמצע החודש לבריסל, לדיון של 27 שרי החוץ האירופים, שיעסקו ביחסים עם ישראל. שדרוג היחסים, כך נראה, נכנס להקפאה עמוקה.

 

דמשק מחכה למיטשל

הנשיא הנוכחי, ברק אובמה, אינו מבזבז זמן. אחרי נאום הפיוס עם העולם המוסלמי, מנסה וושינגטון לקדם את השלום בכל החזיתות. השליח המיוחד, ג'ורג' מיטשל, יגיע לראשונה גם לדמשק. בארה"ב עדיין לא מאשרים שהוא יבקר בסוריה, אך אומרים כי זה כמעט ודאי: "הנשיא מחויב לשלום כולל. סוריה היא אחד הצדדים. לכן יש היגיון שמיטשל יתחיל לערב אותם", אמר גורם במחלקת המדינה ל"סנדיי טיימס" הבריטי.  

 

לאמריקנים יש אינטרס להידבר עם הסורים, לא רק בעניין השלום במזרח התיכון, אלא גם כדי לפעול במשותף לחסימת המעבר של מחבלים מסוריה לעיראק. לצורך זה קיימה מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, שיחת טלפון עם שר החוץ הסורי, ואליד אל-מועלם ביום ראשון שעבר, בעקבותיה סוכם על ביקורו הצפוי של ג'ורג' מיטשל בדמשק.  

 

הסנטור מיטשל הגיש בקשה כבר לפני כמה שבועות לקבלת ויזה לסוריה. עד היום הגיע שלוש פעמים לשליחות במזרח התיכון ובצפון אפריקה, אבל נמנע מלהגיע לסוריה. מאז השבעת ברק אובמה הגיעו שליחיו, ראשי הדסק של המזרח התיכון בבית הלבן ובמחלקת המדינה, דן שפירו וג'פרי פלטמן, פעמיים לדמשק במאמץ לחדש דיאלוג אמריקני-סורי. בעקבות החלטת הנשיא אובמה לחדש את הסנקציות על סוריה בשנה נוספת, נבלם המהלך.

  

אמריקני נוסף שצפוי להגיע לבירת סוריה הוא הגנרל דיוויד פטראוס, ראש הפיקוד המרכזי של ארה"ב, האחראי על כל המרחב הערבי. הגנרל פטראוס מקווה להגיע להבנות מבצעיות עם הסורים על בלימת ציר מעבר המחבלים לעיראק כדי לאפשר לארה"ב להשלים את פינוי חייליה מעיראק עד 2010.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיטשל מגיע לפגישה עם נתניהו
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
ממשיכים לבנות בהר חומה
צילום: רויטרס
מומלצים