שתף קטע נבחר

זירת הקניות

היום בכנסת: יום סביבה "ירוק בהיר"

ביום שהיה אמור להיות גדוש בעשייה פרלמנטרית בעיקר ידברו - על הסביבה, שינוי האקלים וזיהום האוויר. 10 מתוך 12 הצעות חוק שיועדו להצבעה טרומית במליאה נדחו ע"י הממשלה, ורק על מחציתן יתקיים דיון - אך לא הצבעה. ח"כ הורוביץ: זה מביש ומאכזב. הממשלה דוחה הצעות חוק סביבתיות באופן סיטוני

בכנסת יצויין היום (ג') יום הסביבה הבינלאומי, ימים ספורים לאחר המועד הרשמי, אלא שמה שאמור היה להיות יום גדוש בפעילות "ירוקה", הפך ליום עם הרבה דיבורים אך מעט מעשים.

 

התוכנית המקורית כללה דיונים שונים ומגוונים בכמה מוועדות הכנסת - ולא רק הוועדות הרגילות שדנות בדרך כלל בנושאים "ירוקים" - דיונים אחרים בנושא סביבה ושינוי האקלים ואירועים שונים בהשתתפות חברי הכנסת הפעילים בתחום. גולת הכותרת הייתה 12 הצעות חוק שהיו אמורות לעלות לדיון והצבעה טרומית במליאת הכנסת.

 

בין היתר היו אמורים לעלות לדיון ולהצבעה הצעות חוק על חיסכון בחשמל במבני ציבור, התקנת חסכמים לחיסכון במים במוסדות ציבור, אנרגיה מתחדשת, אנטנות סלולריות ואפילו איסוף סוללות משומשות.

 

לשם כך, ועל פי הנוהג שנקבע בכנסת, היה צורך לקבל מבעוד מועד את הסכמת הממשלה לכל 12 הצעות החוק הפרטיות. אלא שבוועדת השרים לחקיקה נפסלו 10 מתוך ה-12. השתיים שנותרו היו הצעת חוק בנושא תיקון חוק צער בעלי חיים והצעת חוק נוספת בנושא תוכניות בנייה.

 

מה שנותר מיום הסביבה היה לפיכך רק דיונים בוועדות, כמו למשל דיון בוועדת החינוך התרבות והספורט על בנייה ירוקה של מוסדות חינוך ודיון בוועדת הקליטה על עידוד העסקת עולים בעסקים ירוקים.

 

כדי ליצוק בכל זאת קצת תוכן מעשי ליום המיוחד, קיימו הח"כים מהשדולה הסביבתית-חברתית של הכנסת מגעים עם הנהלת הקואליציה והגיעו להסכמה: חמש מתוך עשר הצעות החוק שנדחו בוועדת השרים לענייני חקיקה יגיעו בכל זאת לדיון במליאת הכנסת - אך ללא הצבעה, שתתקיים במועד אחר.

 

"הממשלה מתנגדת לירוק באופן סיטוני"

חברי כנסת אחדים, ביניהם כאלה שהצעות החוק שלהם היו אמורות לעלות לדיון, מתחו ביקורת על המצב שנוצר ועל יום הסביבה שנותר ללא פעילות חקיקה. "הממשלה דוחה הצעות חוק סביבתיות באופן סיטוני", אמר ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ), שכינה את המצב "מביש ומאכזב". "זה שהם (השרים - ר.ב) מתנגדים כבר בשלב הזה זה מאוד משמעותי", הוסיף.

 

מנגד, גורמים המכירים את עבודת הכנסת אמרו שהעובדה שיש יום סביבה בכנסת לא אומרת בהכרח שהממשלה צריכה "לעבור לדום" ולקדם הצעות חוק שהיא מתנגדת אליהן ממניעים לגיטימיים. הגורמים הסבירו שחברי הכנסת מגישים לעיתים הצעות חוק פרטיות גם בנושא שיש להם מענה ראוי בתקינה או בהוראות חוק. לעיתים, אמרו הגורמים, ח"כים יודעים שמשרד מסויים כבר מכין ועומד להציג הצעת חוק ממשלתית בנושא מסויים, וממהרים בכל זאת להגיש הצעה פרטית משלהם.

 

ח"כ דב חנין (חד"ש) שאחראי גם הוא לכמה הצעות שנדחו, תמה מדוע נדחו הצעות שמשרדי הממשלה בעצמם היו שותפים לכתיבתן, כמו למשל ההצעה בדבר החיסכון בחשמל במבני ציבור. "יש פער בין הנכונות של הכנסת לחוקק חקיקה סביבתית... למקום המפגר והבעייתי שבו נמצאת הממשלה", אמר. "חוץ מהשר ארדן שמגלה רצון, כל יתר השרים לא באמת הבינו למה סביבה זה חשוב - עובדה שהצעות חוק סביבתיות חשובות ופשוטות נופלות".

 

ארדן: המשרד יקדם חקיקה ולא ייגרר

חלק מהצעות החוק שנדחו על ידי ועדת השרים כבר נדחו בישיבה קודמת שלה, אך שבו ועלו לדיון בעקבות ערר שהגיש השר להגנת הסביבה גלעד ארדן. למרות זאת, הממשלה לא התייצבה מאחוריהן והן לא אושרו לעלות להצבעה בקריאה טרומית.

 

ארדן בעיקר מאוכזב: "צר לי שהממשלה לא קיבלה את כל עמדותי בתמיכה בכל הצעות החוק אך אני שמח שהשתיים שהובלתי את התמיכה בהן התקבלו", אמר.

 

בתקופת השר עזרא, קודמו בתפקיד, לא קידם המשרד להגנת הסביבה שום הצעת חוק משלו והשאיר את השטח פנוי להצעות חוק פרטיות - שגם להן ניסה "לשים רגליים". בכנסת הנוכחית נראה שהממשלה לא משאירה גם להצעות אלה סיכוי רב.

 

על כך אמר ארדן: "אני מתכוון להפוך את המשרד לגורם שמוביל את החקיקה הסביבתית, בניגוד לאופן ההתנהלות בעבר. אינני רוצה לשוב ולהגיע למצב בו אנו נגררים אחר חקיקה פרטית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאוכזב. הורוביץ
צילום: משה שי
הממשלה בפיגור אחרי הח"כים. חנין
צילום: עופר עמרם
מומלצים