שתף קטע נבחר

ראש המוסד: המהומות באיראן לא יימשכו זמן רב

בהופעה בפני ועדת חוץ וביטחון של הכנסת אמר מאיר דגן כי "מה שקובע באיראן זו עמדת המנהיג והיא לא השתנתה. המהומות מתרחשות בטהרן ובמחוז אחד נוסף בלבד". בנוגע לגרעין הזהיר: לאיראנים תהיה פצצה לשיגור ב-2014

ראש המוסד, מאיר דגן, התייחס בצהריים (יום ג') בדיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת למשבר הפוליטי סביב הבחירות באיראן, ואמר כי "המהומות מתרחשות בטהרן ובעוד מחוז אחד בלבד והן לא יימשכו הרבה זמן (...) האם זה יגיע למהפכה? אני מסופק". לדבריו, "הזיופים היו כמו בכל מדינה דמוקרטית. מה שקובע זו עמדת המנהיג (חמינאי - א.מ.) והיא לא השתנתה. מדובר על ויכוח בתוך האליטה האיראנית. יש מחלוקת לגבי מקורות ההשפעה, אך זה עניין פנימי ולא חיצוני".

 

טלטלה באיראן - עדכונים אחרונים:

 

לדברי דגן, "המציאות האיראנית לא עומדת להשתנות עקב הבחירות. את אחמדי-נג'אד אנחנו והעולם כבר מכירים. אם מוסווי היה מנצח היה לנו יותר קשה להסביר את כל נושא האיראני לעולם כולו, כי מוסווי מצטייר בזירה הבינלאומית כמתון. אבל אסור לשכוח שהוא זה שהתחיל את פרויקט הגרעין. מה שקורה עכשיו באיראן זה מאבקים פוליטיים פנימיים, הם אינם מחוברים לשאלות המפתח היסודיות של איראן".


יו"ר ועדת חוץ וביטחון צחי הנגבי וראש המוסד, היום (צילום: גיל יוחנן) 

 

ראש המוסד גם הזהיר כי טהרן תוכל לשגר פצצה גרעינית ראשונה ב-2014. "להגיע לפצצה היום זו לא בעיה טכנית. אם הפרויקט לא יופרע ברמה הטכנית ואם על-פי התוכניות לא יהיו תקלות - תהיה לאיראנים פצצה לשיגור בסוף 2014. זה איום משמעותי על קיומה של מדינת ישראל וצריך להרחיק את האיום הזה מאיתנו", אמר.

 

בכיר במוסד שהשתתף אף הוא בדיון אמר כי "איראן צופה בהתעניינות רבה על תפקודה ופעילותה של ארה"ב מול המשבר הצפון קוריאני. אם הם יראו שהמדיניות האמריקנית לא הצליחה לכופף או לבלום את צפון קוריאה, בהחלט תהיה לזה השפעה על התנהגות האיראנים בשיחות עתידיות מול האמריקאים. אמריקאים החליטו לנסות מול האיראנים לפעול בשיטת העוצמה הרכה (...) האיראנים בטוחים שהעולם יבוא לקראתם".

 

לדברי ראש המוסד, איראן מנסה לחזק את אחיזתה במזרח התיכון. "הם רוצים להיות מצרים של שנות ה-60 וה-70. יש שיתוף פעולה עמוק בין איראן, צפון קוריאה וסוריה. הנושא של הגרעין האיראני זה איום עם משמעות קיומיות לישראל וצריך להרחיק אותו".


זועקים עד השמיים. טהרן (צילום: AFP)

 

הבכיר במוסד התייחס בישיבה גם לדרישות האמריקניות בכל הנוגע לסוגיה הפלסטינית,

ואמר: "הממשל האמריקני חושב שהסכסוך חורג מעבר לזירה המקומית והוא בעל השפעה רחבה כלל עולמית. הסנאטור ג'ון קרי אמר בזמנו שהסכסוך מקרין על סכסוכים אחרים, לכן יש דחיפות להתקדם לקראת פתרון או לפחות לייצג תדמית של התקדמות. סוגיית ההתנחלויות מסומנת כסוגיה רצינית ביותר והאמריקנים מאותתים שהם מאוד רציניים. הם רוצים אפשרות שייערכו בחירות ברשות הפלסטינית ב-2010, לאחר הפיוס פתח-חמאס, הם יסכימו לממשלה טכנוקרטית שתפעל עד לבחירות".

 

בנוגע ליחס האמריקני לסוריה, אמר: "הממשל החדש קיבל את סוריה כמדינה מוקצה. הממשל החדש בהחלט רוצה לראות את סוריה במעגל השלום. האמריקנים בעלי אינטרס בסוריה, לעניין סגירת הגבול למניעת זליגה לעיראק. יכול להיות מצב שהם יבדקו את האפשרות לפתוח מסלול מקביל בין ישראל לסוריה, במקביל לשיחות ישראל והפלסטינים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגן. זיופים יש בכל מדינה
צילום: גיל יוחנן
ההפגנות בטהרן, היום
צילום: רויטרס
מומלצים