שתף קטע נבחר

אחרי הפסקת האש בכנסת: "לא נאפשר ביבי-שוק"

האופוזיציה אמנם הפסיקה את צעדי המחאה, אבל המשיכה לתקוף. ארדן השיב להצעת האי-אמון והזכיר את המיצובישי שסידר רבין לגולדפרב בשנות ה-90

המחאה אמנם נרגעה, אבל הכנסת ממשיכה לסעור: בישיבה במליאת הכנסת הערב (יום ב') בנוגע להצעת אי-אמון מטעם סיעת קדימה בנושא "ממשלה מסוכנת הפוגעת במעמד הכנסת ובדמוקרטיה", תקף השר גלעד ארדן: "אנשי השמאל, כשהיה מדובר בלשסע את העם, הדמוקרטיה והמוסר לא עניינו אתכם". ח"כ יואל חסון, מנגד, האשים את ראש הממשלה בכך שהוא "מנסה להפוך את הכנסת הזאת לביבי-שוק".

 

 

השר ארדן הזכיר בנאומו את החיזורים שניהל יצחק רבין בזמנו אחרי חברים באופוזיציה, לפני אישור הסכם הביניים ("אוסלו ב'") בכנסת באוקטובר 1995.

בסופו של דבר, הצטרפו חברי הכנסת גונן שגב ואלכס גולדפרב לקואליציה, והעניקו לרבין את הרוב המיוחל. בתמורה, מונה שגב לשר האנרגיה, ואילו גולדפרב קיבל את תפקיד סגן שר במשרד השיכון ("המיצובישי של גולדפרב"). "אתם יודעים שכדי להעביר אותו על חודו של קול מציעים לח"כ מיצובישי", הוא אמר.

 

השר להגנת הסביבה הקריא מסמך, שטען כי הוא לקח ממצע קדימה. "קדימה רואה בחוסר היציבות השלטונית איום אסטרטגי על מדינת ישראל. קדימה תפעל להחזרת האמון בשלטון, באמצעות הבטחת יציבות שלטונית. איך תעשה זאת תנועת קדימה? 'מיד עם כינונה של ממשלת קדימה יועבר בכנסת חוק היציבות השלטונית, חוק זה יקבע כי לא ניתן להדיח ראש ממשלה מכהן, למעט במקרים חריגים של שחיתות אישית ברוב של 80 ח"כים'. כלומר, במקרה של שחיתות אישית של ראש ממשלת ניתן יהיה ברוב של 80 ח"כים להדיח אותו. החוק יבטיח, כי למעט במקרים חריגים, הממשלה תוכל לכהן ארבע שנים מלאות. דרך אגב בהמשך גם מסביר מצע קדימה שצריך לקבוע תקציב רב שנתי".

 

זכרונות מרמון ב-2004

ארדן הביא דוגמה לניסיון לשנות את שיטת הממשל, מח"כ חיים רמון. "ב-2004, רמון רצה שמפלגת העבודה תצטרף לממשלת שרון. הוא הגיש הצעת חוק תיקון לחוק יסוד: הממשלה, כדי שימונו שני ממלאי מקום והסביר אז ש'ישנן נסיבות בעת כינונה של ממשלה, או בעת תקופת כהונתה המחייבות או מצדיקות מינוי של יותר ממלא מקום אחד לראש הממשלה'. הטיעונים של האופוזיציה זה עניין של פוזיציה ואני לא רוצה לומר דברים אחרים כמו - פורנוגרפיה זה עניין של גיאוגרפיה".

 

בסיום דבריו אמר ארדן: "הייתי מציע לכם שוב, תנהגו בצניעות, תחכו קצת זמן באופוזיציה, תנסו למצוא נושאים אמיתיים, אבל אי אפשר כל שבוע לבוא ולפלוט את כל הכישלונות שלכם ועוד להוסיף על כך טיעונים כאילו מוסריים ערכיים, כאשר הם באים מהמקום הכי לא מוסרי לטעמי בפוליטיקה הישראלית".

 

"עסקנות פוליטית"

בישיבה נשא דברים גם ח"כ יואל חסון מקדימה. "שבוע לא פשוט עבר על הבית הזה. היה קשה גם לנו כאופוזיציה וגם לי באופן אישי. אני חייב לומר לך, אדוני היושב ראש, מעולם לא חשבתי שלי יהיה קשה לראות דיון במליאה ואני לא יכול להיכנס אליו ולא יכול להשתתף בו", הוא התייחס להחרמת הדיונים על-ידי האופוזיציה. "עבורנו זה היה מהלך קשה, מסובך. בעיניינו זה היה אירוע דרמטי. זאת היתה החלטה שלנו לעשות מעשה כדי לנער את הבית הזה, לנער את מי שצריך ניעור ולהגיד, עד כאן, אי אפשר".

 

ח"כ חסון החמיא ליו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, שלא הביא את החוקים הבעייתים לדיון - ותקף את ראש הממשלה, בנימין נתניהו. "אתם יודעים, זה מדהים לראות ראש ממשלה שבעת אחת נותן נאום ברומו של עולם,

 נאום של מנהיגות, שמתווה דרך, לפחות בתחום המדיני, מסיים את הנאום הזה שברומו של עולם, יורד מהפודיום ועובר לעסקנות. מה זה עסקנות? העסקנות הכי נמוכה שיכולה להיות, העברת חוקים שהם הכי לא עניינים שבעולם. ראש הממשלה הזה מנסה להפוך את הכנסת הזאת לביבי-שוק, להפוך אותה לשוק שמעביר פה חוקים ותקנות ומשנה תקנונים, הכול כדי להמשיך ולשרוד בצורה לא טבעית. אני רוצה להגיד לראש הממשלה הזה ואני רוצה להגיד לכם, אנחנו לא ניתן להפוך את הבית הזה לביבי-שוק. יש אופוזיציה בישראל שאותה לא קונים, היא לא מתרפסת והיא לא כנועה, היא חזקה ונחושה".

 

הצעת אי אמון נוספת הוגשה על-ידי האיחוד הלאומי בעקבות נאום בר-אילן של ראש הממשלה נתניהו. יו"ר הסיעה, ח"כ יעקב כץ (כצל'ה), קרא בדיון למשפחות ביהודה ושומרון ובירושלים "ללדת עוד ילדים, להביא עוד ילד לעולם". מראשי המועצות והיישובים ביקש "לאפשר לכל מי שרוצה להקים עוד קומה בביתו להקים עוד קומה לקיים 'כאשר יענו אותו כן ירבה וכן יפרוץ'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר ארדן. דוגמאות מהעבר
צילום: גיל יוחנן
ח"כ יואל חסון. לא לביבי-שוק
צילום: גיל יוחנן
מומלצים