שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מי אמר שמפלגות ירוקות חייבות ללכת לאופוזיציה?

היו"ר המשותף של מפלגת הירוקים הגרמנית סיפר לאנשי "התנועה הירוקה" הישראלית על ההצלחה בבחירות והשאיפות להחזיק במושכות השלטון בארצו. פשרות קואליציוניות, למרות מחירן האידאולוגי, הן מה שמאפשר למפלגה להפוך לאלטרנטיבה שלטונית, ולא להישאר "מפלגת נישה", אמר

אחרי הניסיון שלא צלח בבחירות, מנסים אנשי "התנועה הירוקה" ללמוד מהמפלגה הירוקה המצליחה באירופה - הירוקים של גרמניה. אתמול (ב') הם אירחו את חבר הפרלמנט הגרמני ג'ם אוזדמיר, יושב ראש שותף של המפלגה, ושמעו ממנו על יעדים שאפתניים.

 

אוזדמיר סבור כי בבחירות הקרובות בגרמניה תוכל מפלגתו לשוב ולהיות המפלגה השלישית בגודלה במדינה, ובעתיד - כך הוא צופה - הם עשויים להחזיק גם במושכות השלטון. "כל המטרה בהקמת מפלגה היא למשול, אחרת מה הטעם?", אמר.

 

אוזדמיר לא בהכרח מגזים. בשונה מהמקרה הישראלי, בגרמניה יש לירוקים בסיס פוליטי איתן. כבר בשנת 1983 זכתה המפלגה לייצוג בפרלמנט הגרמני, ועד להתפטרותו בשנת 2005 עמד בראשה שר החוץ של גרמניה, יושקה פישר. כמו אחותה בפרלמנט האירופי, זוכים הירוקים בעקביות לאחוזי תמיכה מרשימים. בבחירות האחרונות לפרלמנט האירופי, לפני כשבועיים, זכו הירוקים ב-12.1 אחוזי הצבעה, ומיקמו עצמם  כמפלגה השלישית בגודלה בפרלמנט.  

 

מפלגות ירוקות בבחירות:

 

"הרעיון הוא תמיד להישאר רלבנטיים", אמר אוזדמיר וסיפר כי לאחר איחוד שתי הגרמניות ב-1990 התאחדה מפלגת הירוקים של גרמניה המערבית עם מפלגה דומה בגרמניה המזרחית - ובתחילה נחלו כשלון. "כרזת הבחירות שלנו היתה אז 'כולם מדברים על איחוד (איחוד המדינה) - אנחנו מדברים על מזג האוויר' (האקלים) - בדיוק בגלל זה לא היינו רלבנטיים. לא היינו מחוברים לשיח הציבורי". 

 

בניגוד לאופן שבו נתפסים אנשי התנועה והפוליטיקה הסביבתית בישראל, הרי שאוזדמיר סבור שהמפתח להתחזקותן הפוליטית של המפלגות הירוקות נעוץ דווקא ביכולתן לשלב ידיים עם מגוון רחב של גורמים. "בתהליך הפוליטיזציה של המפלגה הירוקה בגרמניה, נאלצנו לשלב ידיים גם עם הסוציאל-דמוקרטים אבל גם עם מפלגת האיחוד הנוצרי-דמוקרטי", הסביר. מפלגה זו נחשבת למפלגת מרכז-ימין שפרופיל מצביעיה הוא שמרן, קרוב לדת ומשתייך באופן מסורתי לשכבות הכלכליות המבוססות.

 

"לא פעם, הפשרות שעשינו במסגרת פעילות משותפת בקואליציה הביאה לזעם רב מצד קהל המצביעים המסורתי שלנו", הודה. אולם לדבריו הפשרות הללו, למרות מחירן האידיאולוגי, הן מה שמאפשר למפלגה להפוך לאלטרנטיבה שלטונית ולא להישאר "מפלגת נישה" - כפי שמיוחס לעתים למפלגות סביבתיות.

 

מבחינת אוזדמיר, המהפך בזירה הישראלית עשוי להיות קרוב. "המפלגות הסביבתיות מזוהות באופן מסורתי עם מדינות דוברות גרמנית או עם מדינות סקנדינביה - אבל לאחרונה אנחנו מזהים שינוי. מפלגות ירוקות נוחלות הצלחה פוליטית גם בצרפת, ספרד, פורטוגל ויוון", אמר. "גם בישראל זה אפשרי - השאלה האם תשבו בממשלה אחת עם ליברמן או ש"ס?".   

 

המאזינים, מנהיגי ופעילי התנועה הירוקה, הקשיבו ברוב קשב. "חשוב לנו כל הזמן ללמוד מנסיון של מפלגות אחרות בעולם, אבל אין ספק שלמפלגה בגרמניה יש פריבילגיות שלנו עדיין אין", אמר ל-ynet יו"ר התנועה הירוקה, ערן בן ימיני. "אנחנו עוד בונים את עצמנו אבל בשלב שבו אנו נמצאים - אין לנו עדיין יכולת לוותר על מאבקים מסוימים לטובת שילוב כוחות בפוליטיקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוזדמיר. מימין.
צילום: איתי ברק
מומלצים