שתף קטע נבחר

רגע לפני שמתחילות המלחמות על הכלים בכיור

לרבים הקיץ הוא זמן של שינוי מגורים וסטטוס. חוזה שכירות מסתיים, עוברים דירה, וחלק מהזוגות הטריים יעברו לגור יחד. צעד משמעותי, אולי המשמעותי ביותר בדרך להפוך לזוג, והוא כרוך בשלל בעיות ואתגרים. קבלו כמה עצות בדוקות

האם קיבלתם פעם הזמנה לאירוע בנוסח כזה:

 

קוקי ומוקי שמחים להזמינכם

למסיבת המעבר לגור יחד

המסיבה תתקיים באולמי עוף ונוף

 

אז זהו, שלא, וחבל. כי אירוע משמעותי זה, המעבר למגורים משותפים, לא מקבל מספיק תשומת לב חברתית ותרבותית, ולכן כל זוג נאלץ להתמודד לבדו עם הקשיים, האתגרים והשאלות. מאמר זה מיועד לכל הזוגות הטריים שלא מלקקים דבש בשבועות ובחודשים הראשונים לחייהם ביחד. וכרגיל, אני מזמינה טיקבוקים מאירי עיניים מנסיונם של הגולשים והגולשות בשאלה איך לעבור בשלום את הכניסה למגורים משותפים.

 

יש מי שעבורו הקיץ הוא זמן לחופשה, ים ובריכה, אבל לרבים זהו זמן של שינוי מגורים וסטטוס. חוזה שכירות מסתיים, עוברים דירה, וחלק מהזוגות הצעירים יעבור לגור יחדיו. צעד משמעותי, אולי המשמעותי ביותר בדרך להפוך לזוג, ומצד שני, לא תמיד זוכרים לציין אותו ואת המשמעויות הרבות שהוא כולל. אין בלקסיקון התרבותי שלנו "מסיבת עוברים לגור יחד", סימפטום לכך שחסרים התמיכה וההכרה בהשלכות של צעד זה.

 

ניקח למשל את נועה ויואב, זוג דמיוני. סטודנטים, בני 20 ומשהו, היא גרה עד עכשיו עם הוריה, הוא גר שנה-שנתיים עם שותפים. הם מתראים כמעט כל יום, טיילו שבועיים בחו"ל, ויש ביניהם אהבה, אבל לא ממש זכו להכיר את ההרגלים היומיומיים זה של זה. ואז, מגיעה המשאית, מציבים את הספה בסלון, מציעים את המיטה בסדינים חדשים, ועכשיו מה?

 

מעבר לרומנטיקה, לבילוי המשותף ולתהליך ההיכרות וההתקרבות, נועה ויואב מגלים שיש לפניהם כמה וכמה משימות לא פשוטות, שחלקן כלל לא מוגדרות ולא מנוסחות במילים ברורות. זוגיות שמתחילה מקשר רומנטי, רגשי ומיני, נאלצת להתרחב ולכלול בתוכה עוד כמה מרכיבים חדשים: אחריות לבית, מערכת כלכלית, ניהול הזמן המשותף והזמן הפרטי, הקדשת זמן לחברים ומשפחה מורחבת ועוד. נתבונן על תקלות לדוגמה שיכולות להתפתח בתהליך של הסתגלות לחיים משותפים. ברור שלא הכרחי להיתקל בבעיות אלו או אחרות, אבל קשה לעבור את התהליך המסובך של "ריתוך" שתי מערכות חיים משותפות בלי להזיע בדרך. אז קודם כל, אם אתם מרגישים ש"רק אצלנו זה מסובך", אתם יכולים להיות רגועים, זה קשה לכולם.

 

בניית סדר יום משותף

נועה רגילה לעשות חצי שעה יוגה בבוקר, יואב קם ממש מאוחר ומיד יוצא לעבודתו או ללימודים. הוא מתעורר מרעש המקלחת שלה כעוס ונרגן, והיא מרגישה שהוא מרוחק ופגועה מכך שהם יוצאים מהבית ללא חיבוק ונשיקה. בערב, הוא רגיל לבלות עם חברים כשעה-שעתיים לפני שמגיע הביתה - קצת פלייסטיישן, קצת בירה. היא נפגעת לגלות זאת, כי היא מצפה שיואב יגיע מיד הביתה והם יאכלו יחד ארוחת ערב. הוא לעומת זאת, נפגע כשנודע לו שהיא רוקדת ריקודי עם במוצאי שבת, זמן שנראה לו שחייבים להיות יחד.

 

מה יקרה? בתרחיש הרע, הם יתחילו לריב ולהאשים זה את זו על השוני. בתרחיש הטוב הם יתחילו לברר ולנתח את ההבדלים בהרגלים ובצרכים שלהם ויחפשו פשרות ופתרונות נקודתיים לכל בעיה. למשל, אולי יואב יקום קצת קודם, ונועה תעביר את היוגה לשעה אחרת, וככה תהיה להם חצי שעה לקפה משותף של בוקר.

 

ניהול מערכתי: להחליט על היחסים עם המשפחה המורחבת

לנועה יש משפחה גדולה, והם אוהבים להיפגש בכל שבוע לארוחה שמתמשכת על פני כמה שעות בשבת. ליואב יש הורים בקבוץ בצפון, והוא נוהג לבקר אותם פעם בשבועיים אבל נשאר שם יומיים ופוגש את כל חברי ילדותו. מה יעשו עכשיו? נועה ממש משתעממת בסופי השבוע בקבוץ, ויואב על קוצים בארוחות השבת של משפחתה, מתנמנם על הספה ומרגיש שכל השבת חומקת מבין אצבעותיו.

 

מה יקרה? בתרחיש הרע: כרגיל, ריב, האשמות ומאבק כוחות. כל אחד ינסה להתאים את בת/בן זוגו למסורת המשפחתית שלו. כל אחד ירגיש שהשני עושה "דווקא" להכעיס ולהשתלט, ויתקומם בכעס. בתרחיש הטוב: הם יבינו שעליהם לבנות תוכנית משותפת, שתתאים לכולם. אולי יבקרו מידי פעם אצל משפחתם כל אחד לחוד, אולי יקטינו את תדירות הפגישות או יקצרו את הביקור, ואולי ימצאו פתרון יצירתי אחר שמתאים בדיוק לשניהם.

 

ניהול פיננסי: הקופה המשותפת

האם כדאי לפתוח חשבון בנק משותף? ואם כן, האם ישמרו גם על חשבון נפרד? מה עושים כשבן זוג אחד מרוויח יותר? האם כל אחד תורם לבית לפי יכולתו, או חצי חצי?

 

כסף (וסקס) הם מקור בלתי נדלה למריבות, פחדים ומחלוקת. נועה ויואב צריכים לשאוף לדיאלוג ישיר וענייני, להניח על השולחן את כל הסוגיות המביכות. את העובדה שאבא שלו תומך בו כלכלית, את זה שנועה מרוויחה יותר, את המינוס, את סדרי העדיפויות השונים שלהם וכדומה. הפתרונות, גם בתחום זה, צריכים לצמוח מתוך הסתכלות אמיצה ומפוכחת על ההבדלים. אם אחד מבני הזוג הרבה יותר בזבזן, מוטב אולי לשמור על חשבונות נפרדים. אם יש פערים גדולים בהכנסות, חשוב להביע בקול רם את הרגשות הסבוכים שנלווים לכך. למשל, בחור מבית עשיר שעובר לגור עם חברה ממעמד נמוך יותר עלול לפחד מניצול ותלות שלה בו. בחור ממעמד נמוך שעובר לגור עם חברתו העשירה עלול להרגיש נחיתות ותיסכול על כך ש"אבא שלה מממן אותי". פערים תמיד יוצרים מתח, שאפשר להרגיעו אם מאפשרים לכל אחד להיות מי שהוא.

 

ניהול מרחק: למצוא איזון בין רגעי הלבד לבין האינטימיות

אצל בני זוג רבים, משני המינים, יש הבדלים בין מידת הצורך בפרטיות. יש אנשים שנרגעים בסופו של יום רק עם עצמם, מול מחשב, טלוויזיה או מוזיקה, ויש שחייבים לספר מיד הכל ולחלוק את אירועי היום בפרטי פרטים. גם זו משימה הדרגתית, שבני זוג שעומדים לחיות יחד צריכים לשים לב אליה ולאפשר את המרחב הפרטי.

 

ניהול משק בית: פיתוח מיומנויות וחלוקת מטלות

נועה, שבאה מבית ההורים, לא כל כך יודעת לנהל משק בית. בבית הוריה היתה תמיד עוזרת, והיא נבוכה להודות שהיא לא יודעת מאיפה להתחיל בכל הנוגע לסידור הבית ונקיונו. יואב מרגיש מרירות, בתור בן קיבוץ הוא מיומן בעבודת הבית, והוא מרגיש שהנטל העיקרי נופל עליו. הוא מתלבט כיצד לנהוג. אם הוא מתלונן, נועה מתרגזת ומתרחקת, ואז הקירבה המינית ביניהם נפגעת. אם לא מתלונן, מרגיש פראייר ופוחד מה יהיה בעתיד כשיקימו משפחה.

 

לגבי חלוקת הנטל ותחזוקת החיים יש לי המלצה סכמטית כיצד לבנות תשתית לחלוקת תפקידים שוויונית רגע לפני שמתחילות המלחמות על הכלים בכיור:

 

1. מיפוי – לערוך רשימה של כל המטלות הקטנות והגדולות שהבית והחיים המשתפים דורשים: ניקיון, כביסה, קניות, תשלומים, בישול, סידור, תיקון הרכב, תיקונים בבית, אירוח, וכו'.

 

2. בחירה טבעית – כל אחד מבני הזוגות מסמן את המטלות שחביבות עליו, אלו שקלות לו ומתאימות לניסיון ולמיומנות שלו. אין צורך להתעקש שהוא ילמד לבשל או שהיא תיקח את הרכב למוסך, העיקר שתהיה תחושה של שותפות אמיתית וחלוקה צודקת.

 

3. חלוקת הנותר – המשימות שנותרו מיותמות יחולקו בין בני הזוג בכל דרך שתיראה להם הוגנת: הגרלה, תורנויות, שכנוע וכדומה. מה שאפשר להעביר החוצה, לאנשים נוספים – להעביר ומהר.

 

4. מעקב – מידי פעם כדאי לפתוח את הנושא, לא לחכות למרירות שתצטבר, לבדוק האם החלוקה עדיין "עובדת", האם שניכם ממלאים פחות או יותר את המטלות והאם יש תחושה של שותפות ואחריות הדדית.

  

יש מן הסתם עוד משימות רבות, שאפשר להגדיר אותן באופן כללי – סינכרון. לחבר שני אנשים, עם מערכות ההרגלים שלהם, הצרכים, הרגישויות, החששות והפירושים שהם נותנים לחיי היומיום, זו מלאכת מחשבת. הכלי היחיד שעומד לרשותכם בעצם הוא הדיאלוג, דיאלוג שוטף, יומיומי, שנוגע פעם בנושא זה ופעם באחר. דיאלוג מודע פירושו לדעת שלכל אחד מכם יש זכות לבטא את עצמו וליהנות מהבית גם כמקום של מנוחה ופרטיות, וגם כמשכן של הזוגיות והקשר. מצד שני – על כל אחד מכם להיות מודע לכך שיש לו חובה לתרום ולהשקיע בבית, מבחינה כלכלית, בתחזוקה, בשמירת הסדר והניקיון, וכמובן להשקיע בקשר, בקירבה הרגשית ובעשייה המשותפת.

 

אסיים בתיאור הפיוטי ביותר שנתקלתי בו ל"מכונת הזוגיות היומיומית", שנמצא בספרו הנפלא של דויד גרוסמן "אשה בורחת מבשורה": (עמ' 450)

 

"אילן אולי כבר מאפיר בצדעיו, ואורה כסופה כמעט כולה, ויש לה משקפיים, ואולי גם לאילן יש. הולכים בשביל הנסתר שלהם, בקצב אחד הם הולכים, קרובים מאד זה לזה, מדי פעם ראשה נישא אליו, לפעמים ידיהם מחפשות זו את זו ונשלבות. הם מדברים בקולות שקטים. אורה צוחקת. אילן מחייך את חיוך שלושת הקמטים שלו...

היא ואילן בשביל, בשעת ערב, מפוררים לפתותים את היום שחלף וטועמים אותם שוב ביחד, משהים בתוך פיהם, משווים רשמים, מוסיפים עוד ועוד פרטים לתמונה הגדולה של חייהם, צוחקים על זה ועל ההוא, מתחבקים, מתפרדים, מתווכחים, מתייעצים זה בזה בענייני עבודתם. ..

בשביל שלהם, לעת ערב, היו אורה ואילן מחלקים ביניהם בקלות ובנפש חפצה את המטלות ליום הבא... והיו מסכמים בזריזות את ענייני הנהלת הבית, תשלומים ותיקונים והסעות, מדיניות כלכלית וכמה נושאי חוץ ופנים בוערים.."

 

כך נראית מכונת הזוגיות הבשלה, כשהיא משומנת ופועלת היטב. הדרך לשם מלאת מהמורות ומשוכות, חששות ומאבקים, וגם נצחונות והתמזגות של שניים שהופכים לאחד.

 

שיהיה בשעה טובה!

 

  • עירית קליינר-פז היא פסיכולוגית קלינית, מטפלת אישית וזוגית, מרצה ומדריכה. ניתן לשלוח באימייל שאלות. תשובות נבחרות יתפרסמו בטשטוש הפרטים המזהים. לצערנו, אין אפשרות להשיב אישית על הפניות. 

 

האתר של עירית


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך זה שלא עושים "מסיבת עוברים לגור יחד"?
צילום: jupiter
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים