שתף קטע נבחר

מדריך קנייה: מחשב באלף שקל

רוצים לקנות מחשב חדש בלי לקרוע את הארנק? באלף שקל תוכלו להשיג מחשב שולחני אמין לשימושי אינטרנט, להרצת אופיס ולעריכת תמונות. איזה מחשב יתאים לכם, אצל מי קונים ועל מה חשוב להקפיד

ספקית מחשבים וציוד למחשב, שפירסמה לאחרונה מחשבים במחיר מגוחך (פחות מ‭900-‬ שקל) נחשדה בכך שהציעה מחשב שאינו קיים. על-פי דיווחים שהופיעו בעיתונות, לקוחות שניסו לרכוש את המחשב נתקלו באנשי מכירות חלקלקים, שניסו לשכנע אותם לרכוש, בעצם, מחשב יקר יותר. על רקע פרסומים כאלה, קל להשתכנע שעיסקאות מסוג זה הן שקריות, או לכל הפחות מפוקפקות. ייתכן שבחלק מהמקרים זה אפילו נכון. מצד שני, לא שווה בדיקה?

 

האם מחשב זול במיוחד הוא הקנייה האידיאלית? סביר להניח שלא. האם מדובר בפתרון טוב עבורכם? ייתכן מאוד שכן - למשל, אם אתם זקוקים בדחיפות למחשב חדש ולא יכולים להרשות לעצמכם הוצאה גדולה; או אם התקציב שלכם מוגבל ואתם רוצים להשקיע פחות בחומרה ויותר בציוד ההיקפי: לקנות, למשל, מסך טוב יותר, מקלדת ועכבר איכותיים וכו‭.'‬

 

מחשב באלף שקל (ללא מסך ומערכת הפעלה) יכול גם לשמש אתכם כ"תחנת גלישה" נוספת בבית, שתצמצם את המריבות בין הילדים; כמחשב בסיסי לשימושים משרדיים; כפתרון לתלמיד/ה או לסטודנט/ית. לשם השוואה, המחשב שתקבלו תמורת אלף שקל יהיה חזק משמעותית מניידי ה"נטבוק" הפופולריים שנמכרים היום במחיר כפול; גם כתחליף למחשב בן שנתיים-שלוש, הוא עשוי להתגלות כמהיר, אמין ושקט יותר.

 

תודה לעולם השלישי  

מחשבים במחיר של ‭1,000‬ שקל ואף פחות מכך הם לא תופעה חדשה. בארץ נמכרים כאלה כבר חמש שנים לפחות, ואם תגששו קצת מסביב סביר להניח שתגלו אפילו כמה מכרים שמשתמשים במחשבים הכה-זולים האלה, ואפילו מרוצים מהם.

 

איך המחשבים נעשו כה זולים? באופן מסורתי, מחירי החומרה יורדים בכל שנה בכשליש או יותר. בעבר, הטכנולוגיות הפחות-מתקדמות היו פשוט נעלמות מהשוק וכך רמת המחירים נשארה כמעט ללא שינוי. בשנים האחרונות המגמה השתנתה. במדינות המתפתחות - מהודו וסין ועד ברזיל - נולדו שווקים חדשים למחשבים זולים במיוחד, עם תג מחיר של 300 דולר ופחות. החומרה ה"ישנה" לא נעלמה, אלא פשוט עברה לחלקים אחרים של העולם, ולפחות במקרה הזה אין ספק איפה אנחנו ממוקמים (רמז: לא עם המדינות המתפתחות‭.(‬

 

זה גם הרקע שהביא להופעתם של מחשבי ה‭,OLPC-‬ הנטבוקס, והחל מהשנה הבאה גם ה‭,Nettops-‬ מחשבים שולחניים זולים וקומפקטיים, שיתבססו על גירסאות חדשות של מעבדי ‭.Atom‬

 

בינתיים, ועד שזה יקרה, החומרה ה"מיושנת" עושה עבודה לא רעה בסך- הכל. בפשטות: המחשבים שמחירם נע היום סביב אלף שקל הם בעצם אלה שעלו כ‭2,500-‬ לפני שנתיים, או כ‭3,500-‬ שקל לפני שלוש שנים.

 

מה תקבלו בכסף  

מה יכולנו לקנות בכסף הזה אז? יכולנו לקנות, למשל, מחשב עם מעבד ‭2 Duo Core‬ של אינטל, עם 1 גיגה זיכרון, מאיץ גרפי מובנה בלוח, דיסק קשיח בנפח של 250 גיגה וצורב ‭.DVD‬ ובכן, זה מה שאפשר לקבל היום ב‭1,000-‬ שקל או רק קצת יותר, ומסתבר שמחשב במפרט הזה יכול גם היום להריץ בצורה טובה את רוב היישומים על גבי חלונות ‭.XP‬ בתוספת 100 שקל לערך תקבלו גיגהבייט נוסף של זיכרון, ואז המחשב יריץ גם את Vista ואת Windows 7.‬

 

אם תחפשו מספיק טוב תגלו, שעבור מחשב בטכנולוגיה של ‭,AMD‬ עם מעבד ‭Athlon X2‬ או ‭,Sempron‬ תוכלו לשלם אפילו פחות. במחיר דומה מאוד תוכלו לקבל גם מעבד סלרון כפול-ליבה של אינטל.

 

רוצים משחקים? שלמו יותר

נכון, מחשב באלף שקל יתקשה להריץ משחקים, יישומים גרפיים מורכבים, וידאו באבחנה גבוהה ‭(HD)‬ ואפליקציות כבדות אחרות. מצד שני, תוכלו להשתמש בו לגלישה ולשימושי

אינטרנט, להרצת יישומי אופיס, לניהול ועריכה בסיסית-פלוס של תמונות מהמצלמה הדיגיטלית שלכם, ולצפייה בווידאו באיכות ‭.DVD ‬

 

כמעט כל לוחות-האם שקיימים היום, גם אלו שהם בעלי מאיץ גרפי מובנה ‭IGP)‬ או ‭,("On board"‬ כוללים חריץ ‭Express PCI‬ ומאפשרים הוספה עתידית של מאיץ גרפי נפרד ‭.(Discrete)‬ כשיהיה לכם כסף לשדרוגים - שעלותם מתחילה בכמה מאות שקלים - תוכלו "לעלות כיתה" ולהריץ גם משחקים, ויסטה, וידאו HD ועוד.

 

הפשרות הגדולות יותר במחשב שמחירו אלף שקל קשורות לתחומים אחרים, כמו סוג המארז או ספק-הכוח, ודווקא אלו הם חלקים שההחלפה העתידית שלהם עשויה להיות מורכבת ויקרה יותר.

 

אם אתם יכולים להשקיע עוד כמה מאות שקלים, תוכלו לקבל את המחשב עם מארז וספק איכותיים ואמינים יותר, שיאריכו את חייו ויתאימו יותר לשדרוגים העתידיים. סכום דומה יאפשר לכם לקבל לוח-אם טוב יותר, שיעניק לכם יותר ביצועים, גמישות ואמינות. אבל גם אם אין לכם את הסכום הזה - מחשב באלף שקל יוכל בינתיים לשרת אתכם היטב.

 

ומצד שלישי, יכול להיות שאתם יכולים להשקיע קצת יותר, אבל תעדיפו להשקיע את הסכום הנוסף ברכישת מדפסת לייזר קטנה (החל מ‭250-‬ שקל‭,(‬ כונן גיבוי (החל מ‭270-‬ שקל) ו/או צג 19 אינץ' דק (החל מ‭500-‬ שקל‭,(‬ למשל.

 

לא צריך לדקדק יותר מדי בשיניו של סוס שמקבלים (כמעט) בחינם. אבל זה לא צריך להפריע לכם להיות צרכנים נבונים. ראשית, חשוב להבין: הספקים העיקריים של מיחשוב זול הם לא ספקי חומרה קטנים. להפך: אלו דווקא חברות גדולות, שמייבאות את החומרה, מרכיבות את המחשבים בעצמן ומוכרות אותם ישירות לצרכן הסופי. ועדיין, זה שחברה היא גדולה יותר לא אומר בהכרח שהיא עושה עסקים בהגינות גדולה יותר.

 

נא לברר מראש  

אם אתם מגיעים על-סמך מודעה בעיתון (כדאי להתקשר קודם‭,(‬ ודאו שאתם מקבלים בדיוק את המחשב שהופיע במודעה. אם אתם רוצים לבצע שינויים במפרט, בררו את עלותם

האמיתית מראש, כך שתדעו כמה עליכם לשלם. אל תתפתו לתוספות שאיש המכירות של ספק החומרה מציע על המקום בלי לבדוק את ההצעה בראש שקט.

 

בכל מקרה, אל תוותרו על האפשרויות העומדות לרשותכם כדי להגן על ההשקעה שלכם: לרבות תיעוד העיסקה (בהצעת מחיר, חשבונית, תעודת משלוח, וכו‭;('‬ תשלום בכרטיס אשראי (שהוא האמצעי הכי בטוח כיום, בניגוד למה שמקובל לחשוב‭;(‬ וכמובן: התעקשות על אחריות ל‭3-‬ שנים על כל החלקים (חוץ מהכונן האופטי, שעליו חלה האחריות רק לשנה‭,(‬ מגובה בתעודות אחריות מסודרות.

 

כמה המלצות לגבי החומרה עצמה

‭.1‬ במחשב בטכנולוגיית אינטל, ודאו שאתם מקבלים לוח-אם עם ערכת השבבים ‭,G31‬ או ערכה בגרסה מאוחרת יותר, ובכל מקרה לא לוח עם האצה גרפית מיושנת יותר מ‭.GMA 3100-.‬ מחשב בטכנולוגיית AMD צריך לתמוך בארכיטקטורת ‭AM2‬ לפחות ורצוי ‭.AM2‬ זאת, כדי שתוכלו לשדרג בעתיד למעבדים מתקדמים יותר של החברה (כמו ‭.(Phenom II‬‭.

 

‬2. ממי לקנות רכיבי זיכרון? פחות חשוב באיזה יצרן מדובר, ובלבד שלא יהיו רכיבי ‭- "Noname"‬ כאלה שהיצרן אפילו לא חותם עליהם בגלל איכותם הירודה. אפשר לקבל היום רכיבי זיכרון טובים של יצרנים מוכרים בפחות מ‭100-‬ שקל לגיגה-בייט, ולכן גם מומלץ לקחת 2 גיגה-בייט.

 

‭.3‬ פחות חשוב איזה דגם של דיסק קשיח תקבלו, כל עוד הוא בממשק ‭SATA2‬ וכל עוד הוא חדש. מכיוון שקשה לדעת מתי הוציאו את הדיסק מהקופסה, הקפידו לבדוק מראש מה דגם הכונן שאתם מקבלים. שימו לב שקיבלתם תעודת אחריות מקורית בה מופיע שם הדגם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפשר לקנות מחשב בזול
צילום: index open
מומלצים