שתף קטע נבחר

העצם הקר ביותר בחלל - החללית פלאנק

המדענים של סוכנות החלל האירופית הקפיאו את החללית פלאנק, ששוגרה בחודש מאי השנה, לטמפרטורה הקרובה לנקודת האפס המוחלט. כל זה כדי לחקור את קרינת הרקע הקוסמית - התוצר הראשוני והקדום ביותר של המפץ הגדול

מהו העצם הקר ביותר המרחף בחלל? התשובה, באופן מפתיע, היא החללית פלאנק. חללית המחקר, ששוגרה על ידי סוכנות החלל האירופית במאי 2009, הוקפאה השבוע לטמפרטורה של 273.05- מעלות צלסיוס, רק 0.1 מעלות מעל האפס המוחלט.

 

 

"אין כרגע עצם קר יותר בחלל" אומר יאן טאובר, המדען הראשי של המשימה. "לרבות אבק בין-כוכבי, גז וכו'. כמובן, שניתן ליצור טמפרטורות נמוכות יותר בתנאי מעבדה על פני כדור הארץ".

 

העילה להקפאה של החללית פלאנק, היא תצפיות מיוחדות שהיא אמורה לערוך בזמן הקרוב, שמטרתן לאתר ולחקור את קרינת הרקע הקוסמית. קרינה זו, המגיעה אל כדור הארץ בצורת גלי מיקרו, נחשבת לשריד מהמפץ הגדול, כלומר, קרינה שנוצרה זמן קצר יחסית (300,000 שנה) אחרי שהחל היקום את קיומו.

 

קרינת הרקע, שנתגלתה על ידי ארנו פנזיאס ורוברט וילסון ב-1965, מורכבת מחלקיקים הנמצאים במצב היסוד האנרגטי שלהם, כלומר, האנרגיה הקינטית של החלקיקים היא מינימלית, והטמפרטורה שלהם קרובה לאפס המוחלט. לכן, יש לקרר את הגלאים בחללית לטמפרטורה כמה שיותר קרובה לאפס המוחלט, כדי שיוכלו לאתר את הקרינה.  

 

קרינת הרקע הקוסמית משקפת את מצב היקום, לפני שהחלו להיווצר בו כוכבים וגלקסיות. באמצעות הנתונים שיאספו הגלאים של פלאנק, מקווים החוקרים לבחון את התיאוריה של המפץ הגדול, ולהבין איך נוצר היקום. לוויינים קודמים שחקרו את קרינת הרקע, COBE ו-WMAP, הצליחו להסביר באמצעותה את תהליך היווצרות הגלקסיות ולשער את גילו של היקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החללית פלאנק ממריאה
צילום: נאס"א
מומלצים