שתף קטע נבחר

לבנון שמשתדלים לשכוח

קברניטי מלחמת לבנון השנייה לא טרחו להגיע לטקס הזיכרון, וכך חידדו את חשבון הנפש הלאומי בדבר השאלה מה "מותר" לשכוח במאבק על ביטחון ישראל

שתי מלחמות משתדלים מאוד לשכוח אצלנו בתחילת יוני ובתחילת יולי. שבוע חם מאוד עבר עלינו בתחילת יוני 1982, והשבוע הראשון של יולי 2006 היה ממש פיצוץ. אבל בישראל 2009 משתדלים לא לזכור.

 

יום הזיכרון למלחמת לבנון השנייה הפך השבוע ליום השיכחה: אהוד אולמרט שכח לבוא, גם הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ שכח להגיע, ושר הביטחון שהבטיח שנסראללה לא ישכח את שמו לא טרח אף הוא. יום לבנון. כך גם לפני חודש. איש לא זכר את יום לבנון הראשונה.

 

בכך מצטרפת לבנון השנייה ללבנון הראשונה. ביוני 82' שלחה הממשלה את צה"ל למלחמה שאודותיה נערך אחר כך ויכוח מר – מלחמת ברירה או מלחמת אין ברירה. לאחר שנורה השגריר ארגוב בחו"ל בידי ארגון מחבלים, נשלח צה"ל לכיבוש דרום לבנון, עד ביירות. לימים אמר שר הביטחון של אותה מלחמה, אריאל שרון, כי גם מלחמת ששת הימים הייתה מלחמת ברירה. האמירה עוררה עליו ביקורת לפיה כדי להצדיק את המלחמה שהוא היה אחראי לה, הוא מחק באחת את מיתוס מלחמת האין-ברירה, בה עמדה ישראל מול שלושה מצבאות ערב.

 

"יום לבנון" הוא אם כן יום זיכרון מיוחד. הוא מאפשר להנהגה לשכוח, אך מחייב את הציבור לזכור, כי הרי אי אפשר לגרום למשפחות השכולות לשכוח את שטלטל את חייהן. זהו יום שמחייב חשבון נפש לאומי בדבר השאלה מה "מותר" לשכוח במאבק על ביטחון ישראל, או, יותר נכון - מה מנסים להשכיח בנושא.

 

לפיכך, כעת מונחת לבנון השנייה מול קברניטי המלחמה ההיא. יותר מ-150 הרוגים, בהם עשרות אזרחים, עשרות חיילי מילואים ועשרות חיילים בסדיר. אם אכן הושגה הרתעה, כפי שמתווכחים בימים אלה פרשנים צבאיים, מדוע מתחבאים הרמטכ"ל, שר הביטחון וראש הממשלה של לבנון השנייה? אם אנו רק בתקופת שקט לפני הסיבוב הבא, מדוע לא להזכיר את ההצהרות הלוחמניות של ערב המלחמה ואת המטרות שהציבה אז ההנהגה מול מי שעומדים למסור את חייהם: את ההבטחות להסיר את איום הטילים, להחזיר את החטופים?

 

יום לבנון מחייב להביט בעיני הלוחמים שנתקעו במארון א-ראס בחיפוש אחר גופת חברם יונתן ולסיוק ז"ל. להביט בעיני אלה שלחמו בבינת ג'בייל כשזו הייתה למעשה רק סמל פסיכולוגי מול נסראללה ונאום קורי העכביש שלו, ובעיני תושבי הצפון ששרדו חודש ימים במקלטים מול שתי מדינות – לבנון וישראל. לבנון שהפגיזה וישראל שהתעלמה ממצוקתם. להביט בעיני כל אלה ולומר שלמלחמות הבאות, גם בלבנון, נצא רק אם באמת לא תהיה ברירה אחרת.

 

על סוגיית הברירה יש לדון לפני המלחמה. לא במהלכה ולא אחריה. כי אם במלחמת אין-ברירה מדובר, אין גם ספק שהציבור והלוחמים יחושו בנחיצותה. למלחמה לא יוצאים מתוך לחץ של מנהיגות, לא בגלל כבוד אישי או לאומי, לא בתירוץ של "עד כאן" ולא בתואנה של "עד שם". לא כדי לכפות חילופי שבויים ולא מחשש שארגון טרור יכניע את ישראל אם לא תגיב על פרובוקציה או פיגוע מקומי.

 

"דרום לבנון הוא המשכו של הגליל העליון", כתב פעם המשורר מאיר ויזלטיר, וניבא ש"על כן עוד נצא למלחמה בלבנון". אבל זו לא גזירת גורל. זה נתון בידי מי שזוכר מדוע יצאנו למלחמות בלבנון ואיך חזרנו מהן, ובעיקר בידי מי שיש לו אומץ לא לשכוח ולא להשכיח. 

 

סא"ל במיל' איתי לנדסברג, מיוזמי פורום המג"דים, המח"טים והטייסים במילואים

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טקס אזכרה בצפון
צילום: אביהו שפירא
מומלצים