שתף קטע נבחר
צילום: לע"מ, ארכיון מונוסון

ויצמן בשירות המדע

נובמבר 1949: יום הולדתו של נשיא המדינה חיים ויצמן. בואו לצפות בטקס חגיגי שנערך לכבודו במכון ויצמן למדע

"רחובות בת ה-60 לבשה חג ומראה נהדר. מאז אתמול והבוקר טובעת המושבה בשלל צבעים ופרחים. כל הבתים ברחובות הראשיים נבדקו ותוקנו ופועלי הניקיון עבדו במשך כל הלילה. זקני המושבה לבשו בגדי יום טוב וענדו סמלים ופרחים בדש מעיליהם. לפחות 3,000 איש, ביניהם מאות אורחים מחו"ל, הגיעו היום לרחובות בתור אורחי המכון ונשיא המדינה, ששמו ומפעלו יתנוסס היום באלפי עיתונים ומעל גלי האתר בכל רחבי העולם".

 

בשורות נרגשות אלו נפתחת כתבה בעמוד השער של עיתון "ידיעות אחרונות". התאריך הוא ה-2 בנובמבר 1949. מדינת ישראל הצעירה חוגגת את יום הולדתו של נשיא המדינה חיים ויצמן, ומציינת את המאורע בטקס רב רושם במהלכו מוחלף שמו של "המכון למחקר ע"ש דניאל זיו" ל"מכון ויצמן למדע".

 

לא רק האליטה השלטונית מתכנסת ברחובות, לא רק מדענים מכל רחבי העולם מגיעים למאורע. גם מיודענו, הנדבן היהודי-אמריקאי פרד מונוסון, נמצא שם עם מצלמתו, וכך מנציח עבור הדורות הבאים את המעמד המרגש.

 

חיים ויצמן – אדם אחד ופעלים לו הרבה

• ויצמן נולד ברוסיה בעיירה מוטול (כיום בשטח בלרוס). הוא היה השלישי מבין 15 ילדיהם של הזוג רחל ועזר ויצמן.

• בנעוריו הפך לפעיל בתנועה הציונית ובגיל 15 הקים אגודה בשם "שפה ברורה" אשר פעלה להנחלת השפה העברית.

• בזמן מלחמת העולם הראשונה פיתח תהליך כימי חדשני להפקת אצטון מתירס. המצאה זו סייעה לצבא הבריטי בייצור חומרי נפץ.

• למעלה מ- 120 פטנטים רשומים על שמו.

• ב-1918 נפגש ויצמן עם האמיר פייצל בן חוסיין, והשניים חתמו על הסכם פייצל-ויצמן בדבר שיתוף פעולה ציוני-ערבי בארץ ישראל. מספר חודשים אח"כ הסתייג פייצל מההשלכות המדיניות של ההסכם ומההכרה, כביכול, בזכותם של היהודים להגדרה עצמית בגבולות א"י.

• חיים ויצמן היה ממקימיה של האוניברסיטה העברית, ממייסדי הסוכנות היהודית, ומי שתרם רבות לפרסומה של הצהרת בלפור.

• ייסד את מכון המחקר ע"ש דניאל זיו עוד בשנת 1934 ועמד בראשו עד לשנת 1952.

 

לערך חיים ויצמן – לחצו כאן

 

מי אתה פרד מונוסון?

בשבועות הבאים נציג בפניכם סרטונים בלעדיים נוספים מתוך אוסף סרטיו של פרד מונוסון. מי היה מונוסון? באילו נסיבות צילם את האירועים החשובים ביותר בתולדות המדינה לפני הקמתה ובשני העשורים הראשונים שלה? כיצד ניצל ארכיון סרטיו ברגע האחרון מהשמדה? את התשובות לשאלות אלה ואחרות וחשיפה של סרטיו הצבעוניים הנדירים כינס הבימאי אבישי כפיר (מנהל ארכיון מונוסון) לכדי סרט תעודי בשם "אני הייתי שם בצבע" (סרטם של אבישי כפיר ויצחק רובין), שיוקרן בקרוב בערוץ הראשון. מידע נוסף אודות הסרט.

 


 

אנציקלופדיה ynet מכילה מגוון עצום של ערכים וחיונית לתהליכי למידה והעשרה כמקור מידע מוביל, אמין ובטוח. ערכי האנציקלופדיה נכתבים ונערכים על-ידי צוות עורכים מקצועי, ומשולבים בהם סרטונים, מצגות ועוד.

 

                         לרכישת מינוי לאנציקלופדיה ynet 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טקס החלפת שמו של מכון ויצמן למדע
באדיבות ארכיון מונוסון
באדיבות ארכיון מונוסון
באדיבות ארכיון מונוסון
מומלצים