שתף קטע נבחר

דו"ח: עלייה של פי 4.5 בשכיחות מחלת הצליאק

מחקר של ה"מאיו קליניק" בארצות הברית מגלה עלייה של פי 4.5 בשכיחות מחלת הצליאק, הנגרמת בשל רגישות לחלבון החיטה גליאדין. צליאק גורמת למגוון רחב של תסמינים ובהם הפרעות במערכת העיכול, בעיות נפשיות, כאבי ראש, אנמיה ובעיות בלוטת התריס

מחלת הצליאק נמצאת בעלייה מתמדת בשנים האחרונות, ככל הנראה בשל המודעות הגוברת למגוון הרחב של תסמיניה. אולם עתה חושף דו"ח חדש של ה"מאיו קליניק" בארצות הברית, כי שכיחותה של המחלה עלתה במאות אחוזים בשנים האחרונות, ככל הנראה מסיבות עלומות נוספות.

 

בישראל יש כ-20 אלף חולי צליאק (בעברית: כרסת), אבל על פי ההערכות, עשרות אלפים נוספים לוקים במחלה ולא יודעים על כך, פשוט מפני שהם לא סובלים מתסמיני המחלה. בשנים האחרונות התברר שהמחלה עשויה לפרוץ בכל גיל, כולל בקרב קשישים, והיא לא חולפת. כלומר, נכון להיום מדובר במחלה כרונית, לכל החיים.

 

אצל חולי צליאק קיימת אי סבילות גנטית לחלבון החיטה הנקרא גלוטן. חשיפה למרכיב הרעיל של הגלוטן, ששמו גליאדין, יוצרת חיבור בין הגליאדין לבין אנזים שמצוי אצל כולנו ושמו גלוטאמינז רקמתי. השילוב של הגליאדין והאנזים גלוטאמינז רקמתי יוצר תגובה דלקתית בגוף ומעורר את מערכת החיסון לפעול נגד המעי הדק. תוצאת התהליך הדלקתי היא שלל סימפטומים, שהעניקו לצליאק את הכינוי 'מחלת אלף הפנים'.

 

שלשולים, עצירות וכאבי בטן

רוב החולים סובלים משלל סימפטומים, ביחד או לחוד: שלשולים או עצירות, כאבי בטן, בחילות, הקאות, חוסר תיאבון, עייפות, דלדול שרירים, מצב רוח רע, אנמיה, חיוורון, הפרעה בתפקודי הכבד, בעיות בבלוטת התריס, קומה נמוכה, מחלות חוזרות בדרכי הנשימה, אוסטאופורוזיס, חוסר פוריות, אפטות חוזרות בפה ובעיות בציפוי האמייל של השיניים.

 

רבים מהסימפטומים נובעים מספיגה לקויה של מזון דרך המעי המודלק. אחד הסימפטומים המרכזיים הוא אנמיה שנגרמת בשל חוסר ברזל או חומצה פולית. אבחון מאוחר של המחלה לא רק גורם לסבל ולפגיעה קשה באיכות החיים, אלא חושף את החולה לסיכון מוגבר ללקות בסוגי סרטן שונים, כמו לימפומה או אדנוקרצינומה. כמו כן קיים סיכון להפלות או ללידת עובר שסובל ממומים מולדים ולפגיעה בגדילה אצל ילדים שלקו בספיגה לקויה בשל צליאק פעיל.

 

מאובחנים בטעות עם 'מעי רגיז'

תסמיני המחלה השתנו אף הם בשנים האחרונות: היום נראית פחות התמונה הקלאסית של הילד עם הבטן התפוחה והשלשולים ויותר חולים שסובלים רק

מאנמיה או מתלונות לא ספציפיות, שמאובחנות בטעות כ'מעי רגיז'. ידוע היום ש-17% מהמאובחנים כסובלים מ'תסמונת המעי הרגיז' הסתובבו שנים עם אבחנה מוטעית ובעצם היו מאז ומתמיד חולי צליאק.

 

במחקר החדש נבדקו 9,133 דגימות דם שנאספו מבסיס חיל האוויר בוואיומינג בין השנים 1948 עד 1954. בבדיקות הדם נבדקו נוגדנים למחלת הצליאק. דגימות אלה הושוו ל- 12,768 דגימות דם שנאספו במינסוטה.

 

החוקרים מצאו כי קיימת עלייה של פי 4.5 בשכיחות המחלה בקרב צעירים, בהשוואה לשנות ה-50. ממצאי המחקר שפורסמו בגיליון החדש של כתב העת Gastroenterology הפתיעו גם את החוקרים אשר לא ידעו להסביר את הממצאים. אלה משערים כי ייתכן וקיימים שינויים בעיבוד החיטה, או שינויים בתהליכים אלרגיים בגוף הגורמים לעלייה בשכיחות המחלה.

 

צליאק בעלייה - גם בישראל

"שכיחות המחלה נמצאת בעלייה גם אצלנו", אומר ל-ynet ד"ר ג'רלנד פרייזר, מומחה לגסטרואנטרולוגיה מבית החולים בילינסון, "הסברה היא שלפחות אחד מכל 100 סובל מהמחלה. האבחון הולך וגובר בעיקר בשל המודעות הגוברת למחלה אצל הרופאים שערים לתופעות הרחבות של המחלה ובהן אפילפסיה, סוכרת, אוסטאופורוזיס, אנמיה נוסף להפרעות במערכת העיכול".

 

לדברי ד"ר פרייזר, המחקר החדש מגלה כי ככל הנראה השכיחות העולה של המחלה נעוצה בכל זאת בגורמים נוספים למודעות הגבוהה למחלה. "ייתכן שאכן יש שינוי אמיתי הגורם למחלה שמעורר תגובה של נוגדנים. הרופאים צריכים להכיר את התסמינים השונים של המחלה שיכולים להניב סימפטומים רבים, ואז בהחלט יש טעם לבדוק האם הגורם אכן נעוץ במחלת הצליאק".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
חולי צליאק רבים אובחנו עם 'מעי רגיז'
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים