שתף קטע נבחר

הורשעו העבריינים במדים: "כשל במלחמה בפשע"

בית המשפט המחוזי בחיפה הרשיע קצין משטרה ושלושה בלשים בפרשת הנחת המטענים ליד בית העבריין מיכאל מור בנהריה. האזרח רן קרוטר זוכה. השופטים: "מצטיירת תמונה בעייתית של תפקוד המשטרה, כשלא ניתן מענה הולם לפעילות עבריינית כלפי אנשי משטרה. מדובר בכישלון מערכתי"

השוטרים הורשעו, המשטרה נכשלה "כישלון מערכתי" בהגנה על אנשיה - פרשת "עבריינים במדים", במסגרתה שוטרים הניחו מטעני חבלה כדי לנקום בעבריין מיכאל מור מנהריה הסתיימה הבוקר (יום ב') בהרשעתם של קצין משטרה ושל שלושה בלשים. בית המשפט המחוזי בחיפה זיכה את האזרח שהואשם בפרשה בדעת רוב. השופטים קבעו המשטרה נכשלה "כישלון מערכתי" והפגינה אזלת יד בהתמודדות עם משפחות הפשע ועם האיומים כלפי השוטרים ובני משפחותיהם.

 

אב בית הדין, השופט יוסף אלרון, והשופטים כמאל סעב ורבקה למלשטריך-לטר הרשיעו את השוטרים בסעיפים הבאים: היזק בחומר נפיץ, עבירות נשק, מרמה ובהפרת אמונים. הם דחו את טענות ההגנה שהשוטרים פעלו מתוך הגנה עצמית, והתייחסו לחוות דעת על מידת קטלניות המטען.


הנאשמים בבית המשפט, הבוקר (צילום: מורן שביט)

 

הפרשה החלה באוקטובר 2006, אז הושלך רימון רסס למרפסת ביתו של אלדד חדד, בלש מימ"ר גליל במשטרה. בעקבות זאת החליטו קצין איסוף בימ"ר - רפ"ק יניב אשור, רכז מודיעין בעכו - רמי מוסא, רכז מודיעין בימ"ר - יוסי לוי, וחדד עצמו - לפעול נגד האיומים באותה המטבע. הם תכננו את הפעולה, הרכיבו את מטענים, ערכו ניסויים בהפעלתם ולבסוף הניחו אותם ביעדיהם. האזרח רן קרוטר, שהואשם אף הוא בפרשה, זוכה בדעת רוב.

 

השופט אלרון סבר שיש לדחות את גרסת קרוטר כי לא היה מודע להיבט הפלילי של המעשים. "לא ברור איזה שימוש לגיטימי יכול היה להעלות בדעתו למטעני החבלה", אמר. לעומתו קבע השופט סעב: "ניתן לראות באופן חד וחלק מעדות עד המדינה כי האזרח לא ידע דבר על המהלכים של השניים... אין כל ראיה שיש בה כדי להראות ולהוכיח כי ידע שעומדת להתבצע עבירה".


נאשמי "עבריינים במדים" (צילום: מורן שביט)

 

זמן קצר לפני תחילת הדיון התעקש הבלש חדד שהנחת המטענים הייתה בגדר תרגיל בלבד. "לא התכוונתי לפגוע או להזיק בשום דרך. כל מה שנעשה היה מחוסר ברירה ומתוך הגנה עצמית". הוא הוסיף כי בתום המקרה חל שינוי אמיתי בכל הנוגע למאוימים במשטרה, "ואת התוצאות ניתן לראות בכל רחבי הארץ".

 

השופט אלרון דחה את טענות הנאשמים להגנה עצמית ולהגנה מן הצדק: "אין זה מתפקידו של בית משפט זה לבחון את תפקודו המקצועי של הסגל הפיקודי הבכיר של משטרת ישראל... יחד עם זאת נראה כי התמונה המצטיירת לאחר שמיעת הנאשמים ועדים אחרים הינה תמונה בעייתית של תפקוד המשטרה בנהריה, כאשר לא ניתן מענה הולם לפעילות עבריינית חריגה כלפי אנשי משטרה ואנשי ציבור... במבחן התוצאה מדובר בכישלון מערכתי". 

 

החקירה הסמויה בפרשה נפתחה בעקבות עדות של שוטר שסרח, חיים משה, שהעלתה את החשד כי השוטרים הם שהניחו את המטענים. שוטר נוסף שפעל עם החמישה הפך לעד מדינה והפליל את חבריו. הוא נידון, על פי ההסדר עם מח"ש, לחצי שנת עבודות שירות.

 

השופט אלרון התייחס לגרסתו של עד המדינה, שגוללה את הנעשה מאחורי הקלעים: "לפי גרסה זו עולה באופן חד-משמעי שמניע הנאשמים היה לנקום במור ובאחיינו על חמיקתם החוזרת ונשנית מזרועות החוק, לשיטתם שהתבטאה בעבירות התקיפה והאיומים שבוצעו כלפיהם או כלפי חבריהם".

 

הוא גם דחה את טענתם של השוטרים כי מדובר היה ב"התקן פירוטכני שבכוחו לעשות רעש בלבד", וציין כי במטענים היו כדורי מתכת ומדובר היה במטענים שיכולים היו להיות קטלנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלדד חדד. החליטו לפעול באותה מטבע
צילום: מורן שביט
קרוטר. זוכה ברוב דעות
צילום: מורן שביט
רפ"ק יניב אשור
צילום: מורן שביט
מומלצים