שתף קטע נבחר

בין הסכנה לפרנסה: ילדים עובדים במנהרות עזה

מתוך 16 אלף פלסטינים שעובדים במנהרות, מחצית הם קטינים שנוהגים לקחת משככי כאבים כדי להדחיק את החרדה. לפחות 30 מהם כבר נהרגו. "היהודים הם האויב שלנו. אני לא מפחד מהם", אומר אנוואר, בן 15 שאיבד את עבודתו בתקיפה של חיל האוויר. האמת היא שאין לו ברירה אלא לפרנס את המשפחה

אנוואר, בן 15 מעזה, הפך למובטל לאחר שמנהרת ההברחה שבה עבד נהרסה בתקיפה של חיל האוויר. הוא לא יודע קרוא וכתוב, אבל לטענתו הוא טוב בעבודה במנהרות. "בית ספר הוא חסר טעם", הוא טוען.

 

הקול המחוספס והמראה הקשוח של אנוואר מסווים את גילו הצעיר, אבל בזכות גופו הנערי הוא מועמד מושלם לעבודה במנהרות. משפחתו צריכה כסף - והתגמול עבור העבודה המסוכנת

הוא גבוה. ילדים יכולים להרוויח עד 30 דולר למשמרת של 12 שעות. "יש לי שישה אחים", הוא מספר, "אני המפרנס של המשפחה".

 

"אנחנו מביאים לכאן כל דבר שאתה יכול לדמיין", הוא מתפאר, "אוכל, נעליים, צעצועים, מקררים, תנורים, אפילו מכוניות - הם מפרקים אותן לחלקים ומחברים בחזרה בעזה". הוא מתעקש כי במנהרה שבה עבד מעולם לא הבריח אמצעי לחימה לעזה: "לממשלה יש מנהרות מיוחדות בשביל זה". ומה עם התקיפות של חיל האוויר הישראלי? "היהודים הם האויב שלנו. אני לא מפחד מהם".


חמאס גובה 10,000 שקלים תמורת אישור לפתוח מנהרה (צילום: AFP)

 

הרשות המקומית ברפיח גובה 10,000 שקלים תמורת אישור לפתיחת מנהרה. מוחמד, שעומד בפתח המנהרה שלו, מספר כי השבוע נהרגו שלושה בני אדם במנהרות שנמצאות באזור. לדבריו, המצרים הרסו את המנהרה שלו כבר חמש פעמים. הוא מכחיש כי הוא מעביד ילדים.

 

נער פלסטיני: "לא אחזור לעבוד במנהרות. זה נוראי" 

על פי מחקר שערך המרכז הפלסטיני לדמוקרטיה ולפיתרון לעימות, כ-16 אלף בני אדם עובדים במנהרות. יותר ממחצית הם קטינים. מתוך 115 ההרוגים במנהרות בשנתיים האחרונות, 30 היו קטינים. על פי החוק הפלסטיני אסור להעסיק ילדים שלא מלאו להם 16 שנים.


"לממשלה יש מנהרות מיוחדות בשביל אמצעי הלחימה" (צילום: AFP)

 

"הייתי בתוך מנהרה. מצרים ריססה גז לבפנים. שלושה עובדים מתו. 18 נחנקו וקיבלו טיפול", מספר אוסאמה, בן 14. "החלטתי לא לחזור שוב, אבל אבא שלי מת והייתי חייב לחזור

לחודש בערך". חברו מוחמד בן ה-15, שנמצא איתו במרכז של יוניצ"ף, אומר בנחרצות: "אני לא אחזור לעבוד במנהרות. זה נוראי".

 

איאד אבו-הוג'איר מהמרכז הפלסטיני לדמוקרטיה אומר כי רוב הילדים שעובדים במנהרות משתמשים במשכך הכאבים "טרמדול", שנועד לספק תחושת "היי" ולשכך את החרדה. הוא מספר כי המשפחות בעזה זקוקות נואשות לכסף - ואין להן אלטרנטיבה אלא לשלוח את הילדים לעבוד במנהרות.

 

"כשאנחנו אומרים להורים 'הוא רק ילד והוא צריך להנות מהילדות שלו', הם מסתכלים עלינו כאילו הגענו מהירח, הם גורמים לנו להרגיש כאילו אנחנו לא מציאותיים", מספר אבו-הוג'איר על מפגשיו עם הורים פלסטינים. הוא מאמין שעד שלא יוסר המצור שהוטל על הרצועה, "המשבר יימשך והילדים ימשיכו לעבוד במנהרות". גם אנוואר משוכנע שהמנהרות לא ייעלמו בקרוב: "כשאגדל, אני רוצה להיות חופר מנהרות מקצועי. מרוויחים בזה הרבה כסף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"בית ספר הוא חסר טעם". מנהרת הברחה בעזה
צילום: AFP
"מבריחים אפילו מכוניות"
צילום: AFP
מומלצים