שתף קטע נבחר

40 שנה לנחיתה על הירח: זה מה שנשאר

ביום שני יציין העולם 40 שנה לנחיתה הראשונה של אדם על הירח. לרגל האירוע צילמה מקפת החלל של נאס"א LRO חמישה מתוך ששת האתרים שבהם נחתו אסטרונאוטים ואיתרה עצמים שהשאירו הצוותים מאחוריהם

40 שנה אחרי הצעד הקטן של ניל ארמסטרונג, מציגה נאס"א צילומים עדכניים של אתרי הנחיתה של חלליות אפולו על פני הירח. הצילומים נעשו על ידי המקפת LRO, שוגרה במאי השנה ועל אף היותם מטושטשים, ניתן להבחין בציוד שהשאירו מאחוריהם בני האדם שזכו להניח את כף רגלם על גרם שמיימי שמחוץ לכדור הארץ.


אתר הנחיתה של אפולו 11. מודול הירח "הנשר" מסומן בחץ (צילום: נאס"א)

 

בצילום המציג את אתר הנחיתה של אפולו 11, החללית ששוגרה לפני 40 שנה ויומיים והביאה לירח את באז אולדרין וניל ארמסטרונג, ניתן להבחין ברכיב הנחיתה של מודול הירח, בידוע בכינויו "הנשר". צמד המילים "הנשר נחת", שאותו שמעו מיליוני צופים בטלוויזיה ב-20 ביולי 1969, הפך מאז לביטוי שגור. הנשר המקורי אכן נחת, אבל רק חלק ממנו המריא בחזרה.

 

40 שנה לאדם הראשון על הירח - סיקור מיוחד ב-ynet

 

מודול הירח של אפולו 11 היה מורכב מרכיב נחיתה ורכיב המראה. רכיב הנחיתה היה צלב אלומיניום עם רגליים ארוכות, סולם ומנוע שיגור, ורכיב ההמראה היה תא מגורים קטן עם מערכות קשר. 

 

כאשר הגיעה החללית אפולו 11 למסלול סביב הירח, נכנסו שניים משלושת האסטרונאוטים שבתוכה לרכיב ההמראה של מודול הירח והוא שוגר אל אדמת הירח. המודול נחת על רגלי האלומיניום הארוכות של רכיב הנחיתה והאסטרונאוטים ירדו אל הקרקע באמצעות הסולם שלו.

 

לאורך המשימה אוחסנו כלי העבודה ברכיב הנחיתה והאסטרונאוטים ישנו ואכלו בתוך רכיב ההמראה. עם תום המשימה, הופעל המנוע הרקטי שברכיב הנחיתה ושיגר את רכיב ההמראה חזרה אל החללית. רכיב הנחיתה עצמו נשאר על הירח וניתן לראות אותו בתמונה שצולמה השבוע.


הנשר שנחת. מודול הירח על שני רכיביו (הדמיה: נאס"א)

 

צילום נוסף מציג את אתר הנחיתה של אפולו 14, שהמריאה בינואר 1971 ונחרתה בזיכרון בתור המשימה שבה שיחקו האסטרונאוטים גולף על הירח. בצילום זה ניתן לראות היכן השאירו האסטרונאוטים כלי עבודה ואפילו עקבות רגליים של בני אדם שהלכו על הירח. "זה ממש מדהים לראות את הציוד פשוט מונח שם, מחכה שנשוב", אמר מנהל פרויקט LRO מרק רובינסון. "ממש אפשר לראות את מודול הירח יושב לו איפה שהשאירו אותו". את כדורי הגולף, אם תהיתם, לא הצליחו לאתר בצילום.


אתר הנחיתה של אפולו 14. הציוד עדיין בשטח (צילום: נאס"א)

 

בנאס"א מציינים את אירועי 40 שנה לנחיתה על הירח ברוב טקס והדר. לחגיגות נוספה משמעות יתרה עקב שני אירועים אקטואליים. ביום שני, יום הנחיתה, יושבע מנהל חדש לסוכנות החלל - האסטרונאוט לשעבר צ'רלס בולדן. בולדן יהיה האפרו אמריקני הראשון שעומד בראש הגוף החשוב ורב ההשפעה הזה, ובסך הכל האסטרונאוט השני שזוכה למלא את התפקיד.

 

בנימה פחות שמחה, ציינו בסוף השבוע בארה"ב את מותו של מגיש הטלוויזיה האגדי וולטר קרונקייט. קרונקייט, שסיקר ודיווח על רוב האירועים המשמעותיים בתולדות האומה האמריקנית במאה ה-20, היה גם האיש שבישר לעולם על נחיתתם של ניל ארמסטרונג ובאז אולדרין על הירח. "דיווחו מלא התשוקה של קרונקייט היה הדבר שעורר בי את התשוקה לטוס לחלל", אמר צ'רלס בולדן בהודעה מיוחדת לעיתונות. "לקרונקייט הייתה תשוקה לחקר החלל", הוסיף ניל ארמסטרונג בהודעה משלו, "התשוקה הזו הייתה מדבקת והיא דבקה בצופים שלו שהאמינו בו ובמה שאמר. אתגעגע אליו".

 

ערוץ המדע של ynet יציין את יום השנה ה-40 לנחיתת האדם הראשון על הירח במגוון תמונות, סרטונים וכתבות מגזין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
ניל ארמסטרונג יורד בסולם
צילום: נאס"א
מומלצים