שתף קטע נבחר

ההתעללות: "גם המח"ט ידע, שלא יתממו"

אחרי חשיפת "טקס החניכה" האלים בפלוגת שיריון שנגמר בפגיעות חמורות, ממשיכות לזרום ל-ynet עוד עדויות מחיילים המכירים את הפלוגה מקרוב. רובם רואים בטקס אקט מלכד ומבגר ומותחים ביקורת על-כך ש"התיק" הופל על המ"פ

"כולם יודעים על זה - מהמח"ט, המג"ד ועד למ"פ - כל מי שצמח בפלוגה. זו מסורת בפלוגה, אי אפשר להתבלבל ושאף אחד לא יתמם". מתן ידגר, חייל לשעבר בגדוד השיריון שבו התרחש אירוע ההתעללות החמור שנחשף לראשונה ב-ynet שלשום, מספר על התרבות שהיכתה שורש בפלוגה במשך שנים - ובידיעת כולם, מקטן ועד גדול. ידגר וחיילים נוספים, שהשתחררו בחודשים האחרונים, הסכימו לחשוף טפח נוסף בפרשה הקשה.  

 

האירוע התרחש בגדוד השייך לחטיבה 188. סגל פלוגה, שהיה אמור לקלוט כ-20 חיילים חדשים שסיימו לאחרונה מסלול, החליט לקבל את פניהם בצורה אלימה וקשה. אנשי הסגל, בידיעת מפקד הפלוגה, היכו את החיילים במשך דקות ארוכות מכות נמרצות במסגרת טקס החניכה, מכות שגרמו להם צלקות וסימנים כחולים על הגוף.

 "הטקס" האחרון בגדוד נערך לפני כעשרה ימים ללוחמים שקיבלו דרגת סמל.

 

תחקיר שנערך בחטיבה העלה כי אנשי הסגל נהגו באופן הנוגד באופן קיצוני את הנורמות המצופות ממפקדים בצה"ל. מפקד הפלוגה, קצין בדרגת סרן, נשפט על-ידי מפקד אוגדת געש ל-30 ימי מחבוש וככל הנראה יודח מתפקידו ומהחטיבה. זאת, למרות שהוא לא השתתף בהתעללות - אלא לא פעל למנוע אותה ונענש בשל אחריותו הפיקודית. גם אנשי סגל אחרים נשפטו ונשלחו לכלא ובתום ריצוי העונש ייבחן המשך תפקידם.


"יותר בקטע של השפלה". מתן ידגר (צילום: גילי אליהו)

 

לדברי ידגר, שהשתחרר מהפלוגה בחודש מרס, זה היה טקס חניכה של צעירים, המקובל במקומות רבים בצה"ל. "פשוט נפלו על הפלוגה הזו. בן אדם ששומע על זה במחוץ לא יבין זאת. מבחוץ אתה אומר 'למה צריך את זה', אבל מבפנים אתה רואה את הדברים אחרת. כשזר רואה אלה נוחתת למישהו על הכתף או על הרגל הוא לא יבין זאת".

 

"כולם יגידו שזה דבר מחליא, שזה נוראי, אבל אנשים יודעים שהפלוגה הזו היא חוד החנית של השיריון. כל פעם שהגדוד היה צריך להיכנס לעזה - ישר הזניקו אותנו. זה מראה לך שהדבר הזה הוא לא רק משחית אלא גם מחזק, מבגר, נותן כוח ותעצומות נפש. קרה כבר בעבר שחיילים התלוננו ומה שקרה הוא שהם לא התחברו לפלוגה או שהם עזבו. אם אתה לא בקטע אז להתראות. אנחנו בקטע של כיוון מסוים של סגנון של חיים", מוסיף ידגר אך מדגיש: "לטקסי החניכה תמיד יש איזשהו גבול. זה פחות בקטע של להכאיב ויותר בקטע של השפלה".

 

"בסך הכל צ'אפחה בגב"

ז', חייל בפלוגה שהשתחרר לפני כמה חודשים, מספר כי הגיע לביקור בבסיס יום לפני שמפקד הפלוגה נכנס לכלא. "כל הפלוגה היתה בהלם, עצוב זו לא מילה. לקחו את המ"פ כש"ג, כשעיר לעזאזל. התקשורת עשתה מזה קרקס. האם הוא אשם בכל מה שקרה? מה זו העריפת ראשים הזו? מה שראו בתמונות זה גב של מישהו אחרי טקס הענקת דרגות. דבר כזה קורה בכל צה"ל, לכל חייל וחייל. המ"פ מעניק את הדרגות וברגע שהסגל הולך, החיילים הוותיקים באים ונותנים לו מכות". 

 

"לי עשו דברים הרבה יותר מטורפים מזה, אבל זה היה בכיף", מוסיף ז'. "מי ששומע על זה מבחוץ יראה זאת אחרת. זר לא יבין זאת. מי שהיה לא בסדר בכל הסיפור הזה הם החיילים הצעירים. הם יכלו להגיד לא. אין בזה שום כפייה, שום דבר מחייב. מי שרוצה משתתף". בהקשר זה יצויין כי המ"פ נשפט עוד בטרם פורסמה הכתבה בתקשורת.

 

גם אייל, חייל אחר שהשתחרר מהפלוגה בחודש מרס, סבור כי איש מאנשי הסגל לא ביצע מעשים מוגזמים או משפילים. "המ"פ הזה הוא הקצין הכי טוב שיצא לי לעבוד תחתיו. הוא איש צבא אמיתי וכולם יודעים את זה. אם מישהו נפגע בתקרית הזאת זה דבר נדיר מאוד שלא אמור לקרות. בסך הכל צ'אפחה על הגב, הכל בכיף ואחר כך העניין נגמר כשכולם יושבים על כוס קפה.

 

לדבריו של אייל טקסי החניכה הם מנהג שמחבר את הפלוגה. "זו מסורת, אלה דברים שמחברים. בשביל זה אנשים רוצים להגיע לפלוגה, זה לא משהו משפיל וזה לא משהו כואב. ככה חייל מרגיש שהוא מתקדם, יש לו מטרה ויש לו סיבה להישאר בקרבי. לא רק שזה לגיטימי - זה דבר נחוץ. גאוות פלוגה נוצרת רק בגלל זה".

 

דובר צה"ל מסר בתגובה: "לאחרונה נחשפו מספר בעיות ערכיות חריגות בגדוד, בהן מקרי השפלה ואלימות אשר אין להם מקום בצבא. בוצעו תחקירים מקיפים על-ידי מפקד הגדוד ומפקד החטיבה ובהתאם לממצאים ננקטו מספר צעדים יזומים מחמירים למיגור התופעה שראשיתם בטיפול משמעתי ופיקודי. בנוסף, הוקם צוות בדיקה בראשות סגן מפקד החטיבה על מנת למנוע הישנות תופעות דומות ביחידה ובצה"ל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוצאות ההתעללות. אחד החיילים בפלוגה
מומלצים