שתף קטע נבחר

גייטס: הדיאלוג עם טהרן מוגבל; ברק: נגן על עצמנו

שר הביטחון נפגש עם שר ההגנה האמריקני, אמר שאסור להוריד אף אופציה מהשולחן וציין: "אנחנו מעדיפים לקבל מארצות הברית את הכלים והתמיכה ולבצע את ההגנה של ישראל על ידינו". לפי גייטס, אובמה מחכה לתשובות מאחמדי-נג'אד עד סוף ספטמבר

"אנחנו מעדיפים תמיד להגן על ישראל בעצמנו" - כך אמר הבוקר (יום ב') שר הביטחון אהוד ברק בהתייחסו לאיום האיראני, לאחר הפגישה עם עמיתו האמריקני, רוברט גייטס. שר ההגנה של ארצות הברית אמר בנושא: "הנשיא (אובמה) הציע משא ומתן, אך גם סנקציות. הצעת הנשיא היא לא בלתי מוגבלת בזמן. הנשיא מצפה לתגובה עד עצרת האו"ם (שתיערך בסוף ספטמבר - ר.מ)".

 

ברק ביקש להודות לאמריקנים על "הסיוע העקבי, הכספי והטכנולוגי,

אשר עוזר לשמור על עליונותנו הצבאית. אנחנו מעדיפים לקבל את הכלים והתמיכה ולבצע את ההגנה של ישראל על ידינו", הוא אמר - ברקע התבטאויותיה של מזכירת המדינה, הילרי קלינטון על "מטריית הגנה" לבנות הברית באזור.

 

"אנחנו לא מסתירים את עמדתנו", הוא פנה לגייטס, "אנחנו עומדים על כך שלא צריך להוריד אף אפשרות מהשולחן וממליצים לאחרים לאמץ את אותה הגישה, למרות למרות מה שאמרת - שבשלב זה העדיפות צריכה להינתן לדיפלומטיה ולסנקציות". גייטס ידוע כאחד הדוברים הבולטים בממשל האמריקני בניסיון להניא את ישראל מכוונה לתקוף את מתקני הגרעין של איראן.


 

ברק, גייטס והשולחן. הכל פתוח? (צילום: AFP)

 

"איננו עיוורים לעובדה שכל פעילות שלנו משפיעות גם על אחרים ועל שכנים באזור, אנו לוקחים זאת בחשבון, אך בסופו של דבר אנחנו מחויבים לאינטרס הביטחוני של ישראל", אמר עוד שר הביטחון. "תמיד טוב לדעת שארצות הברית כמעצמה החזקה בעולם ומנהיגת העולם החופשי - ניצבת בצד של המדינות החופשיות, של מדינות מתונות, נגד גורמים סוררים במזרח התיכון ובפינות אחרות של העולם".

 

לגבי ההצעה האמריקנית לדיאלוג עם איראן, חזר ברק על העמדה לפיה "שיח עם איראן צריך להיות מוגבל בזמן, צריך להכין מראש סנקציות משמעותיות בהרבה".

 

"למצות כל דרך לשכנע אותם"

גייטס עצמו אמר: "אנחנו יודעים שהאיראנים ינסו להביס את השעון (במרוץ לפצצה). אין זו שאלה שאיראן גרעינית תוביל לאי יציבות משמעותית באזור ותהווה איום בוודאי על ישראל, אך גם על ארצות הברית ומדינות אחרות. אנו בהסכמה מלאה על ההשלכות השליליות בנושא יכולות כאלו של איראן.


גייטס (מימין) נוחת בישראל, הבוקר (צילום: AFP)

 

"אנחנו גם מסכימים כי חשוב למצות כל דרך על מנת לשכנע אותם שבסופו של דבר מדובר גם באינטרס שלהם", הדגיש שר ההגנה, והזכיר את עצרת האו"ם הקרובה כתאריך היעד. בהמשך אמור גייטס להיוועד עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו.

 

בפגישה הסגורה לפני מסיבת העיתונאים השתתף מהצד הישראלי גם הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי. במהלך הפגישה אשר הוגדרה על ידי על הצדדים כ"טובה", העביר הרמטכ"ל הערכות ביטחוניות ונתן סקירת מצב.

 

בנושא האופציה הצבאית אמרה אתמול קלינטון, כי "ישראל היא מדינה ריבונית שזכותה לפעול, אם יש עליה איום. אם הישראלים יאמינו שיש עליהם איום קיומי - הם לא יקשיבו לנו". עם זאת, מזכירת המדינה הבהירה כי ארה"ב מנסה להשפיע על ישראל להאמין במאמץ הדיפלומטי הבינלאומי ולשתף עמו פעולה.

 

אתמול נפגש ברק עם השליח המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל. זו הייתה יריית הפתיחה לשבוע מדיני עמוס וקריטי, שבמהלכו יתקיימו פגישות רבות בין בכירים ישראלים לנציגי הממשל האמריקני.

אחרי גייטס, בהמשך השבוע יגיע לירושלים גם היועץ לביטחון לאומי ג'יימס ג'ונס. גורם מדיני בכיר בלשכת ראש הממשלה בירושלים אמר כי "כל שלושת הבכירים שיגיעו לכאן מדווחים ישירות לאובמה - ומכאן המורכבות והמשמעות הרבה של הפגישות".

 

מיטשל ביקר קודם לכן בדמשק ונפגש עם הנשיא בשאר אסד. הוא הדגיש שחידוש השיחות בין ישראל לסוריה הוא "מטרה לטווח הקרוב" עבור וושינגטון. אחר כך יצא באופן בלתי מתוכנן למצרים, שם יפגוש את הנשיא חוסני מובארק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גייטס וברק. "למרות מה שאמרת"
צילום: AFP
מיטשל. יצא למצרים
צילום: רויטרס
מומלצים