שתף קטע נבחר

אסף הרופא סירב לנתח חולה כי "הביע אי אמון במערכת"

בצעד חריג ושנוי במחלוקת, ביטל בית החולים "אסף הרופא" ניתוח להסרת גידול ממאיר בחולה שלדברי הצוות הרפואי, "היה נסער וזועף, וקילל". החולה הועבר לניתוח חלופי בבילינסון. יו"ר האגודה לזכויות החולה: התנהגות בית החולים אינה ראויה

מסתבר שלא משתלם לקטר: בצעד חריג ושנוי במחלוקת ביטל בית החולים הממשלתי אסף הרופא בצריפין ניתוח שתוכנן לחולה להסרת גידול ממאיר בשלפוחית השתן, זאת לאחר שלדברי בית החולים, החולה "הביע חוסר אמון במערכת, והיה רווי תלונות כלפי המערכת הרפואית של בית החולים וכלפי הרופא המטפל".

 

הבדיקה של החולה בן ה-76 נעשתה על ידי אורולוג מתמחה ונועדה לקראת הניתוח שנקבע לחולה ותוכנן להתקיים בשבוע שעבר. ואולם, לאחר העימות בין החולה לרופא המטפל, הבדיקה הופסקה באמצע, ורופאת המשפחה של המטופל התבקשה לניתוח דחוף בבית חולים אחר. הניתוח החילופי נקבע להתקיים בית החולים בילינסון בפתח תקווה.

 

בית החולים: זו אלימות לשמה

לדברי הרופא החולה היה "נסער וזעוף וביקר את חוסר יעילותה של המערכת", וכאשר הבהיר לו הרופא שאינו מוכן להמשיך ולבדוק אותו באווירה כזו, צעק החולה: "כולכם חארות". החולה לעומת זאת מכחיש את הטענה כי קילל.

 

בבית החולים רואים בהחלטה החריגה אמצעי התגוננות במאבק נגד האלימות הגוברת נגד רופאים ועל רקע אירועים האלימים שהיו בשנים האחרונות נגד צוותים רפואיים. ד"ר בני דוידסון, מנהל בית החולים, אמר בתגובה לפניית מגזין "מנטה", כי הצוות הרפואי "פעל בצורה מופתית" וכי במקרה זה "הובהר חד משמעית שהתנהגות מסוג זה מייצרת משבר אמון שלא מאפשר יותר לרופא ולמוסד הרפואי להמשיך ולטפל באזרח. בד בבד בית החולים דאג באופן מדוקדק לכך שיימצא תחליף הולם, זמין ונגיש לשירות הרפואי שנקטע עקב אותו אירוע".

 

ד"ר דוידסון הוסיף כי הוא תקווה שהאירוע יהפוך ל"נשק במאבק באלימות הגוברת, המתחילה כאלימות מילולית והופכת לעיתים לאלימות גופנית ואת התחושה ההולכת ומתפשטת בציבור, שמותר וניתן להעליב ולאיים על עובדי הבריאות כנורמת התנהגות". 

 

"לא ייגרם כל נזק לחולה מהמעבר"

ד"ר יורם זיגל, אורולוג בכיר במחלקה המדוברת בבית החולים: "החולה זכה אצלנו לטיפול ללא רבב. רק לאחרונה טיפלנו בחולה שדקר ופצע אנושות את עמיתנו האורולוג מבית החולים קפלן. לאור החוויה הטראומטית הזו שכולנו חווינו, חשתי צורך לתת גיבוי מלא למתמחה שלנו שאנו מעריכים מאוד, בידיעה ברורה כי לא יגרם כל נזק לחולה שיעבור לבית החולים אחר".

 

עדינה מרכס, יו"ר האגודה לזכויות החולה, אומרת כי מדובר במקרה נדיר, ונראה שעל רקע אירועים אלימים נגד צוותים רפואיים עלה סף הרגישות של בתי החולים להתייחסות אגרסיבית של חולים. "ברור שגם לחולים יש חובות ולא רק זכויות. אך התנהגות בית החולים אינה ראויה לדעתי. מדובר בניתוח להסרת גידול סרטני ויש משמעות למשך הזמן עד לביצוע הניתוח. אם הרופא לא מוכן לנתח אותו הוא צריך להעביר אותו לרופא אחר באותו בית החולים ולא להעביר אותו לבית חולים אחר, החשש הוא שעצם ההעברה לבית החולים אחר כלשעצמה תביא להתמשכות הזמן עד לביצוע הניתוח".

 

מההסתדרות הרפואית נמסר: "איננו מכירים את פרטי המקרה ולכן נוכל להגיב רק עקרונית. עמדתה של ההסתדרות הרפואית היא שחולה המגיב באלימות פיסית או מילולית למעשה מביע אי אמון ברופא במערכת הרפואית. לכן אם לא מדובר בסכנת חיים או בטיפול מציל חיים, אנו סבורים שהעברת החולה לקבלת טיפול במוסד רפואי אחר הינה לטובת החולה, ולטובת המערכת כולה".

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוסר אמון במערכת? לך לבי"ח אחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים