שתף קטע נבחר

פסטיבל "המסרחיד" בעכו חוזר

הפסטיבל להצגות יחיד בשפה הערבית ייפתח ב-11 באוגוסט, ויציג שבע הצגות בבכורה, וכן הצגות שנוצרו במהלך סדנאות הכתיבה שלו

המרכז לתיאטרון עכו יארח זו השנה השמינית את פסטיבל "מסרחיד" להצגות יחיד בשפה הערבית. בפסטיבל, שייפתח ב-11 באוגוסט ויימשך שלושה ימים, יוצגו שבע הצגות בבכורה. חלק מן ההצגות נוצרו ופותחו במהלך סדנאות הכתיבה של הפסטיבל, אשר שם לו למטרה לחזק את המחזאות הערבית בישראל. ההצגות ילוו בתרגום סימולטני לעברית, וחלקן יוצגו במקביל גם בשפות עברית ואנגלית.


"בישר". שאדי פאכר אל-דין (צילום: ואיל ואכים)

  

זו למעשה השנה הראשונה בה מקיים הפסטיבל סדנאות כתיבה לפיתוח יצירה מקורית בערבית; את הסדנאות ניהל יוזם הפסטיבל ומנהלו האמנותי, פיראס רובי, בשיתוף עם המחזאי והעיתונאי עלא חליחל. הסדנאות נפרשו על פני שישה חודשים וליוו את תהליך הכתיבה משלב הרעיון ועד להתגבשות מחזה.

 

"תפיסת העבודה שלנו במרכז לתיאטרון עכו באה לידי ביטוי גם בפסטיבל המסרחיד שמשמש חממה טבעית ליוצרים ולקבוצות", אומר סמדר יערון מהמרכז בעכו. "בשנה שעברה התחלנו להרגיש שהפסטיבל מהווה בית ליוצרים ערבים, ובמקביל חודר לתודעת הקהל שאינו דובר ערבית. מהמקום הזה החלטנו ללכת צעד נוסף קדימה".


"הצד האפל של הירח". קיתי יעקוב (צילום: ואיל ואכים) 

 

מוני יוסף, מנכ"ל המרכז לתיאטרון בעכו וחבר בוועדה האמנותית של הפסטיבל, מוסיף: "חשיפת העשייה לקהל שאינו דובר ערבית עומדת גם היא בראש מעיינינו. זו הסיבה שהחלטנו השנה ללוות את ההצגות בתרגום סימולטני. אנחנו פועלים על יסודות של שיתוף פעולה אמנותי בין אמנים יהודים וערבים, ומכוונים לכך מתוך אמונה עמוקה בכוחה של ההיכרות והצצה אל עולמו של האחר כחוויה מתקנת".

 

גם השנה עוסקות הצגות התחרות בשבר הפנים חברתי של ערביי ישראל. הרשימה כוללת את: "הרצל אמר" מאת איאד ברגותי, שמעלה תהיות על הזהות האישית והלאומית. את ההצגה, בהפקת תיאטרון אל-לאג'ון מערערה, ביים מוניר בכרי ומשחק בה גאסאן עבאס; "לא ספינת נח" מאת מרואן מחול, שעוסקת בחריגים במשפחה הגרעינית ובחברה המורחבת.


"הרצל אמר". גסאן עבאס (צילום: ואיל ואכים) 

 

את ההצגה, בהפקת תיאטרון אל-סאראיא מיפו, ביים נורמן עיסא ובה משחק רביע ח'ורי; "בישר" מאת עדנאן טראבשה עוסקת בחינוך ודיכוי מיני בחברה הערבית. את ההצגה, בהפקת תיאטרון אל-מראיא, ביים עאמר חליחל ומשחק בה שאדי פאכר אל-דין.

 

"סאדאת והאדונים" מאת נאג'י דאהר היא הצגה בתוך הצגה. שחקן פלסטיני מגלם את דמותו של נשיא מצרים, אנואר אל-סאדאת, ותוהה במהלך החזרות אם לחזור אל העבר או לגעת באקטואליה של החברה הערבית. את ההצגה, בהפקת אנסמבל פרינג' מנצרת, עיבד וביים הישאם סלימאן ומשחק איאד שיתי; "המורה בנזונה" הוא עיבוד של איש הטלוויזיה אריה יאס לסיפור של רוברטו אטאיד.

 

ההצגה, בהפקת תיאטרון אלאג'יאל-טמרה, מתרחשת בשיעור סוער בכיתתו של המורה כמאל שחלם בכלל להיות טייס. יאס גם ביים את ההצגה בהשתתפות השחקן מחמוד מורה; "הצד האפל של הירח" מאת ובבימוי באיאן ענתיר מביא את פני החברה הערבית בארץ הלכודה בין ערכים למציאות. בהצגה, בהפקת תיאטרון אל-נאפיזא משפרעם, משתתפת השחקנית קיתי יעקוב.

 

השנה לראשונה תתארח בתחרות הצגה אורחת. "יומנו של מטורף", בהפקת תיאטרון אל נאס ממרוקו, הוא עיבוד למחזה הנודע מאת ניקולאי גוגול. את המחזה עיבוד וביים טייב אל סידיקי, מהיוצרים המרכזיים בתיאטרון המרוקאי ובעולם הערבי שפיתח סגנון ושפת תיאטרון מקוריים.

המחזה בעיבוד החדש עוסק במעמדות בחברה דרך משל עממי. בהצגה משתתף מוחמד זוהר.

 

לצד הצגות התחרות יציג הפסטיבל הפקות מקור מיוחדות בהן המיצג "אמון חאבו" של האמנית הרב-תחומית אימאן אבו חאמד. כמו כן תוצג במתחם המרכז לתיאטרון בעכו תערוכת צילומים רטרוספקטיבית המתעדת את פעילות סוכנות הסעד והתעסוקה, אונר"א של האו"ם, בששת העשורים הראשונים לקיומה.

 

כמו כן יוצג מופע מולטימדיה תיאטראלי, "לבנות הבנה: צוואתו של מחסן", שכולל קטעי צילום נדירים ועדויות המתעדים את היום האחרון בחיי המחסן של אונר"א שנהרס בזמן הלחימה בעזה בינואר 2009.

 

פסטיבל המסרחיד יינעל במופע "האהבה היא הדת שלי", בבימוי וכוריאוגרפיה של ראבעה מורקוס-רובי ובביצוע להקת המחול רימאז. המופע משלב אלמנטים ממסורת המחול הסופי, פולקלור פלסטיני ומחול עכשווי.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא ספינת נח. רביע חורי
צילום: ואיל ואכים
סאדאת והאדונים. איאד שיתי
צילום: ואיל ואכים
לאתר ההטבות
מומלצים