שתף קטע נבחר

האח הגדול בלכיש: מצלמות יחליפו את השוטרים?

המשטרה פתחה במבצע רחב היקף נגד הפריצות לבתים וגניבת כלי הרכב בגזרת לכיש, אבל לכל הצדדים ברור שבסופו ישובו הגנבים לפעול. הפיתרון? התושבים נאלצים להיפרד מהדיסקרטיות ולהתרגל למצלמות נסתרות בכל פינה

רבות דובר כבר על הפלזמות של צה"ל, וכעת עושה רושם שגם המשטרה מתקנאת. בעקבות עלייה חדה בשיעור הפריצות לבתים, גניבת כלי רכב והסבת נזקים לתוצרת החקלאית, פועלת בימים אלה המשטרה לצייד את היישובים בגזרת לכיש ברשת של מצלמות אינטרנט, שיכסו על פי התוכנית כמעט כל פינה. המהלך עלול לפגוע בזכות האזרח לפרטיות, אך כשעל כף המאזניים השנייה ניצב ביטחון התושבים - יש מי שסבורים כי זהו הדבר הנכון לעשות.

 

זה כמה שבועות מנהלת המשטרה מבצע רחב היקף ביישובים הכפריים באזור לכיש, בעקבות הפגיעה שגרמה התגברות הפשיעה לאיכות החיים של התושבים, שבסך הכל ביקשו קצת שקט מהמולת העיר. במשטרה צירפו גם את כוחות מג"ב לסייע במבצע, שמתנהל במועצות האזוריות יואב, לכיש, שפיר, באר טוביה, חוף אשקלון, גן יבנה ובחלק מיישובי גדרות. הפעילות תימשך עוד כמה חודשים, אך לכולם ברור כי מדובר בטיפול נקודתי וזמני למדי.

 

"זה לא מה שהיה פעם", אומרים ראשי המועצות על גל הפשיעה שפקד את אזורם. "פעם יכולנו להשאיר בית פתוח במהלך היום, ואיש לא היה ניזוק. היום היישובים פרוצים לגורמים שונים המנצלים את העובדה שאנשי המושבים והכפרים נמצאים במעין אדישות".

 

השיטה: קבץ נדבה - וגנוב

במקרה אחד שאירע לפני שבועיים, הגיע זוג קבצנים ליישוב הקהילתי מרכז שפירא שבמועצה האזורית שפיר, ועבר מדלת לדלת על מנת לקבץ נדבות. תושבים ששהו בביתם הבחינו בהם, וחלקם אף נתן להם נדבה ראויה. אולם השניים חיפש משהו אחר - ומצאו. אחד הבתים שעל דלתו דפקו היה ריק ולא נעול, והם ניצלו את ההזדמנות כדי לקחת מכל הבא ליד.

 

כשהגיעו בעלי הבית ונדהמו מהפריצה שאירעה לאור היום, ידעו השכנים מיד מי עומד מאחוריה. קב"ט המועצה הוזעק למקום ובזכות התיאור שנתנו לו השכנים, נתפסו שני הקבצנים המתחזים בקריית מלאכי הסמוכה, כשברשותם השלל הגנוב. מאז מקרה זה, מבינים ביישוב כי אין עוד מקום לאדישות.

 

"הקבצנות היא רק אמתלא לסיבה העיקרית שאליה מגיעים אנשים מתחזים לישובים הקהילתיים השקטים בדרך כלל, אבל לאחרונה אנחנו עדים ליותר פגיעה באיכות החיים של התושבים כתוצאה מעבירות רכוש", אומר ראש המועצה, אשר אברג'ל. "המשטרה עורכת מבצע לכמה חודשים, מבריחה את הגנבים מכאן, ואחר כך הם חוזרים שוב באמצעות ניסוי וטעייה. יש אצלנו סיירות מתמיד, אבל זה לא פותר את הבעיה. הודעתי למשטרה שאני ערוך לכך שביישובים הגדולים ניתן נקודות חשמל ונקודות הצבה למצלמות מכל הסוגים. תפקיד המשטרה להגן על התושבים".

 

הפרטיות נפגעה, אך המצלמות הוכיחו את עצמן

"הטענה שזה נקודתי וזמני היא נכונה", מודה מפקד תחנת משטרת קריית מלאכי, סגן ניצב ירדן קלנדרוב, האחראי על ארבע מועצת אזוריות, "אבל אנחנו מנסים לטפל בבעיות כואבות כרגע ומגייסים גם את ראשי המועצות לסייע באמצעות התקנת מיכשור מתקדם וגיוס אזרחים לשמירה על היישובים".

 

מכה נוספת שפקדה את תושבי האזור לאחרונה היא גניבת כלי רכב של סועדים שהגיעו לאכול

במסעדות שבכניסה למושב סגולה שבמועצה האזורית יואב. בעצה אחת עם המשטרה הותקנו בכל החניות ובכניסה למסעדות מצלמות משוכללות, המזהות כמעט את כל מי שמגיע למקום - וכך נעלמה הדיסקרטיות המתבקשת כשאנשים רוצים רק לבלות, לאכול, או למצוא מקום של שקט. אבל עם העובדות אי אפשר להתווכח - מתברר כי הגניבות פסקו לחלוטין, וכעת הסועדים יכולים לאכול - וגם לחזור הביתה ברכב.

 

למשימה המתבצעת בכל שעות היום ובעיקר בלילות הקצו במשטרה אמצעים רבים: שוטרים סמויים, מכוניות שאינן מזוהות עם תג משטרתי וגם מיכשור אלקטרוני משוכלל שנועד למגר את התופעה של פגיעה ברכוש אזרחים.

 

כבר לא יוצאים מהבית בלי לנעול 

"זה כמו בלון", אומר ראש המועצה האזורית באר טוביה, דרור שור, "ברגע שאצלנו יש לחץ על העבריינים הם עוברים למקום אחר עד יעבור זעם. אבל הפעם כשהם יחזרו מובטח להם

מיכשור אלקטרוני, לפחות בכמה יישובים אצלנו, שיזהה אותם בוודאות". הוא מציין את הרפורמה שנעשתה במגזר החקלאי, שלפיה תקציבי פיתוח ומענקים מועברים רק למשקים ממוגנים שנקטו את כל האמצעים שמשרד החקלאות דרש. "זה נותן הרגשה טובה מאוד לחקלאים כשיש גדר היקפית שמתריעה על פריצה ומצלמות חבויות שמתעדות הכל".

 

ראש המועצה האזורית יואב, רני טריינין, מציין כי "הרבה מאוד עסקים באזור עברו לשיטת המיכשור האלקטרוני,

ויחד עם זאת יש שיתוף פעולה פורה עם המשטרה ומג"ב כי ביישובים הכפריים הנושא מורכב יותר. אני יכול להעיד על עצמי כמי שגר בקיבוץ שאני כבר לא יוצא מהבית ללא נעילתו. יש כאן הרחבות בתים, יש פועלים זרים, וגם מסתננים אחרים והמקום פרוץ. אנשים מתגוננים יותר מבעבר".

 

בישוב הקהילתי נהורה שבמועצה האזורית לכיש הותקנו לפני כמה חודשים מצלמות ברחבי היישוב. נציג היישוב במועצה, אבי עקיבא, מספר כי "משטרת קריית גת בשילוב המשמר האזרחי חיבקו אותנו וסייעו למועצה להתקין את המצלמות - ומאז רמת וכמות הפשיעה ירדה פה משמעותית. מגיע להם צל"ש על כך שהם גם אירגנו אותנו במשמר אזרחי של התושבים, שפועל פה מדי לילה".

 

אך יחד עם כל התקוות עדיין ישנה בעיה. המצלמות הנסתרות שמתעדות 24 שעות ביממה מתקשות להביא תמונות ברורות בלילות. "לגנבים אין שעות פעילות מוגדרות", מזכיר עקיבא, "ולכן אנחנו מקפידים על משמר האזרחים, שמגוננים על עצמם ורכושם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יצליחו למגר את הפשיעה? (ארכיון)
צילום: ירון ברנר
צילום: עופר עמרם
"הטענה שזה נקודתי וזמני נכונה". סגן ניצב קלנדרוב
צילום: עופר עמרם
משאבים רבים הוקצו למבצע המשטרתי
צילום: שי וקנין
מומלצים