שתף קטע נבחר

נתניהו הורה לרכוש חיסונים נגד שפעת החזירים

בישיבה עם סגן שר הבריאות, הורה ראש הממשלה למשרד הבריאות לרכוש חיסונים נגד שפעת החזירים עבור כל אזרחי ישראל, בעלות של כ-450 מיליון שקל. החיסונים, שנמצאים בתהליכי פיתוח ואישור, יימסרו לידי המדינות השונות ובהן ישראל, רק לאחר סיום הפיתוח בעוד מספר חודשים . משרד הבריאות: מהלך חשוב, למרות שצריך לחכות ולראות אם החיסון שיפותח - אכן יעיל ובטוח

התפתחות במאבק נגד שפעת החזירים בישראל: ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה למשרד הבריאות לרכוש חיסונים נגד שפעת החזירים עבור כל אזרחי ישראל, בעלות של כ-450 מיליון שקל. כך הוחלט בתום פגישה בין נתניהו וסגן שר הבריאת יעקב ליצמן היום (ד')

 

אנשי המקצוע במשרד הבריאות המליצו על רכישת החיסון, אך ציינו כי אין ודאות כי שלבי האישור של החיסון לשימוש יסתיימו עד לחורף הקרוב. עם זאת, כפי שפורסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות", סגן השר ליצמן התנגד לרכוש את החיסון בנימוק ש"החיסון לא קיים". 

 

פרופ' גבי ברבש, מנהל המרכז הרפואי תל אביב (איכילוב), הביע ספקנות באשר למהירות ייצורו של חיסון יעיל נגד שפעת החזירים, וממליץ לציבור להתחסן נגד שפעת רגילה לקראת החורף, זאת כדי "לחסוך מקרי תחלואה ועומס על בתי החולים". מקריאת כל החומר בספרות העדכנית, אומר ברבש, "ברור כי חיסון יעיל, מוכח ובטוח לא יהיה מוכן לפני החורף הנוכחי. נראה שאת החורף הקרוב נעבור ללא חיסון."

 

פרופ' דני אנגלהרד, ראש הצוות לטיפול במגיפות (צט"מ) במשרד הבריאות, הביע שביעות רצון מכך שראש הממשלה וסגן שר הבריאות קיבלו את עמדת אנשי המקצוע בנושא רכש החיסונים. "אנחנו צריכים להמתין עדיין שפיתוח החיסון יושלם ויוכח שהוא יעיל ובטוח, אבל עדיין, זהו מהלך מאד חשוב. מפני שאם יש חיסון ולא ניתן יהיה לתת אותו לאוכלוסיה כי לא הזמנו ולא נערכנו ותהיה תחלואה ותמותה, זה בלתי מתקבל על הדעת. אנחנו מצווים לעשות הכל על מנת לרכוש את החיסון. העלות הכספית של החיסון לא מאד גבוהה ובחישובי עלות-תועלת הוא בהחלט יעיל".

 

לשאלה בנושא השינויים הגנטיים בנגיף, שעלולים להפוך את החיסון ללא יעיל, אומר פרופ' אנגלהרד: "מה שכרגע נמצא על הפרק זה חיסון לווירוס מוחשי ולא לווירוס עתידי. הסבירות שהוא יגרום לתחלואה ותמותה בשיעור גבוה. יכול להיות שהוא ישתנה לגמרי, הכל יכול להיות, אבל אם לא היינו עושים מאמצים להציל חיי אדם זה היה מצב בלתי נסבל".

 

ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה)י ושבת ראש שדולת הבריאות בכנסת ציינה כי קבלת ההחלטה לרכוש חיסונים לכל האוכלוסיה מעלה מספר סימני שאלה. "אני לא בטוחה שצריך לכלול את כל האוכלוסיה בחיסון. למה לא לצמצם אותו רק לאוכלוסיה בסיכון – לילדים קטנים, לחולים בעלי דיכוי של המערכת החיסונית, לחיילים או לאנשי צוות הרפואי? בין היתר, משום שהזן הנוכחי של המחלה אינו בעייתי, ברוב המקרים זו מחלה קלה. המחיר של רכישת התרופות גבוה מתקציב סל התרופות השנה ואני מאד מקווה שזו לא החלטה שיש לה ניצוצות פוליטיים".

  

הממשלה תרכוש עוד "תמיפלו"

בנוסף, הוחלט בישיבה על רכישת תרופות נוספות מסוג "טמיפלו", המקצרות את משך הופעת תסמיני השפעת ואת תקופת ההעברת המחלה מאדם לאדם בשיעור של 5%. בכך יגדל מלאי תרופת ה"טמיפלו" עד כדי כיסוי של 35% מהאוכלוסיה. המלצות ארגון הבריאות העולמי הן כי יש צורך לדאוג לכיסוי של רבע מהאוכלוסיה לכל הפחות.

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר כי "החלטה זו מציבה את ישראל בשורה אחת עם המדינות המובילות בעולם בנושא ההצטיידות העתידית בחיסונים נגד השפעת". החיסונים, שנמצאים תהליכי פיתוח ואישור ימסרו לידי המדינות השונות ובתוכן ישראל רק לאחר סיום הפיתוח בעוד מספר חודשים.

 

עלות רכישת החיסונים והתרופות מוערכת בכ-450 מיליון שקל ועדיין לא ברור מהיכן יגיע המימון לרכש התרופה. 

 

המרכז האמריקני לבקרת מחלות (CDC) מעריך כבתוך חודשיים יושלם פיתוח הניסוי בחיסון המדובר. החברות המיצרות את החיסון הן סאנופי-פסטר, GSK, נובארטיס ובקסטר ומד אימיון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים